Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig
Jag har tränat aikido sedan 1972 och är 7 dan Aikikai Shihan, ledamot i svensk aikidos graderings­kommitté, ordförande i Svenska Budo & Kampsportsförbundet och f.d. vice ordförande i Internationella Aikidofederationen. Jag är även författare och idéhistoriker. Mer om mig här.


Aikido
AIKIDO
Den fredliga kampkonsten

Aikidotekniker

Ordlista för aikido

Magisk kampkonst

Lennart Linder

Budokrönikor

Budolexikon

Aikidoboken

Aikido på engelskaMina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.

Aikido

Den fredliga kampkonsten

Mjuka aikidotekniker på ett träningsläger i Tjeckien.


Alltsedan sin entré i mitt liv vid 17 års ålder, har aikido spelat en betydande roll i det - faktiskt flera roller. Till exempel som batteri - utan aikidon hade jag nog mest blivit sittande, så lat som jag kan vara.

     Mest är ändå aikidon - och hela budo­perspektivet - ett av de sällsynta medel med vilka jag förmått hålla fast i den magi, som jag i unga år visste måste höra verkligheten till.

     Nu har jag tränat aikido i snart 40 år. Det är inte bara så att jag märkligt nog ännu ej tröttnat på detta dansande i lustig mundering på mattbelagt golv - jag förtrollas i stigande grad. Underligt. Detta i sig är skäl nog att fortsätta.

Stefan Stenudd
Aikido i Jakobsberg 1972.

Den magiska kampkonsten

Här följer några personliga minnen av gångna år i aikido, från min första bekantskap med den fredliga kampkonsten 1971, och framåt. Händelserna, vännerna, förvandlingarna. En rapsodi, inte mer, och högst personlig, som möjligen med tiden fylls ut med såväl ytterligare bilder som text.

Aikidons tekniker.

Aikidons tekniker

Här är en omfattande genomgång av grundteknikerna i aikido. Jag skrev den ursprungligen för boken Aikido - den fredliga kamp­konsten, men tog inte med den där. Nu är hela texten i stället här på hemsidan.


Lennart i krafttagen, Järfälla på 1970-talet.

Lennart Linder, minnestext

Den käre aikidokamraten Lennart Linder har tyvärr lämnat oss, alldeles för tidigt. Här är min text till den minnesskrift som den svenska aikidon gav ut, kompletterad med ett antal egna bilder från framför allt vår ungdomstid.


Aikibatto iai.

Aikibatto - svärdsövningar

Jag vågade mig på att sätta ihop ett paket med svärds­övningar, som ett sätt för hågade aikidoka att bekanta sig med de japanska svärdskonsterna. Jag kallar det aikibatto. Detta är på engelska.

    Boken om Aikibatto finns på AdLibris.

Aikidofoton

Aikido fotoalbum

Ett galleri av foton från aikidoträning och läger, såväl på Enighet i Malmö som andra ställen i Sverige och utomlands. Här är det engelsk text, dock.


Attacker i aikido.

Attackerna i aikido

En instruktiv genomgång av kogeki, alla attacktekniker i aikido, och vad man behöver tänka på när man tränar dem. På engelska.

    Boken om aikidoattacker finns på AdLibris.

Budo med japanska tecken (kanji).

Budo-krönikor i Fighter

Om och kring budo har jag skrivit bland annat i de krönikor från tidskriften Fighter, av vilka ett urval finns här:
 1. Från Newton till Einstein
 2. Funkar det?
 3. Stillhet och monotoni
 4. Tävlingens kontra
 5. Det svarta bältet
 6. Den förnämsta kampkonsten
 7. Do
 8. Kampkonst
 9. Ordsvadebudo
 10. Tradition och förnyelse
 11. Klubbens inre krets
 12. Och åren går
 13. Fullblodsegoisten
 14. Harar och sköldpaddor
 15. Besvärjelse
GAK Enighet

Enighets aikido

Jag började träna aikido 1972 i Järfälla, men numera håller jag till på Enighet i Malmö. Här är information om aikidon på Enighet. Välkommen!


Toshikazu Ichimura: Aikido

Intressanta aikidoböcker

Det är förvisso sant att man inte kan lära sig aikido genom att lusläsa aldrig så många böcker, men denna märkliga kampkonsts komplexa filosofi och starka mentala sida gör läsningen till ett givande komplement. Här är några böcker om aikido som jag själv haft mycken glädje av. De flesta är på engelska, varför också mina kommentarer är det.


Aikidolänkar

Länkar till andra hemsidor om aikido - ett personligt urval.


Shinken - det japanska svärdet, katana.

Shinken - stålsvärd

Skaffa en katana av skarpslipat stål för din träning i iaido, aikibatto eller kenjutsu. Vad du ska tänka på då kan du läsa här.


Nishio sensei håller läger på Enighet, min nuvarande klubb, 1993.

Aikido på video

På min engelska hemsida har jag lagt upp en hel del videofilmer, med aikido, aikiken, aikijo, aikibatto och iaido.


Aikido på engelska

Den del av min hemsida som på engelska behandlar aikidon har med tiden blivit mer omfattande än den svenska. Om det inte stör dig, hjärtligt välkommen att utforska den.


Min aikidobok

Aikido - den fredliga kampkonsten, av Stefan Stenudd.
Aikido - den fredliga kampkonsten

Här är min bok om aikido, den fredliga kampkonsten, dess grunder och principer. Den innehåller inte teknikbeskrivningar, utan berättar om filosofin och tankarna bakom aikido. Klicka på bilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.