Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.










Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.















Musashi

April 2004
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch: Musashi Friisgatan 8, Malmö BETYG: 4
PRISVÄRDE: UPP
MAT: UPP
DRYCK: -
SERVICE: -
Rökförbud
Här serveras lunch och middag


Musashi var en beryktad samuraj i det gamla Japan. En stolt krigares kompromisslöshet har sushibaren med samma namn också tagit efter. Här gäller sushi och inget annat, vilket sätter tonen för såväl menyn som det övriga sortimentet. Än så länge har baren inte ordnat med alkoholhaltiga drycker. Kylen fylls med lättöl och Ramlösa — för tio kronor till lunchen — men ingen som helst läskedryck, för det går inte alls ihop med sushi. Vi kan bara applådera denna renlärighet. Också kaffe saknas.

     Kompromisslösheten märks också i menyn, som inte ger någon möjlighet för gästerna att välja vilka fiskar de vill ha sushi på. Det avgör köket. Nu hejdar vi applåden, ty det är en fröjd som förhöjer smakupplevelsen om man som gäst kan kika på de vackra fiskbitarna av olika sort bakom glaset och välja precis vilka man vill sätta tänderna i.

     Om det nu är de låga priserna som gör det nödvändigt för köket att kombinera tallrikarna med lagom doser av dyrt och billigt, då skulle vi föredra att priset höjdes någon tia. Det kan valfriheten vara värd.

     Menyn är ännu stramare än bara ovannämnda inskränkning. Av de sju varianterna på sushitallrik består två av enbart laxnigiri — en med elva bitar för 110 och en med åtta för 85. Därutöver finns en tallrik med fem lax- och fem räknigiri för 115. Övriga är mer blandade, från en åttabitars för snälla 65 kronor till en elvabitars för 120. Vidare finns tre varianter med enbart maki, för 60 eller 65 kronor. Misosoppa ingår vid lunchtid och kostar annars 15.

     Inredningen är lika stram som menyn. De vita väggarna saknar helt dekorationer. Möblemanget är av ljust trä i idel räta vinklar — dock är borden närmast komiskt målade till hälften. Sittplatserna är helt renons på dynor, så de är rätt tuffa för rumpan i längden. Lokalen har inte rum för ens tjugo sittplatser, men denna tid på året kompletteras den med några utomhusbord på trottoaren.

     En poetisk stilbrytning utgör dörren till restaurangen. Den är gammal och gisten, målad i en trött och blek grönton, som känns än mer ynklig mot de släta vita väggarna. Denna stackars dörr, en rest från forna dagar, bildar ett slags accent, en dissonans som kanske kan liknas vid den lilla dutt av wasabi som ska ligga under fiskskivan på en sushi.

     Misosoppan är len och behaglig, med lagom inslag av sjögräs och tofutärningar, samt lite klippt gräslök. Sistnämnda är en variation på temat, som känns alldeles riktig.

     Sushibitarna serveras på en liten träplanka av hög kvalitet, där också wasabi och hyvlad ingefära finns. Sojan finns det plats för i små eleganta träskålar som i förväg staplats på borden. Där finns också engångspinnar samlade i ett dricksglas som har lite svårt att hålla balansen, samt soja i en smäcker tillbringare.

     Det är vacker sushi. Fiskbitarna är valda med stor omsorg och draperade konstfärdigt över riset. De är inte särskilt tjocka, men absolut inte för tunna och dessutom ganska utbredda, så att de näranog omfamnar det välsmakande riset format till ovanligt smäckra ovala kuddar. Riset har en försiktigt framträdande ton av vinäger och sötma. Makibitarna vi får är på det moderna sättet inverterade, med riset ytterst och sjögräset närmast fyllningen av friska grönsaker.

     Det är gott. Det fina riset med sin smakrikedom, de vackra fiskbitarna stora nog att hävda sig väl även om man doppar dem i blandningen av soja och wasabi, den harmoniska misosoppan, den snygga plankan och den rena inredningen — allt samverkar till en estetisk måltid, just som det ska vara.

     Man dör inte heller av priset, så lunchen här är till stor belåtenhet. Vi hävdar dock med en sturskhet som säkert skulle ha uppskattats av samurajen Musashi, att vi gärna hade givits tillfälle att välja fisk efter eget tycke. Och så längtar vi till stunden då det går att få en riktig öl till maten. Kanske ska dessa båda önskedrömmar bli sanna i samma stund?

Bong



© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong




Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.