Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


Aikido
AIKIDO
Den fredliga kampkonsten

Aikidotekniker


Ordlista för aikido


Magisk kampkonst


Lennart Linder


Budokrönikor


Budolexikon


Aikidoboken


Aikido på Enighet i Malmö


Aikido på engelska


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Aikido — den fredliga kampkonsten

Min aikidokanal på YouTube nådde 10.000 prenumeranter. För att fira det, här är en video med aikidotekniker mot slagattacker. Fler videoklipp på mitt YouTube-konto.


Alltsedan sin entré i mitt liv vid 17 års ålder, har aikido spelat en betydande roll i det. Faktiskt flera roller — till exempel som batteri. Utan aikidon hade jag nog mest blivit sittande, så lat som jag kan vara.

       Mest är ändå aikidon — och hela budoperspektivet — ett av de sällsynta medel med vilka jag förmått hålla fast i den magi, som jag i unga år visste måste höra verkligheten till.

       Nu har jag tränat aikido i 50 år. Det är inte bara så att jag märkligt nog ännu ej tröttnat på detta dansande i lustig mundering på mattbelagt golv. Jag förtrollas i stigande grad. Underligt. Detta i sig är skäl nog att fortsätta.

Stefan Stenudd


Mina första 45 år i aikido

Videon ovan är min hundrade aikidovideo på YouTube. En rapsodi genom 45 års aikido — hittills. Oföränderligt fascinerande — men oj, vad tiden går fort!


Aikido i Jakobsberg 1972.

Den magiska kampkonsten

Här följer några personliga minnen av gångna år i aikido, från min första bekantskap med den fredliga kampkonsten 1971, och framåt. Händelserna, vännerna, förvandlingarna. En rapsodi, inte mer, och högst personlig, som möjligen med tiden fylls ut med såväl ytterligare bilder som text.


Aikidons tekniker

Här är en omfattande genomgång av grundteknikerna i aikido. Jag skrev den ursprungligen för boken Aikido — den fredliga kampkonsten, men tog inte med den där. Nu är hela texten i stället här på hemsidan.


Enighets aikido i Malmö

GAK Enighet Jag började träna aikido 1972 i Järfälla, men sedan 1991 håller jag i aikidoträningen på Enighet i Malmö. Klicka på rubriken för att komma till vår hemsida. Och här är vi på Facebook. Välkommen!


Lennart Linder

Lennart Linder, minnestext

Den käre aikidokamraten Lennart Linder har tyvärr lämnat oss, alldeles för tidigt. Här är min text till den minnesskrift som den svenska aikidon gav ut, kompletterad med ett antal egna bilder från framför allt vår ungdomstid.


Budo med japanska tecken (kanji).

Budo-krönikor i Fighter

Om och kring budo har jag skrivit bland annat i de krönikor från tidskriften Fighter, av vilka ett urval finns här:
 1. Från Newton till Einstein

 2. Funkar det?

 3. Stillhet och monotoni

 4. Tävlingens kontra

 5. Det svarta bältet

 6. Den förnämsta kampkonsten

 7. Do

 8. Kampkonst

 9. Ordsvadebudo

 10. Tradition och förnyelse

 11. Klubbens inre krets

 12. Och åren går

 13. Fullblodsegoisten

 14. Harar och sköldpaddor

 15. Besvärjelse


Shinken — det japanska svärdet, katana.

Shinken — stålsvärd

Skaffa en katana av skarpslipat stål för din träning i iaido, aikibatto eller kenjutsu. Vad du ska tänka på då har jag skrivit om här.


Aikido på engelska

Den del av min engelska hemsida som behandlar aikido har med tiden blivit mer omfattande än den svenska. Hjärtligt välkommen att utforska den.


Attacker i aikido.

Attackerna i aikido

En instruktiv genomgång av kogeki, alla attacktekniker i aikido, och vad man behöver tänka på när man tränar dem. På engelska.


Aikibatto iai.

Aikibatto — svärdsövningar

Jag vågade mig på att sätta ihop ett paket med svärdsövningar, som ett sätt för hågade aikidoka att bekanta sig med de japanska svärdskonsterna. Jag kallar det aikibatto. Detta är på engelska.Mina aikidoböcker

Aikido — den fredliga kampkonsten, av Stefan Stenudd. Aikido — den fredliga kampkonsten

Här är min bok om aikido, den fredliga kampkonsten, dess grunder och principer. Den innehåller inte teknikbeskrivningar, utan berättar om filosofin och tankarna bakom aikido. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Attacks in Aikido, by Stefan Stenudd. Attacks in Aikido

How to do Kogeki, the Attack Techniques
All the attack techniques in aikido explained and how to do them correctly. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Aikibatto, by Stefan Stenudd. Aikibatto

Sword Exercises for Aikido Student
The aikibatto sword and staff exercises for aikido students explained, with practical and spiritual aspects of the sword arts, equipment for training, and more. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.