Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


Aikido
AIKIDO
Den fredliga kampkonsten

AIKIDOTEKNIKER

Keikogi — klädsel

Rei — bugning

Zazen — meditation

Aikitaiso — uppvärmning

Taisabaki

Ukemi

Stretch och styrka


Kogeki — attacker

Greppattacker

Slagattacker

Sparkattacker

Atemi


Suwariwaza

Hanmi handachiwaza

Omote, ura

Sotokaiten, uchikaiten


Katamewaza — grepp

Ikkyo

Nikyo

Sankyo

Yonkyo

Gokyo

Hijikime osae

Kaiten osae


Nagewaza — kast

Kokyuho

Kokyunage

Koshinage

Aikinage

Shihonage

Kotegaeshi

Iriminage

Tenchinage

Kaitennage

Udekimenage

Aikiotoshi

Jujigarami

Ushiro kiriotoshi


Kaeshiwaza — kontring

Taninzugake — mot flera

Tantodori — mot kniv


Ken — svärdet

Suburi

Aikiken

Tachidori

Iaido


Jo — staven

Suburi

31-kata

Aikijo

Jo — ken

Jodori


AIKIDO

Aikidotekniker


Ordlista för aikido


Magisk kampkonst


Lennart Linder


Budokrönikor


Budolexikon


Aikidoboken


Aikido på Enighet i Malmö


Aikido på engelska


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Aikidotekniker

Keikogi — klädsel


Keikogi — träningskläderna.
Aikidons träningsdress, keikogi, är en kombination av judons och kendons klädsel. Över den vanliga judodräktens vita jacka och byxor knyter man sin svarta hakama, ett byxplagg som är så yvigt att det ser ut som en kjol. Det sistnämnda plagget används inte i judo, däremot i kendo. Kendoutövare bryr sig å andra sidan inte om att ta på några judobyxor under sin hakama.

       Denna hakama är ett traditionellt japanskt plagg, som i aikido fyller viktiga funktioner. Dels ska det yviga tyget hjälpa den tränande att finna sin väg till behagliga, naturliga cirkelrörelser, dels symboliserar dressen med vit överdel och svart hakama den gode aikidokans gestalt: hakaman, som går från kroppens centrum ner till golvet symboliserar tyngden och stadgan, som ett träds rotverk, och den vita överdelen symboliserar aikidons skapande tekniker, som trädets grenar och krona.

       Det låter väldigt mystiskt, men faktum är att aikidoutövare som börjar bära hakama i sin träning utvecklas kvickt, som i ett språng. Deras centrum blir tyngre, deras rörelser vackrare och mer övertygande. Nå, det heter ju att kläderna gör mannen.

       I Japan brukar man dröja med att ta på sig hakama tills man fått graden shodan, första svarta bältet. I Sverige, som ställer högre krav för svartbältesgraden, brukar man sätta gränsen vid tredje kyu, en av graderna på väg mot det svarta bältet. Men det är ingen absolut regel, så det varierar från klubb till klubb. Själv tror jag att den bästa tidpunkten för att knyta på sig hakama är vid fjärde kyu, som är graden innan tredje — fram till dangraderna räknar man baklänges från sex till ett. Just då är nyheten och utmaningen med en hakama som mest efterlängtad och inspirerande. Tidigare är det mest ett plagg man snubblar i, och långt senare kan utövarens aikido ha hunnit så långt - kanske i fel riktning — att hakaman inte längre gör intryck.

       Träningsdressen har varken knappar eller blixtlås, vilket minskar risken för skador. Men det gör också att den är lite knepig att få på sig korrekt. Judons jacka och byxor är i och för sig bara att trä på sig, men när det kommer till bältet är det några saker man bör tänka på.

       Obi, bältet, ska inte knytas runt midjan, för det hämmar magandningen, utan nere på höfterna så att bältesknuten hamnar precis framför tanden, kroppens centrum. Och när man trär det runt sig, två varv, ska man göra det så att det inte blir en skarv. Det görs enklast genom att linda bältet runt kroppen och därefter pilla fram den inre änden och vrida hela bältet tills knuten kan sättas på rätt ställe.

       När man tar på sig en hakama, knyter man först fast framstycket med dess remmar — antingen vid sidan av kroppen eller framtill, under bältet. Skulle man göra knuten baktill blir den obekväm när man gör sina fall. Bakstyckets remmar knyter man framtill, under bältet, och tvinnar ihop remmarna till en prydlig rosett.

       Det är viktigt att efter varje träning vika ihop sin hakama ordentligt, så att den bevarar sina pressveck.

       I aikido undviker man utsmyckningar på sin träningsdress, det ser lätt vulgärt ut med alla möjliga märken och tygtryck. Men på några platser går det an med diskreta märkningar: på jackans vänstra slag eller axel, på hakamans ryggstycke eller sida. Många har sina namn skrivna med japanska tecken eller ett klubbemblem på något av dessa ställen.

       Om man föredrar det, kan man i stället för judodräkten använda en karatedräkts jacka och byxor. Jackan bör dock inte vara för kort, då kommer den ideligen att glida upp över bältet.


Mina aikidoböcker

Aikido — den fredliga kampkonsten, av Stefan Stenudd. Aikido — den fredliga kampkonsten

Här är min bok om aikido, den fredliga kampkonsten, dess grunder och principer. Den innehåller inte teknikbeskrivningar, utan berättar om filosofin och tankarna bakom aikido. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Attacks in Aikido, by Stefan Stenudd. Attacks in Aikido

How to do Kogeki, the Attack Techniques
All the attack techniques in aikido explained and how to do them correctly. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Aikibatto, by Stefan Stenudd. Aikibatto

Sword Exercises for Aikido Student
The aikibatto sword and staff exercises for aikido students explained, with practical and spiritual aspects of the sword arts, equipment for training, and more. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.