Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


Aikido
AIKIDO
Den fredliga kampkonsten

AIKIDOTEKNIKER

Keikogi — klädsel

Rei — bugning

Zazen — meditation

Aikitaiso — uppvärmning

Taisabaki

Ukemi

Stretch och styrka

Suwariwaza

Hanmi handachiwaza

Omote, ura

Sotokaiten, uchikaiten


Kogeki — attacker

Greppattacker

Slagattacker

Sparkattacker

Atemi


Katamewaza — grepp

Ikkyo

Nikyo

Sankyo

Yonkyo

Gokyo

Hijikime osae

Kaiten osae


Nagewaza — kast

Kokyuho

Kokyunage

Koshinage

Aikinage

Shihonage

Kotegaeshi

Iriminage

Tenchinage

Kaitennage

Udekimenage

Aikiotoshi

Jujigarami

Ushiro kiriotoshi


Kaeshiwaza — kontring

Taninzugake — mot flera

Tantodori — mot kniv


Ken — svärdet

Suburi

Aikiken

Tachidori

Iaido


Jo — staven

Suburi

31-kata

Aikijo

Jo — ken

Jodori


AIKIDO

Aikidotekniker


Ordlista för aikido


Magisk kampkonst


Lennart Linder


Budokrönikor


Budolexikon


Aikidoboken


Aikido på Enighet i Malmö


Aikido på engelska


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Aikidotekniker

Sotokaiten, uchikaiten
- utsidan, insidan


I vissa av aikidons tekniker kan man välja mellan att gå utanför partnerns arm eller att gå in under den. Detta kallas sotokaiten och uchikaiten. Vid sotokaiten väljer man att gå på utsidan av partnerns arm och därifrån leda honom in i en grepp- eller kastteknik. Vid uchikaiten duckar man i stället under armen, alltså mellan den och partnerns kropp, för att därefter bakifrån leda honom in i greppet eller kastet.

       Uchikaiten är en smula mer vanskligt att göra, om man vill undvika att partnern drar in sin arm mot kroppen och därmed låser fast en när man just försöker slinka förbi. Det gäller därför att först sätta partnern i rörelse och med viss kvickhet gå under armen, samtidigt som partnern är på väg framåt — då får han mycket svårt att hejda rörelsen. En annan metod är att ta ett steg mot hans andra sida och snurra runt där, så att man kommer under hans arm. Är det höger arm man vill under, stiger man alltså in till hans vänstra sida, fattar tag i hans högra handled och drar den med sig i ett varv runt åt vänster, motsols. Denna metod är mycket effektivare än den kan verka vid första försöket.

       Det är inte alls på alla tekniker som man har att välja mellan dessa två vägar — men faktiskt på de flesta. Sotokaiten är väl den vanligaste formen, som också känns tryggast för nybörjaren att göra. Men varefter man lär sig att verkligen sätta partnern i rörelse under utförandet av aikidoteknikerna, finner man alltmer nöje i att också ägna sig åt uchikaiten.

       Även sotokaiten har sina fällor. När man ska leda partnerns arm i en bana måste man alltid se till att det sker med sådan elegans att han inte plötsligt drar armen åt sig och kontrar — därför är egentligen problemet detsamma i båda varianterna. Armen går att leda bara i den grad man har lyckats sätta hela partnerns kropp i rörelse.

Ikkyo soto- och uchikaiten

Ikkyo görs normalt sotokaiten men kan också utföras i uchikaiten. Exempel på det, med videofilmer, finns på min engelska hemsida:
Uchikaiten ikkyo

Mina aikidoböcker

Aikido — den fredliga kampkonsten, av Stefan Stenudd. Aikido — den fredliga kampkonsten

Här är min bok om aikido, den fredliga kampkonsten, dess grunder och principer. Den innehåller inte teknikbeskrivningar, utan berättar om filosofin och tankarna bakom aikido. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Attacks in Aikido, by Stefan Stenudd. Attacks in Aikido

How to do Kogeki, the Attack Techniques
All the attack techniques in aikido explained and how to do them correctly. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Aikibatto, by Stefan Stenudd. Aikibatto

Sword Exercises for Aikido Student
The aikibatto sword and staff exercises for aikido students explained, with practical and spiritual aspects of the sword arts, equipment for training, and more. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.