Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


Aikido
AIKIDO
Den fredliga kampkonsten

AIKIDOTEKNIKER

Keikogi — klädsel

Rei — bugning

Zazen — meditation

Aikitaiso — uppvärmning

Taisabaki

Ukemi

Stretch och styrka


Kogeki — attacker

Greppattacker

Slagattacker

Atemi


Suwariwaza

Hanmi handachiwaza

Omote, ura

Sotokaiten, uchikaiten


Katamewaza — grepp

Ikkyo

Nikyo

Sankyo

Yonkyo

Gokyo

Hijikime osae

Kaiten osae


Nagewaza — kast

Kokyuho

Kokyunage

Koshinage

Aikinage

Shihonage

Kotegaeshi

Iriminage

Tenchinage

Kaitennage

Udekimenage

Aikiotoshi

Jujigarami

Ushiro kiriotoshi


Kaeshiwaza — kontring

Taninzugake — mot flera

Tantodori — mot kniv


Ken — svärdet

Suburi

Aikiken

Tachidori

Iaido


Jo — staven

Suburi

Kata

Aikijo

Jo — ken

Jodori


AIKIDO

Aikidotekniker


Ordlista för aikido


Magisk kampkonst


Lennart Linder


Budokrönikor


Budolexikon


Aikidoboken


Aikido på Enighet i Malmö


Aikido på engelska


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på Bokus nätbokhandel.


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på Bokus nätbokhandel.


Aikidotekniker

Nikyo

Aikidotekniken nikyo mot olika slag- och greppattacker. Fler videoklipp på mitt YouTube-konto.


nikyo
Nikyo, andra tekniken, heter också kote mawashi, som betyder inåtvriden handled.

       Den här tekniken brukar vara en obehaglig överraskning för nybörjaren, då den kan göra ganska ont. Den bygger till en början på en tänjning av partnerns handled, som tvingar honom att falla ner på knä. Med tiden ska den dock allt mindre utföras med hjälp av smärta, utan som en flödande rörelse där partnern ändå faller till golvet.

       Man vänder partnerns hand så att handkanten pekar uppåt och försöker samtidigt se till att armbågen är böjd. Håller man fast honom på detta vis räcker det med att buga mot honom, för att handledsvridningen ska tvinga honom ner på knä. Det gäller bara att inte tappa greppet om hans hand och att se till att tänjningen på handleden blir rakt nedåt, annars kan han motverka den.

       Omote börjar som ikkyo omote, men när partnern står framåtlutad växlar man grepp — lite olika beroende på angreppsformen — till nikyo. Sedan fortsätter man med att lägga honom på golvet, som i ikkyo.

       Om partnern angriper genom att gripa tag i samma hand på försvararen, det vill säga höger mot höger eller vänster mot vänster (ai hanmi katatedori) är det väldigt lätt att göra nikyo direkt. Man vrider bara sin egen hand runt hans grepp och över hans handled. Med andra handen håller man fast hans hand, så att den inte slinter av. Sedan tänjer man lätt hans handled genom att trycka nedåt — i den riktning ens fingertoppar pekar.

       Nikyo osae, fasthållningen, går till så att man drar upp partnerns arm mot sin egen kropp och sätter sig på knä tätt inpå honom. Ena knät ska vara vid hans midja och det andra vid hans hals. Partnern gör då klokt i att vända bort sitt ansikte, för att inte få ett knä mitt på hakan eller näsan. Man bör sitta på sina tår, för att kvickt kunna förflytta eller resa sig.


Nikyo osae

       Den hand som hållit fast nikyo-greppet i partnerns handled ska nu släppa och i stället med underarmen trycka in partnerns armbåge mot magen. Den andra armen klämmer fast hans handled mot bröstet. Sedan skruvar man sakta sin kropp i riktning mot partnerns huvud, så att hans arm sträcks i lederna. När han känner smärta ska han klappa med sin fria hand i golvet. Då avbryts genast rörelsen och man släpper fasthållningsgreppet.

       Nikyo ura börjar som ikkyo ura, men i stället för att bara skruva runt partnerns arm, ställer man sig bakom honom och drar sedan hans hand till sin egen axel, där man vinklar den så att man kan göra nikyo-tänjningen. Det innebär att partnerns handrygg trycks mot det mjuka partiet alldeles under nyckelbenet och hålls på plats med hjälp av båda händerna. genom att buga i denna position får man in en mycket effektiv nikyo på partnern. Det gäller att visa försiktighet, för det kan kännas en hel del om man går ovarsamt fram.

       När partnern satt sig ner — och det är svårt för honom att motstå — leder man honom runt bakåt, ungefär som i ikkyo ura, och gör nikyos fasthållning.

Mer om grundteknikerna

Mer information om grundteknikerna i aikido finns på min engelska hemsida:
Aikido basics

Mina aikidoböcker

Klicka på bilden för att se boken på Bokus nätbokhandel.

Aikido — den fredliga kampkonsten, av Stefan Stenudd.
Aikido — den fredliga kampkonsten

Här är min bok om aikido, den fredliga kampkonsten, dess grunder och principer. Den innehåller inte teknikbeskrivningar, utan berättar om filosofin och tankarna bakom aikido.


Attacks in Aikido, by Stefan Stenudd. Attacks in Aikido

How to do Kogeki, the Attack Techniques
All the attack techniques in aikido explained and how to do them correctly.


Aikibatto, by Stefan Stenudd. Aikibatto

Sword Exercises for Aikido Student
The aikibatto sword and staff exercises for aikido students explained, with practical and spiritual aspects of the sword arts, equipment for training, and more.