Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


Aikido
AIKIDO
Den fredliga kampkonsten

AIKIDOTEKNIKER

Keikogi — klädsel

Rei — bugning

Zazen — meditation

Aikitaiso — uppvärmning

Taisabaki

Ukemi

Stretch och styrka

Suwariwaza

Hanmi handachiwaza

Omote, ura

Sotokaiten, uchikaiten


Kogeki — attacker

Greppattacker

Slagattacker

Sparkattacker

Atemi


Katamewaza — grepp

Ikkyo

Nikyo

Sankyo

Yonkyo

Gokyo

Hijikime osae

Kaiten osae


Nagewaza — kast

Kokyuho

Kokyunage

Koshinage

Aikinage

Shihonage

Kotegaeshi

Iriminage

Tenchinage

Kaitennage

Udekimenage

Aikiotoshi

Jujigarami

Ushiro kiriotoshi


Kaeshiwaza — kontring

Taninzugake — mot flera

Tantodori — mot kniv


Ken — svärdet

Suburi

Aikiken

Tachidori

Iaido


Jo — staven

Suburi

31-kata

Aikijo

Jo — ken

Jodori


AIKIDO

Aikidotekniker


Ordlista för aikido


Magisk kampkonst


Lennart Linder


Budokrönikor


Budolexikon


Aikidoboken


Aikido på Enighet i Malmö


Aikido på engelska


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Aikidotekniker

Sankyo


Aikidotekniken sankyo mot flera olika slag- och greppattacker. Fler videoklipp på mitt YouTube-konto.


sankyo
Sankyo, tredje tekniken, heter också kote hineri, vriden handled.

       Också här tänjer man partnerns handled på ett sätt som gör denne motvilligt följsam. Men där nikyo styr partnern nedåt, gör sankyo att partnern tvingas backa för att försöka lätta på anspänningen i handleden. Därefter leds han nedåt till fasthållningen.

       Man griper partnerns hand med båda sina händer och håller den lodrätt med fingrarna pekande mot golvet och handflatan utåt, i riktning från hans kropp, så att hans armbåge lyfts. Om man griper i hans högerhand, ska man applicera sitt grepp med vänster hand överst om handkanten, och den högra alldeles under så att den omsluter fingrarna. Genom att vrida hans handkant mot honom själv tvingas han att backa. Sedan fäller man i en bågrörelse hans hand nedåt, vilket får honom ner på huk. Det är nu lätt att flytta handen som griper om partnerns fingrar till hans armbåge och leda honom så att han lägger sig platt på golvet.


Sankyo osae sittande

       Sankyo osae liknar nikyos fasthållning, men man bryr sig inte om att trycka in partnerns armbåge mot magen. I stället växlar man handgrepp, så att handen som nyss kontrollerade armbågen i stället griper om partnerns handkant och trycker den mot bröstet. Sedan vrider man sakta sin överkropp i riktning mot partnerns huvud, och han klappar av med handen mot golvet när han tycker att det är nog. Sankyofasthållningen kan också göras stående.


Sankyo osae stående

       Skillnaden mellan omote och ura ligger dels i ingången, precis som för ikkyo. Man inleder faktiskt tekniken precis som ikkyo, men fattar sankyogreppet efter det första steget. I omote tar man sedan ned partnern genom att lägga ena handen på hans armbåge, vända så att man står framför honom och sedan ta några steg bakåt och dra honom med sig ner mot golvet. I ura använder man sankyogreppet och handen på armbågen för att göra samma skruvrörelse bakåt med partnerns arm som i ikkyo och på så sätt leda ner honom till golvet.

       Dessa grundformer är båda sotokaiten, det vill säga att de genomförs på utsidan av partnerns arm. Men sankyo går också utmärkt att utföra i uchikaiten, under armen. Då måste man bara först se till att sätta honom i rörelse framåt, genom att i stället för att vända hans arm tillbaka mot honom, dra den åt samma håll som anfallsriktningen och sedan i en båge runt. Därefter slinker man in under hans arm samtidigt som man fattar sankyogreppet — det faller sig praktiskt taget automatiskt så att man får in greppet genom att bara hålla kontakt med hans hand när man går in under armen.

       Sankyo är precis som nikyo en teknik som kan ge partnern smärtor, men träningen ska gradvis göra det möjligt att genomföra tekniken precis lika effektivt utan att behöva tänja i partnerns handled så att det gör ont. Det är rörelsen i sig som fäller partnern.

Mer om grundteknikerna

Mer information om grundteknikerna i aikido finns på min engelska hemsida:
Aikido basics

Mina aikidoböcker

Aikido — den fredliga kampkonsten, av Stefan Stenudd. Aikido — den fredliga kampkonsten

Här är min bok om aikido, den fredliga kampkonsten, dess grunder och principer. Den innehåller inte teknikbeskrivningar, utan berättar om filosofin och tankarna bakom aikido. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Attacks in Aikido, by Stefan Stenudd. Attacks in Aikido

How to do Kogeki, the Attack Techniques
All the attack techniques in aikido explained and how to do them correctly. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Aikibatto, by Stefan Stenudd. Aikibatto

Sword Exercises for Aikido Student
The aikibatto sword and staff exercises for aikido students explained, with practical and spiritual aspects of the sword arts, equipment for training, and more. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.