Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


Aikido
AIKIDO
Den fredliga kampkonsten

AIKIDOTEKNIKER

Keikogi — klädsel

Rei — bugning

Zazen — meditation

Aikitaiso — uppvärmning

Taisabaki

Ukemi

Stretch och styrka


Kogeki — attacker

Greppattacker

Slagattacker

Sparkattacker

Atemi


Suwariwaza

Hanmi handachiwaza

Omote, ura

Sotokaiten, uchikaiten


Katamewaza — grepp

Ikkyo

Nikyo

Sankyo

Yonkyo

Gokyo

Hijikime osae

Kaiten osae


Nagewaza — kast

Kokyuho

Kokyunage

Koshinage

Aikinage

Shihonage

Kotegaeshi

Iriminage

Tenchinage

Kaitennage

Udekimenage

Aikiotoshi

Jujigarami

Ushiro kiriotoshi


Kaeshiwaza — kontring

Taninzugake — mot flera

Tantodori — mot kniv


Ken — svärdet

Suburi

Aikiken

Tachidori

Iaido


Jo — staven

Suburi

31-kata

Aikijo

Jo — ken

Jodori


AIKIDO

Aikidotekniker


Ordlista för aikido


Magisk kampkonst


Lennart Linder


Budokrönikor


Budolexikon


Aikidoboken


Aikido på Enighet i Malmö


Aikido på engelska


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Aikidotekniker

Shihonage

Aikidotekniken shihonage mot olika grepp- och slagattacker. Fler videoklipp på mitt YouTube-konto.


shihonage
Shihonage betyder kast i fyra riktningar, vilket syftar på att tekniken liknar det grundläggande svärdshugget och kan utföras åt flera håll, precis som det. I svärdsträning övar man ofta shihogiri, hugg åt fyra håll — det vill säga framåt, bakåt, åt vänster och höger. Alla fyra riktningarna brukar man inte använda i kastet shihonage, men det ska vara fullt möjligt.

       Man fångar upp partnerns arm och griper om hans hand och handled med båda sina egna händer. Sedan snurrar man runt ett varv och styr partnerns arm i en båge över sitt huvud och ner bakom honom, så att han bringas på fall. Det blir en smidig rörelse om man med hjälp av sitt grepp om hans hand kan vrida den en smula utåt, med hans handflata uppvänd och fingrarna pekande från hans kropp. På det sättet vrids hela hans arm i en båge ut från hans kropp och det blir lätt att svänga runt under den. Partnern bringas i fall genom att man fortsätter bågen nedåt bakom honom, så att han förlorar balansen bakåt.

       Om man gör osae, fasthållning, vilket inte är så vanligt med shihonage, sker det genom att behålla greppet i partnerns hand och följa med ner till golvet. Antingen håller man armen låst där, när han ligger på rygg, eller - vilket är en säkrare fasthållning — svänger man runt honom på mage och låser honom precis som i nikyo ovan, eller som i kotegaeshi, som kommer nedan.

       En del föredrar att göra shihonage som ett högt kast. I stället för att trycka ner partnerns hand bakom honom, gör man det åt sidan eller praktiskt taget framåt. Då tvingas hans kropp i en imponerande bana runt den egna handen och han faller pladask på golvet.

       Man kan också fälla honom genom att dra hans hand till sig och ta ett steg tillbaka, så att han ramlar ihop på stället. Det är praktiskt om partnern är på väg att ta sig ur greppet genom att själv snurra runt. Olika riktning på kastet ger alltså olika fall för partnern.

       Omote och ura skiljer sig egentligen bara i ingångssteget. Vid omote går man in snett framför honom och svänger runt med hans arm på hans framsida. Det är då viktigt att ordentligt styra undan honom med hjälp av greppet i hans hand, så att han inte kommer åt att utföra ett motangrepp. Vid ura kliver man i stället till yttersidan på hans arm och svänger runt bakom honom.


Mer om grundteknikerna

Mer information om grundteknikerna i aikido finns på min engelska hemsida:
Aikido basics

Mina aikidoböcker

Aikido — den fredliga kampkonsten, av Stefan Stenudd. Aikido — den fredliga kampkonsten

Här är min bok om aikido, den fredliga kampkonsten, dess grunder och principer. Den innehåller inte teknikbeskrivningar, utan berättar om filosofin och tankarna bakom aikido. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Attacks in Aikido, by Stefan Stenudd. Attacks in Aikido

How to do Kogeki, the Attack Techniques
All the attack techniques in aikido explained and how to do them correctly. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Aikibatto, by Stefan Stenudd. Aikibatto

Sword Exercises for Aikido Student
The aikibatto sword and staff exercises for aikido students explained, with practical and spiritual aspects of the sword arts, equipment for training, and more. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.