Stefan Stenudd![]() Om mig
![]() AIKIDODen fredliga kampkonsten
AIKIDOTEKNIKERKeikogi — klädselRei — bugningZazen — meditationAikitaiso — uppvärmningTaisabakiUkemiStretch och styrkaSuwariwazaHanmi handachiwazaOmote, uraSotokaiten, uchikaitenKogeki — attackerGreppattackerSlagattackerSparkattackerAtemiKatamewaza — greppIkkyoNikyoSankyoYonkyoGokyoHijikime osaeKaiten osaeNagewaza — kastKokyuhoKokyunageKoshinageAikinageShihonageKotegaeshiIriminageTenchinageKaitennageUdekimenageAikiotoshiJujigaramiUshiro kiriotoshiKaeshiwaza — kontringTaninzugake — mot fleraTantodori — mot knivKen — svärdetSuburiAikikenTachidoriIaidoJo — stavenSuburi31-kataAikijoJo — kenJodoriAIKIDOAikidotekniker
Ordlista för aikido
Magisk kampkonst
Lennart Linder
Budokrönikor
Budolexikon
Aikidoboken
Aikido på Enighet i Malmö
Aikido på engelska
Mina fackböckerKlicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Mina romanerKlicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
|
AikidoteknikerJo Suburi![]() ![]() Kamae, startpositionen, finns i flera varianter. Den mest grundläggande är att stå med vänster fot en aning framför den högra och hålla staven lodrätt, med ena änden mot golvet precis framför vänsterfoten. Man griper mjukt om staven med vänster hand, ungefär två decimeter från toppen, och vinklar kroppen en aning åt höger. Denna position är den fridsammaste och därför i bäst överensstämmelse med aikido — man signalerar inte alls att man är redo att ge sig in i någon strid. En mer aktiv och därför aningen aggressiv position är att hålla sin jo vågrätt med båda händer, där den högra griper vid bakre änden och håller den inpå höger sida av kroppen, och den vänstra handen griper halvmetern längre fram — ungefär mitt på staven. Också när man griper en jo ska händerna vinklas upp på dess ovansida så att de nedersta pekfingerknogarna kan trycka staven nedåt — som i yonkyo och i svärdsgreppet. Man kan även hålla sin jo i chudan kamae, precis som ett svärd, det vill säga med höger fot fram och med vänster hand vid den ände av staven som är närmast magen. Högerhanden griper lite längre fram på staven än vad den gör med svärdet, eftersom staven är längre. En variant är att hålla staven på sin vänstra sida, med högerhanden vid dess främre ände och vänsterhanden en knapp halvmeter längre bak. Här står man med höger fot fram och kroppen lätt vinklad åt vänster. Man pekar med sin jo i riktning mot partnerns ögon, så att han inte ska kunna se och ta varning av stavens längd.
De följande grundteknikerna beskriver jag från det
förstnämnda utgångsläget, när inte annat sägs. När det skett skjuter man fram staven med högerhandens grepp, tills handen når magen. Staven glider genom vänsterhandens grepp fram till själva träffen, då båda händerna knyts bestämt — med mest kraft och koncentration i lillfingrarna.
Det är viktigt att inte stöta längre än att högerhanden
stannar framför magen, annars förlorar tekniken sin stadga
och kraft.
Denna andra variant på tsuki brukar vara lättare till
en början, eftersom man löper mindre risk att dra staven så
långt att någon hand tappar greppet. Om man vill göra stöten på höger sida är det vettigt att börja med samma grepp som i choku tsuki och på vägen upp till bröstkorgen dra vänsterhanden mot stavens övre ände. Nu är det förstås högerfoten som backar och kroppen vänds åt höger. Då går det lika lätt att utdela stöten på denna sida.
Samtliga tsuki kan förstås göras valfritt mot jodan,
chudan eller gedan. Jodan riktas mot huvudet eller halsen,
chudan mot solar plexus och gedan mot knät. Ett hugg från höger sida når man genom att gripa som i choku tsuki med högerhanden, låta den vänstra flytta till stavens övre ände och gripa vid den med tumsidan bakåt. Sedan kliver man fram med höger fot och svingar sin stav i samma ståtliga båge. Jodan gaeshi låter sig med fördel tränas i ett oavbrutet kretslopp mellan vänster och höger. När man huggit från vänster sida enligt ovan, flyttar man vänsterhandens grepp till stavens främre ände och drar ner den till höger sida, sedan är det bara att hugga från den sidan, flytta högerhanden upp till stavens främre ände, dra ner den till vänster sida och så vidare. I stället för att dra tillbaka staven kan man också låta den pendla från sida till sida. När man huggit på vänster sida släpper högerhanden och stavens främre ände får falla i en båge nedåt till höger sida av kroppen, där högerhanden fångar den på nytt. Innan man hugger måste man dock också växla grepp med vänsterhanden, så att det hamnar vid den ände av staven som nu är främst och med tumsidan bakåt.
Vid varje hugg med jo ska träffen ske med själva änden
på staven, som ger minst träffyta och därför störst effekt. Shomen uchikomi är grundträning av men-hugget. Man står i samma kamae som med svärd, det vill säga högra foten fram och staven pekande mot partnerns ögon — med jo förekommer det också att man pekar den mot partnerns mage, vilket ger mer rörelsefrihet. Till skillnad från svärdsformen väljer man med jo att ta ett helt steg bakåt med högerfoten, i stället för att dra den framåt, när man höjer staven och sedan ta ett stort kliv fram med samma fot vid själva hugget. Denna skillnad i stegföringen beror på att jodo är mer defensiv till sin natur. Renzoku uchikomi är kirikaeshi för jo. Efter det första hugget låter man stavens främre ände falla ned bakåt. Samtidigt som man kliver fram med vänster fot för man staven runt huvudet och hugger från vänster sida. Det andra hugget brukar vara yokomen, men kan också göras som shomen.
Men uchi kan även utföras från den grundposition där
man håller sin jo på vänster sida och högerhanden griper om
änden längst fram. Man lyfter då staven över huvudet med
högerhanden och glider samtidigt nedåt på den med
vänsterhanden, till ena änden. Därefter kan högerhanden
flytta ner till några decimeter framför vänsterhandens
grepp och man är redo att hugga. Sedan är det bara att kliva fram med högerfoten och hugga mot partnerns huvud, vilket kallas hasso gaeshi menuchi. Man kan antingen vända på högerhandens grepp före hugget, så att handens position blir rättvänd, som i svärdshugg — eller hugga direkt med högerhanden i samma bakvända grepp som vid jodan gaeshi. Om man i stället för hugget mot partnerns huvud utför tsuki, kallas det hasso gaeshi tsuki. Från positionen hasso höjer man högerhandens grepp till den övre änden, samtidigt som man för staven nedåt och framåt. Vänsterhanden glider tillbaka från änden till ungefär mitt på staven. Rörelsen fortsätter naturligt framåt i en stöt. Vill man göra ushiro tsuki är det i stället vänsterhanden som söker sig till den övre änden på staven, och stöten utförs bakåt på höger sida. Hasso gaeshi ushiro uchi är ett hugg bakåt. Man står i hasso och vänder högerhandens grepp om staven så att tumsidan pekar uppåt, svänger kroppen åt höger och hugger snett bakåt i yokomen. Det går förstås också att hugga shomen. Hasso gaeshi ushiro harai är ungefär samma rörelse som ovan, men högerfoten tar ett steg runt vänsterfoten, så att den hamnar bakom vänster i en position där man nu är vänd bakåt. Hugget är svepande och sträcker sig ända till kroppens högra sida, så att stavens främre ände pekar rakt bakåt.
Stavens inledande svep nedåt och runt i hasso-teknikerna kan användas som en parering av till exempel ett
hugg eller en stöt mot benen, eller bara som ett sätt att
få staven i position för hugget. I grundträningen brukar man utgå från den position där vänsterfoten står främst, högerhanden griper vid stavens bakre ände och vänsterhanden ungefär mitt på staven. Katate gedan gaeshi är ett svep nedifrån och snett uppåt. Man drar staven bakåt på höger sida och griper med högerhanden ett par decimeter från den främre änden. Samtidigt drar man högerfoten ytterligare en bit tillbaka. Sedan stiger man fram med högerfoten och svingar staven snett nedifrån och upp i en båge, som slutar när staven når vänstra sidan uppe vid tinningen. Där fångar man in den med vänsterhanden, så att man inte råkar slå sig själv i huvudet. Vänsterhanden griper ungefär mitt på staven. Katate hachi no ji gaeshi börjar som ovanstående, men svepet med staven går i stället först uppåt så att hugget sedan kommer snett nedåt från höger till vänster sida, och där fortsätter svepet uppåt så att staven hamnar i hasso på vänster sida. Nu griper vänsterhanden strax ovanför högerhanden, som i sin tur släpper sitt grepp. Genast gör nu vänsterhanden ett svep som löper nedåt från vänster till höger sida, samtidigt som vänsterfoten stiger fram och högerfoten backar. Hela rörelsen bildar alltså ungefär en liggande åtta, och kan upprepas utan avbrott. Katate toma uchi är ett kraftfullt hugg med maximal räckvidd. Man börjar med samma kamae som ovan och drar sedan högerfoten ytterligare en bit bakåt samtidigt som man med högerhandens grepp drar staven bakåt och över huvudet, tills den vilar mot nacken någon decimeter från högerhandens grepp. Vänsterhanden har glidit längs med staven så att den håller vid dess främre ände.
Nu kliver man långt fram med högerfoten och svingar
staven med höger arm. I början utnyttjar man nacken som ett
slags nav, för att när svepet har satt fart sträcka fram
högerarmen så att staven når så långt som möjligt. Svepet
ska löpa i en sluttande båge från höger till vänster sida,
så att det tar slut när den fria änden på staven pekar
bakåt på vänster sida av kroppen. Där fångas staven upp med
vänsterhanden, ungefär mitt på. Ett par exempel på träning av nagare kan ändå passa i suburi, men den verkliga övningen av detta ingår självklart i jo kata, som beskrivs längre fram. Hidari nagare gaeshi uchi inleds från chudan kamae, som med svärd. Man höjer sin jo samtidigt med ett steg bakåt med högerfoten, tar därpå ett steg fram med samma fot och hugger. Sedan släpper man med vänsterhanden och svänger runt staven på vänster sida, praktiskt taget vågrätt. Samtidigt vänder man kroppen bakåt och fångar upp staven med vänsterhanden, höjer den över huvudet och byter grepp så att höger hand fattar ovanför vänster och vänstern griper vid den ände man har framför sig. Då går det att ta ett steg fram med högerfoten och utföra samma hugg som rörelsen började med. Migi nagare gaeshi tsuki utförs med en vridning åt höger i stället för vänster. Man börjar som nyss men nöjer sig med att ta ett steg fram med vänster fot innan man hugger. Efter hugget framåt står man alltså med vänster fot fram. Höger fot leder nu kroppsvridningen åt höger genom att glida runt vänsterfoten och ställa sig bakom den. Samtidigt flyttar man vänsterhanden till stavens mitt och drar högerhanden till stavens närmaste ände. Så fort man kommit runt håller man upp staven framför sig, med högerhandens grepp ovanför huvudet och stavens främre ände riktad en smula nedåt mot partnern ansikte eller hals. Detta är en blockerande position, som hindrar partnern från att angripa eller styr hans jo åt sidan om han stöter den mot försvararen. Man kan kalla denna position för jodan uke, parering i huvudhöjd. Från denna position sänker man högergreppet i en båge till sidan, snett bakom höger höft, och stöter därpå staven framåt genom att högerhanden skjuter fram till magen.
Aikibatto joInformation om aikibatto jo, ett system för stavövningar, finns på min engelska hemsida:Aikibatto jo
Mina aikidoböcker
Här är min bok om aikido, den fredliga kampkonsten, dess grunder och principer. Den innehåller inte teknikbeskrivningar, utan berättar om filosofin och tankarna bakom aikido. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel. |