Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


Aikido
AIKIDO
Den fredliga kampkonsten

AIKIDOTEKNIKER

Keikogi — klädsel

Rei — bugning

Zazen — meditation

Aikitaiso — uppvärmning

Taisabaki

Ukemi

Stretch och styrka


Kogeki — attacker

Greppattacker

Slagattacker

Sparkattacker

Atemi


Suwariwaza

Hanmi handachiwaza

Omote, ura

Sotokaiten, uchikaiten


Katamewaza — grepp

Ikkyo

Nikyo

Sankyo

Yonkyo

Gokyo

Hijikime osae

Kaiten osae


Nagewaza — kast

Kokyuho

Kokyunage

Koshinage

Aikinage

Shihonage

Kotegaeshi

Iriminage

Tenchinage

Kaitennage

Udekimenage

Aikiotoshi

Jujigarami

Ushiro kiriotoshi


Kaeshiwaza — kontring

Taninzugake — mot flera

Tantodori — mot kniv


Ken — svärdet

Suburi

Aikiken

Tachidori

Iaido


Jo — staven

Suburi

31-kata

Aikijo

Jo — ken

Jodori


AIKIDO

Aikidotekniker


Ordlista för aikido


Magisk kampkonst


Lennart Linder


Budokrönikor


Budolexikon


Aikidoboken


Aikido på Enighet i Malmö


Aikido på engelska


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Aikidotekniker

Grundtekniker och attackformer i aikido

Spellista med aikidotekniker mot olika grepp- och slagattacker. Fler videoklipp på mitt YouTube-konto.


När jag arbetade på boken Aikido — den fredliga kampkonsten tänkte jag från början ha med ett kapitel om aikidons tekniker. Jag skrev också ett sådant, som blev dryga 50 sidor, men när jag skummade igenom det färdiga manuset kändes teknikdelen överflödig.

       Aikidoböcker brukar domineras av beskrivningar i text och bild på hur man gör ikkyo, shihonage och så vidare, fast det som verkligen fascinerar i aikidon är dess principer. Det var också vad jag ägnade huvuddelen av min bok. Jag kunde lika gärna hålla mig till det, och strunta i att gå igenom det tekniska. Då skulle boken bli mer enhetlig.

       Dessutom är det där med teknikerna vanskligt, eftersom de görs så olika. Ikkyo har vissa generella drag, men därutöver är variationen stor mellan olika klubbar och instruktörer. Det varken finns eller ska finnas något slags grundutförande av ikkyo, sannare än andra varianter. En av de stora poängerna i aikido är just denna kreativa frihet. Var och en som tränar aikido utvecklar med tiden sitt eget sätt att utföra grundteknikerna. Därför är det inte särskilt meningsfullt med teknikinstruktioner i en bok — om den inte bara riktar sig till en enda homogen grupp inom aikidon.

       Så jag beslöt att lyfta ut teknikdelen från boken innan den gick i tryck. Denna text låg länge och skräpade på datorns hårddisk och på en pappersutskrift i någon låda. Jag glömde bort den. Det dröjde 14 år innan den dök upp i min skalle. Det slog mig att även om texten inte passade in i boken, kunde den fungera på internet — om inte annat så som kuriosa. Jag har också på sistone utvecklat en del specifikt tekniskt på min engelska hemsida om aikido och varit road av det, så varför inte detsamma på min svenska sida?

       Här är alltså den där uteslutna delen från min aikidobok, redigerad för internet och med diverse bilder. Det kan hända att jag utvecklar texten efterhand och lägger till fler bilder — när tiden medger. Det kan också hända att jag ändrar en del — aikido skiljer sig inte bara från person till person, utan var och en förändrar med tiden sitt sätt att utföra teknikerna och förhålla sig till dem. Jag är nog inte längre helt tillfreds med hur jag beskrev aikidons grundtekniker 1992. Panta rei — allting flyter.

Stefan StenuddMina aikidoböcker

Aikido — den fredliga kampkonsten, av Stefan Stenudd. Aikido — den fredliga kampkonsten

Här är min bok om aikido, den fredliga kampkonsten, dess grunder och principer. Den innehåller inte teknikbeskrivningar, utan berättar om filosofin och tankarna bakom aikido. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Attacks in Aikido, by Stefan Stenudd. Attacks in Aikido

How to do Kogeki, the Attack Techniques
All the attack techniques in aikido explained and how to do them correctly. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Aikibatto, by Stefan Stenudd. Aikibatto

Sword Exercises for Aikido Student
The aikibatto sword and staff exercises for aikido students explained, with practical and spiritual aspects of the sword arts, equipment for training, and more. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.