Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


Aikido
AIKIDO
Den fredliga kampkonsten

BUDO

Från Newton till Einstein

Funkar det?

Stillhet och monotoni

Tävlingens kontra

Det svarta bältet

Den förnämsta kampkonsten

Do

Kampkonst

Ordsvadebudo

Tradition och förnyelse

Klubbens inre krets

Och åren går

Fullblodsegoisten

Harar och sköldpaddor

Besvärjelse


AIKIDO

Aikidotekniker


Ordlista för aikido


Magisk kampkonst


Lennart Linder


Budokrönikor


Budolexikon


Aikidoboken


Aikido på Enighet i Malmö


Aikido på engelska


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Budokrönika 1

Budo med japanska tecken (kanji).

Tankar om kampkonst, ur Fighter Mag på 1990-talet


Osensei
Osensei Morihei Ueshiba, aikidons grundare.


Från Newton till Einstein

Aikidons hemlighet, sa Morihei Ueshiba, aikidons grundare, "är att harmoniera sig med universums rörelse och komma i överensstämmelse med själva universum." Det är förstås lättare sagt än gjort.

     Ändå är Morihei Ueshibas perspektiv såväl givande i träningen, som märkligt insiktsfullt. Om inte aikidon ska bli bara ett utförande av finurliga tricks för att fälla angripare, eller en aldrig så sympatisk gymnastik där två personer puttar frejdigt på varandra (vilket i och för sig kan vara gemytligt), måste vi försöka koncentrera oss på de underliga visioner som var Ueshibas. Och då märks en skön samstämmighet mellan aikidons ideal och den kosmiska världsordningen. Aikidons principer stämmer väl med astronomins moderna rön.

       I rymden, när två kroppar rör sig i varandras närhet, är gravitationen den kraft som styr dem. Jorden kretsar runt solen i stället för att fara rätt ut i rymdens väldiga tomrum. Till och med ljusets strålar påverkas av gravitationen.

     När Isaac Newton på 1680-talet var den förste att beskriva gravitationen, gav han en bild av en kraft som drog himlakroppar mot varandra — inte olikt en hästtämjare, som med rep om halsen på en bångstyrig hingst tvingar den att galoppera runt i cirkel i stället för att fly sin väg. Solen kunde med sin väldiga massa dra jorden i en ständigt krökt bana, fast jordklotet ständigt siktade rakt iväg. Detta outtröttliga kraftspel, med giganternas ständiga kamp, var inte särskilt sympatiskt.

     När Albert Einstein i början på vårt sekel kom med sina relativitetsprinciper, ändrades detta radikalt. Det visade sig att gravitationen inte var en kraftmätning, utan en krökning av själva rumtiden: när jorden färdas runt solen befinner den sig på sin självvalda raka kurs, men själva rymden omkring solen kröks! Därför försvinner inte jordklotet iväg, och solen behöver inte slita och dra i det. Jordens bana är snarast att likna vid ekorrhjulet, där den lilla gnagaren springer och springer — rakt framåt — utan att komma någonstans.

     Det må vara frustrerande för drabbade himlakroppar och sällskapsdjur, men det är onekligen en harmonisk ledstjärna för aikido. Träningspartnern ska inte kastas genom att dras ur sin kurs, utan genom att rumtiden kröks så att partnerns bana känns som alldeles självvald. Eftersom hela kosmos beter sig så, kan det väl inte vara alltför knepigt att lära sig.

Stefan Stenudd, 1994

 1. Från Newton till Einstein

 2. Funkar det?

 3. Stillhet och monotoni

 4. Tävlingens kontra

 5. Det svarta bältet

 6. Den förnämsta kampkonsten

 7. Do

 8. Kampkonst

 9. Ordsvadebudo

 10. Tradition och förnyelse

 11. Klubbens inre krets

 12. Och åren går

 13. Fullblodsegoisten

 14. Harar och sköldpaddor

 15. BesvärjelseMina aikidoböcker

Aikido — den fredliga kampkonsten, av Stefan Stenudd. Aikido — den fredliga kampkonsten

Här är min bok om aikido, den fredliga kampkonsten, dess grunder och principer. Den innehåller inte teknikbeskrivningar, utan berättar om filosofin och tankarna bakom aikido. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Attacks in Aikido, by Stefan Stenudd. Attacks in Aikido

How to do Kogeki, the Attack Techniques
All the attack techniques in aikido explained and how to do them correctly. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Aikibatto, by Stefan Stenudd. Aikibatto

Sword Exercises for Aikido Student
The aikibatto sword and staff exercises for aikido students explained, with practical and spiritual aspects of the sword arts, equipment for training, and more. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.