Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


Aikido
AIKIDO
Den fredliga kampkonsten

Aikidotekniker


Ordlista för aikido


Magisk kampkonst


Lennart Linder


Budokrönikor


Budolexikon


Aikidoboken


Aikido på Enighet i Malmö


Aikido på engelska


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Och jag går mina egna vägar


Teater.

Till minne av aikidokamraten Lennart Linder (1957-1996)


När jag skriver denna introduktion har det gått över fyra år sedan Lennart avled, och ändå är han lika nära som då. Märkligt — att minnet kan fungera så visste jag från böckernas värld, men inte förrän nu med egen erfarenhet.

       Jag tänker på honom ofta, ofta. Saknar honom, precis när det slår mig att vi inte kan träffas igen. Inspireras av honom, titt som tätt, under aikidoträning — säkert påverkar han alltjämt såväl min inställning till vad aikido kan vara, som mitt sätt att forska vidare inom denna besynnerliga budoart. Ja, han är kvar, hur jag än ser på det.

       Döden är, på sitt särskilda sätt, en illusion.


Texten som följer skrev jag till den minnesskrift vi i svensk aikido gav ut: Man ska alltid vara uppvärmd. Den finns fortfarande att beställa från Svenska Budoförbundets kansli, och det kan jag varmt rekommendera. Där berättar många av Lennarts aikidokamrater om åren med honom, i med- och motgång, stunder av glädje och betänksamhet, så att säga i vått och torrt.

       Till min text ur minnesskriften har jag fogat ett antal fotografier ur det egna albumet, med korta kommentarer. Jag hoppas att det ska vara till stöd för vårt fortsatta minne av vännen Lennart.

Den 4 december 2000
Stefan Stenudd

Och jag går mina egna vägar

Mina aikidoböcker

Aikido — den fredliga kampkonsten, av Stefan Stenudd. Aikido — den fredliga kampkonsten

Här är min bok om aikido, den fredliga kampkonsten, dess grunder och principer. Den innehåller inte teknikbeskrivningar, utan berättar om filosofin och tankarna bakom aikido. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Attacks in Aikido, by Stefan Stenudd. Attacks in Aikido

How to do Kogeki, the Attack Techniques
All the attack techniques in aikido explained and how to do them correctly. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Aikibatto, by Stefan Stenudd. Aikibatto

Sword Exercises for Aikido Student
The aikibatto sword and staff exercises for aikido students explained, with practical and spiritual aspects of the sword arts, equipment for training, and more. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.