Om mig

Kort biografi

Lekfullt videoporträtt av yours truly.



Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Stefan Stenudd

(1954-) född i Stockholm, uppvuxen i Stockholms förorter — Blackeberg, Hässelby Strand, Jakobsberg, 1975 Stockholms innerstad, från 1977 växelvis med Brandbergen, 1979-80 USA (Fond du Lac, Wisconsin, samt Manhattan), 1988 Uppsala, 1990 Farsta, och 1991 Malmö där jag blev kvar.


Stefan Stenudd 1972. Stefan vid 18 års ålder, 1972.


       Blandade studier med start på Jakobsbergs gymnasieskola efter ett sabbatsår, 3-årig naturvetenskaplig linje med delvis skrala avgångsbetyg 1974, som jag skyller på skoltrötthet, tredjespråk franska, specialarbete om kinesisk kalligrafi. Grundskolan för konstnärlig utbildning 1975, kort men kärnfullt före avbruten studiegång. Stockholms Universitet på tidigt 1980-tal med studier och dispyter inom populär- och masskultur, socialantropologi och idéhistoria. Lunds Universitet fr.o.m. 1993 med förtjust fortsättning inom idé- och lärdomshistoria, där jag alltjämt är en synnerligen segdragen doktorand i skapelsemyter.

       Kortare anställningar, bland annat på Göteborgs Banks arbitrageavdelning, NK:s manuella skylttryckning á la Gutenberg, kontorsoffsettryckeriet på Statens Planverk, dito Utrikesdepartementet, rebellisk vaktmästare på Assuranceforeningen (sic!) Skuld, datorstyrd robottestutvärdering på Försvarets Materielverk, lärarvikariat i diverse skolämnen på högstadiet i stockholmsområdets högre och lägre skikt (Äppelviken respektive Brandbergen). Längre anställning under 1980-talets första hälft såsom vag handledare i Brandbergens Ungdomsgrupp.

       Frilansskribent från och med 1980-talet, med perioder som bland annat recensent av science fiction och fantasy i Aftonbladet, dito rockmusik och teater på Dagens Nyheter, polemisk vikarierande redaktör och medlem i redaktionskommittén på Ordets Makt, kolumnist i Svenska Fighter, med mera.

       Bildkonstnär, i huvudsak självlärd (oljemålning, teckning, foto, kalligrafi), med korta perioder av produktivitet mellan långa perioder av träda.

       Krogrecensent under tolv år, 1995-2006, med signaturen Bong i Sydsvenskan. Läs intervju om det här.

       Litterär debut 1979 med Om Om, som vann en tävling för ungdomsböcker, därefter ett tiotal titlar skön- och facklitteratur, samt en del dramatik för scen och film. Sedan 2006 en tilltagande utgivning på engelska av skön- och facklitteratur i egen översättning eller med engelska som originalspråk.

       Eget förlag, Arriba, bildat 1985, med utgivning främst av egna böcker.


Stefan Stenudd håller aikidoläger. Aikidoläger i Gubbängen 2010.


       Aikidoinstruktör sedan 1973, på Järfälla Budoklubb till 1977, sedan Brandbergens Aikidoklubb, från 1991 och för närvarande på GAK Enighet i Malmö, graderad 7 dan Aikikai (2015) shihan, samt 4 dan (1996) iaido (Aikido Toho Iai Kenkyukai). Ordförande i Svenska Budoförbundets kendosektion i början på 1980-talet, samt i dess aikidosektion 1989-91 och igen 1995-99. Informationsansvarig i förbundets styrelse under 2000-talet, ordförande mellan 2009 och 2016. Assisterande generalsekreterare i Internationella Aikidofederationen 1998-2000, ledamot fram till 2008 och vice ordförande till 2012.

       Numera är det två ting jag ägnar min tid — författeriet och aikidon. Förstnämnda är sedan mer än tio år så gott som uteslutande på engelska. Sistnämnda är på Enighet i Malmö och när världsläget så medger håller jag träningsläger i Tyskland, Tjeckien, Slovakien och Ukraina. Oljemåleriet händer det fortfarande, med långa mellanrum, att jag ägnar mig åt. Det hoppas jag kunna göra mer av.