Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.1 r.o.k.

Februari 2001
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
1 r.o.k.
KB, Bergsgatan 18, Malmö
BETYG: 5
PRISVÄRDE: UPP
MAT: UPP
DRYCK: -
SERVICE: UPP
MILJÖ: -
TOALETTER: NER


Om man ska vara nogräknad blev 1 rum och kök för en tid sedan egentligen 2 dito. Utrymmet som ligger närmast svängdörrarna till Kulturbolagets stora konsertlokal gjorde i ordning och fick några bord. Skillnaden är inte betydande.

     Svängdörrarna är det största hotet mot trevnaden — genom dem forsar så gott som varenda decibel från KB:s konsertlokal, och det kan vara åtskilliga. Detta gäller i synnerhet när kvällen lider mot natt, då också restaurangen står till tjänst som bar för de törstiga konsertbesökarna.

     Men på 1 r.o.k. ligger gommens upplevelser i första rummet. Fast här ser ganska släpphänt och lättsamt ut, serveras maträtter som nog inte överträffas av någon annan krog i Malmö.

     Och detta för småpengar. De fyra förrätterna kostar mellan 32 och 65 kronor, med en ravioli på hummer och kalvbräss i topp, de lika många varmrätterna ligger mellan 125 för halstrad torsk och 159 för sadel på Ängavallens hälsogris med mongetabönor, svart tryffel och fikonsauce. De två desserterna kostar 50, dessutom finns ostar à 20 kronor och chokladtryfflar för 16.

     Vinsortimentet är inte så väldigt omfattande men i stället mycket noga valt. Det är delikata och funktionella flaskor som erbjuds, till rimliga priser. Utbudet av avecer är dock något torftigt.

     Servicen är utmärkt, dessutom med en vänlighet som gott kan kallas kamratlig. Det är nog riktigt kul att jobba här, vad det verkar av personalens strålande humör.

     Bland förrätterna prövar vi ravioli på hummer och kalvbräss med citron och smörad kycklingbuljong för 65. Det är en delikat soppa med djärvt markerad citronsmak på buljongen och rekorderliga ravioli med sina exklusiva fyllningar. Egentligen tycker vi att det finns bättre sätt att hantera hummer och kalvbräss, men vi uppskattar fräckheten att gömma dem i pasta. Dessutom, och det är avgörande, förtrollas vi av buljongens raffinerade eftersmak, som bara kan ha åstadkommits med en väldig lyhördhet i kryddningen.

     Sopppan på vitlök och purjolök med tryffelolja för 42 är ganska frän i tonen, till en början. Men när väl smaklökarna har anpassat sig kommer smaken till sin rätt. Och tänk vad lite tryffelolja kan göra med en soppa. Enkelt men ack så piffigt.

     Varmrätten halstrad torsk med chou-croute och vitlöksskum för 125 kronor serveras med potatispuré separat. Chou-croute låter nog så charmerande men är surkål på franskt vis, med småskuren bacon, men ändå långt ifrån vad sauerkraut står för. Mycket gott är det likafullt, och fisken är saftig, vit och fin. En härlig anrättning.

     Härlig är också crepinette på hjort med svartrot, morot och kaffesauce för 149. Den får också en potatispuré vid sidan om, som inte är helt lyckad — ganska lös och intetsägande. I denna tillagning har köttet lindats in i bukhinnefett, som bakats bort i ugnen men hjälpt till att hålla köttet saftigt — och givit det en något förstärkt animalisk smak, som man kan reagera olika på. Den cylinderformade köttbiten är hur som helst fantastisk, med ett härligt rött inre och en skön mörhet. Svartrot och morötter fungerar mest som smaksättning till köttet men är ändå tillagade med omsorg. Såsen är spännande men möjligen lite påträngande i längden.

     Desserten apelsinsorbet med vaniljpannacotta och basilika imponerar först och främst genom sin perfekta balans. Den vällustigt gräddiga pannacottan möts jämlikt av den friska sorbeten, och basilikainslaget är just lagom för att göra desserten vuxen, intrikat och klangfull. Skickligt. Tyvärr har nötflanet till råkat bli bränt, och får bli liggande.

     Äppeltarte med stjärnanis och tahitivaniljglass är inte ett dugg mindre imponerande — man får leta land och rike kring för att hitta äpple lika delikat använt. Glassen är också förförisk, till och med den dekorativa knapriga vaniljstången går ner.

     Ja, det är helt enkelt så att 1 r.o.k. Är en garant för att livet ska ha solsidor. Men den primitiva toaletten i trappen är allt en baksida.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.