Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.1 r.o.k.

Februari 2003
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
1 r.o.k.
S:t Pauli Kyrkogata 11, Malmö
BETYG: 5
PRISVÄRDE: -
MAT: UPP
DRYCK: UPP
SERVICE: UPP
MILJÖ: -
TOALETTER: -


När 1 r.o.k. kom till världen var det som en anomali på rockklubben KB — gourmetmat till snabbmatspriser i en pytteliten restauranglokal som då och då dränktes av konsertbuller från KB-scenen. Det hade sina absurda poänger, men en flytt till mer passande lokal blev ofrånkomlig.

     Nu befinner 1 r.o.k. i ett betydligt lugnare kvarter. De har burit namnet med sig — det har väl blivit så gott som legendariskt — men här är det definitivt fråga om två rum. Den större matsalen är bistro, med småbusig inredning och en meny av rätter som ser nog så läckra ut men inte kostar en förmögenhet. Reapriser är det inte heller. Varmrätterna börjar på 89 kronor för dagens husmanskost och slutar på 195 för svensk hängmörad ryggbiff med bearnaise.

     Den mindre lokalen är gourmetavdelning med en betydligt sobrare inredning — lite stel och pretentiös, faktiskt — där menyn är mer sofistikerad och markant dyrare. De tre förrätterna kostar mellan 165 och 235, varmrätterna upp till 295 och desserterna 105. Dessutom finns en trerättersmeny för 425 och en vegetarisk dito för 395. Paradnumret är en avsmakningsmeny med fem inslag, lågt räknat, för 675.

     Vinlistan är en begåvad samling av lockande flaskor. Till avsmakningsmenyn finns en särskild vinmeny för 425 kronor med ett generöst antal vinglas, som imponerande visar vinvärldens spännvidd och fyndigt möter anrättningarna.

     Ja, vi måste ju pröva avsmakningsmenyn, som innehåller rekommendabelt behärskade portioner av flera rätter på den ordinarie menyn. Det är just så det ska fungera. Kökets skicklighet, kreativitet och mångsidighet blir alltmer uppenbar för varje tallrik vi får in — och det är en del.

     Som aptitretare får vi ett fat med tre små inslag: friterat grodlår på en liten bädd av friskt strimlat grönt, ankconsommé med ett granskott i nubbeglas, samt en grön ärtpuré toppad med Champagneskum och tryffelolja, också i glas men med sked — helt riktigt, då consommén med sitt pikanta skogsinslag med fördel dricks, medan ärtsoppan kräver sin sked.

     Halstrad pilgrimsmussla, ljuvligt saftig och poröst spänstig, toppas behagligt av en bit kronärtskocka och serveras med en rent magiskt passande röd paprikapuré, samt en friterad skiva lotusrot för syns skull. En felfri förrätt. Därnäst en ytterst välsmakande svampsoppa på japansk shiitake med dito terrin. Soppan serveras originellt i karaff. Till detta kommer också en aningen livlös kalvbräss med dillglaserad morot.

     Sedan får vi en avbrytning i form av citronsorbet serverad direkt på tesked. Lustigt — och alldeles lagom.

     Stora saker händer med den mjölkpocherade piggvaren. Vackrare, mjällare och skönare fiskbit får man leta länge efter. Den ledsagas av chokladbönflarn, halstrad anklever och smörkokt purjolök. Anklevern är inte riktigt lyckad, ej heller kombinationen. Den underbara fisken skulle hellre ha fått sätta tonen utan långsträckta kontraster.

     Ankcirkus kallar krogen de två anrättningar som utgör måltidens krön, baserade på anka från Arlöv. Rosastekt bröst med apelsinkompott och friterad choklad gör starkt intryck, såväl med det korrekt tillredda köttets kvalitet och skönhet som med den formidabla kombinationen. Att detta följs av en ank- och kycklingkorv med bönor och kaffeglace känns en aning hädiskt. Kanske borde de två variationerna ha bytt plats. Korven är i alla fall välsmakande och dess tillbehör skojfriskt hurtiga. På fatet finns något så ovanligt som en anktunga — ingen större smakupplevelse men underhållande.

     Dessertens stiliga äppletarte med glass och mousse på samma frukt lyckas vara välsmakande även så här vid måltidens final, när gom och mage egentligen fått sitt med råge. Också till kaffet bjuds en mängd raffinerade sötsaker, såsom hasselnötter doppade i Valrhona, hallon med kokosskum, tryffel, chokladdoppade citronskal, och så vidare.

     Vid det laget tappar vi räkningen — klart är i alla fall att avsmakningsmenyn är rikare än matsedeln antyder, och generös på smaker som både imponerar och intresserar. De enstaka svagheter vi stöter på är helt förlåtliga, i synnerhet då köket visar sådan frisk uppfinningsrikedom. Dessutom är servicen exemplariskt engagerad och kunnig.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.