Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.1 r.o.k.

December 2004
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
1 r.o.k.
S:t Pauli Kyrkogata 11, Malmö
BETYG: 4
PRISVÄRDE: -
MAT: UPP
DRYCK: UPP
SERVICE: UPP
Rökförbud
Här serveras endast middag


Till den grad champagne är signum för nyåret, måste 1 r.o.k. ses som ett självklart resmål. De har ett kunnigt urval av äkta och exklusivt bubbelvatten — dessutom flera fina märken som serveras glasvis. Det är generöst med denna dryck, som är så kortlivad när väl korken poppat upp. Särskilt dyrt måste det inte heller vara, samtliga glas fås för under hundralappen. Maten som erbjuds är också på en nivå som sannerligen duger att fira in det nya året med.

     Dock är krogen så retsam att den håller stängt över nyeårshelgen, förutom för avhämtning på nyårsafton av förbeställda nyårsmenyer "to go". De öppnar igen den 3 januari.

     1 r.o.k. Är och förblir en av de intressantaste krogarna i Malmö, och deras begåvade leklusta är inte i avtagande. Däremot känner vi vid detta vårt besök att den där fenomenala toppen, som förut varit deras ständiga vistelseort, nu faktiskt har några små svackor — inte så att man blir besviken på någon av anrättningarna, men gommen blir då och då utan det slutgiltiga plinget, den svindlande sköna förhöjningen. Det kan hänga ihop med att krogens gourmetavdelning har lagts ner och satsningen nu tycks gå mot mer av en kvarterskrog — må vara en riktigt snitsig sådan.

     De vanliga konstverken är utbytta mot en utställning av fotografier från Monica Zetterlunds avskedsturné, och hennes musik spelar diskret ur högtalarna. De svartvita bilderna är fascinerande att betrakta, och gör sig dessutom väl mot krogens övriga strama inredning. Bara sådant blir man hungrig av.

     Menyn är omfattande. De åtta förrätterna kostar mellan 65 för Caesarsallad och 135 för ankleverterrin. Varmrätterna är nästan lika många, där dagens husman för 95 serveras måndag till torsdag, medan övriga rätter upp till den svenska oxfilén för 225 serveras jämt. Desserterna är lika många, däribland något så enkelt som husets glass för 25 kronor per kula, men också besynnerligheter som getostcreme med pinjenötter, russin, pistage och olivolja för 75.

     Vidare finns en avsmakningsmeny med sju inslag för 625, som också har en egen vinmeny för 425. När vi besöker krogen serveras dessutom en speciell julmeny — stor med sju rätter för 525, eller liten med fyra rätter för 345, av vilka några också finns på den ordinarie matsedeln. De är lekfulla blandningar av typisk och otypisk julmat — en skön befrielse från julbordens strama standard.

     Vi prövar den stora julmenyn, som inleds med en grönkålssoppa med baconbitar och krutonger — lika enkel som lent smakfull. Därefter en inte särskilt imponerande canapé på Brantevikssill, krydd- och citrondito på varsin liten skiva vitt bröd, samt en sked med löjrom och creme fraiche.

     Nästa är halstrad färsk pilgrimsmussla, en ljuvlig upplevelse med perfekt halstrade, vällustiga musslor. Ackompanjemanget av creme på rökt ål och äpplekrutonger, dessutom balsamico, hackade pistagenötter och äpplemarmelad, är delikat och sensibelt.

     Det bjuds en fin apelsinsorbet som avbrott före variationen på spädgris med confiterad lök, sviskonkompott och senap. Av grisen är det en särskilt lyckad, smakrik rulle med kokt köttröra, samt filé i crepinette dekorerad med en bit kind.

     Osten kommer i den dristiga formen av en getostcreme med pinjenötter, russin och tryffel, som man kan ha väldigt delade meningar om — men experimentets djärvhet är berömvärd och smakkombinationen synnerligen egen. Getosten framträder med en ovanligt vänlig karaktär. Den söta desserten återknyter till årstiden — välgjort vaniljris med jordgubbsglass, syltade hallon och chokladknäckflarn. Något helt annat än den slentrianmässiga Ris à la Malta, som vi alla fått alldeles för mycket av.

     Till det ovanstånde dricker vi en särskild vinmeny, som har sina svagheter här och där — exempelvis är det så lagom kul med vitvin till sillen — men den är ändå något av ett fynd för sina 315 kronor. Och det vågade valet av Manzanilla till soppan ger med denna sherrys underbara sälta en spännande finish.

     Från den ordinarie menyn prövar vi den enkla klassikern gratinerade sniglar med vitlök och persilja för 70 kronor, som serveras på det vanliga sättet i därför avsedd skål. Spänstiga sniglar i ett aptitligt spad, och så lite toast därtill. Aldrig fel.

     Varmrätten franskt ankbröst Provencale för 185 serveras med en mörk och myndig reduktion, som det dessutom bjuds extra av i ett litet krus bredvid. Också tillbehören kronärtskocka, fänkål, röd paprika och oliver finns i en egen skål, i en skön röra som leder tankarna till ratatouille. Ankans snygga skivor är ypperliga, och smaken på dem förhöjs förträffligt av den intrikata reduktionen.

     Desserten wildberry cocktail för oss till nyåret. Det är en bärsorbet som serveras med syltade hallon och champagne i ett martiniglas, för 75 kronor. Skumpan tillförs på festligaste vis, direkt ur buteljen av kyparen, som inte är ett dugg snål med tilldelningen. Festligt.

     Krogen förmår förstås också en hedervärd espresso, och har ett genomtänkt urval avecer. För att inte tala om hur virtuos och kunnig servicen är. Vi fortsätter att tro på 1 r.o.k.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.