Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Anno 1900, Malmö

Oktober 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Anno 1900
Norra Bulltoftavägen 7, Malmö
BETYG: tre stjärnor


Några steg från Lundavägen i Kirseberg ligger den ålderdomliga stuga som inhyser Anno 1900, lunchrestaurangen som skulle kunna slå de flesta guldkrogar på fingrarna. Endast på söndagar har de öppet kvällstid. Det är en skön poesi att i motsats till de allra flesta krögare hänge sig åt det dagtida vardagsmålet — och i gengäld göra detta till en särdeles fest.

     Maten kan inte göra någon besviken. Dagens rätt för 65 kronor inkluderar smör och läckert hembakt bröd, en sallad diskret spetsad med den finurligaste dressing som smakar sockervatten och lite citrus, samt kaffe. Måltidsdrycken kostar extra, en lättöl så mycket som 17 kronor, vilket förstås skapar viss betänklighet.

     Förutom dagens rätt finns en handfull dyrare alternativ, delvis varierande från dag till dag. Den här dagen finns till exempel stekt sill i ättika med creme fraiche och västerbottenost för 95 kronor, grillad entrecôte med fransk senapssås för 165, biff Greta för 175 och pocherad hälleflundra med syltad purjo och dragoncreme för 165.

     Menyn innehåller också några desserter, såsom parfait med ripplad choklad och konjak eller mandel- och toscatårta med konjakscreme, som båda kostar 45 kronor.

     Denna dag är den billiga lunchrätten kalops, och varken på menyn eller tallriken görs några särskilda tillägg. Köket har i stället valt att skapa själva arketypen kalops, med rejäla bitar nötkött, morots- och rödbetsskivor, samt den typiska såsen. Köttbitarna har det relativa motstånd som ska höra en kalops till, rödbetorna är delikata utan att vara det minsta märkvärdigt kryddade, till och med den kokta potatisen är perfekt till såväl konsistens som smak. Detta är husmanskost, vardagsmat, som får ståta utan regalier i form av några exotiska tillägg — helt enkelt: kalops.

     Inredningen följer lekfullt stugans riktmärke, med mycken patina och charmerande detaljer. Det rejäla möblemanget är av trä och knarrar gärna. På väggarna hänger ett stort antal porträttmålningar från gångna tider.

     Man beställer och betalar sin mat vid kassan, där man också tilldelas glas, dryck och bestick. Det är krögaren själv som sköter ruljansen, med en ton som brukar kallas rå men hjärtlig. Det påminner om mindre franska restauranger, där "le patron" inte drar sig för att ha åsikter om sina gäster och uttala dem högt. Det kan vara värt några hårda ord att få smaka på dessa anrättningar.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Två toa, varav den ena i restaurangens relativa mitt är stor som ett hus, charmigt inredd och i gott skick. Kanske kunde man vänta sig annat än pappershanddukar..


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.