Stefan Stenudd![]() Om mig
BONGVäldigt hemlig krogrecensent
Hela historien
Krogrecensioner
Högst och lägst
Samtliga
Boken om Bong
Mina fackböckerKlicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Mina romanerKlicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
|
Årets kockF.d. Bong om kocktävlingen 2008
Årets kock är ett slags SM för restaurangkockar. Juryn består i huvudsak av tidigare vinnare och andra framstående kockar, samt några ansedda matkunniga — och näringsministern. Det borde väl vara några krogrecensenter också, kan man tycka — men det är en svår sak att åstadkomma eftersom de flesta av nödvändighet är anonyma.
Mejerierna står för arrangemanget och kräver att det ska vara mycket mejeriprodukter i anrättningarna — så mycket som tre olika i en och samma anrättning, vilket är besynnerligt i en tid när olivolja och smalmat är på modet. Dessutom har vi en växande andel veganer, som är förtjänta av krogupplevelser, de också — speciellt när ekologi är temat. Det finns numera alla möjliga tävlingar och jippon, som pressen tyvärr rapporterar alldeles för okritiskt om. Det mesta är PR, förstås. Media borde därför förhålla sig sansat till dylikt, granska det ingående och redovisa de bakomliggande intressena tydligt. Årets kock må vara en ganska oskyldig tillställning, men jag tycker ändå att det är pinsamt hur slappt och fogligt massmedia rapporterar om den.
Här är 2008 års jury och resultat, som avgjordes på Stadshuset i Stockholm den 30 januari 2008. Jury 2008Ordförande (sitter med i båda smakjurygrupperna) Fredrik Eriksson, årets Kock 1987 Juryns ordförande, ordförande Föreningen årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö Metodjury Torsten Kjörling, årets Kock 1984, Hotell Tylösand, Halmstad Magnus Lindström, årets Kock 2003 , Swedish Taste, Göteborg Råvarukorg Henrik Norström, Lux Stockholm, Stockholm Krister Dahl, Kocklandslaget Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg Lina Wallentinson, journalist, Buffé Fredrik Eriksson, årets Kock 1987 Juryns ordförande, ordförande Föreningen årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö Camilla Thulin, Kreatör och Kostymtecknare, Stockholm Melker Andersson, hedersmedlem Föreningen årets Kock, F12, Stockholm Elisabeth Johansson, Mediamat, Stockholm Danyel Couet, F12-gruppen, Stockholm Stefan Karlsson, årets Kock 1995, Fond, Göteborg Nutida ekologiskt Magnus Ek, Oaxen, Mörkö Nils Axing, Grand Hôtel, Stockholm Mathias Dahlgren, Hedersmedlem, Grand Hôtel, Stockholm Magdalena Gerger, Nordisk marknads- och utvecklingsdirektör, Arla Foods Fredrik Eriksson, årets Kock 1987 Juryns ordförande, ordförande Föreningen årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö Maud Olofsson, Näringsminister Thomas Drejing, Kronovalls Vinslott, Österlen Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland Rene Redzepi, Noma, Köpenhamn Markus Aujalay, årets Kock 2004 Resultat 20081 Tom Sjöstedt Från Pontus (catering) och Selleri (matkonsult), Stockholm Anrättningar: Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong. Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör. Juryns motivering: En framtida klassiker, sa juryn! Utmanande siklöja från Norrland i god samklang med mästerligt tillagade ekogrönsaker. Samma höga yrkesskicklighet uppnåddes i den naturligt eleganta huvudrätten, där skönhet och teknik gav en mycket värdig segrare. 2 Håkan Olsson Vendel at Sturehof, Malmö Anrättningar: Halstrad siklöja med rosenkål, svampgnocchi, brynt dillsmör och pepparrotsskum. Glaserad oxfilé och korv med rökt smör i oxsvans- och dillbuljong. Jordärtskockspuré fylld med toppmurklor, sallad på rostade korngryn, aprikos och röd amaranth med pepparrotsskum. 3 Alexander Sjögren Mötesplats Österlen, Löderup Anrättningar: Senapssiklöja med löjrom, rosenkålskompott, äppel- och olivoljepuré, sallad på äpple, dill, fänkål och russin, potatis i fänkåls- och citronbuljong samt pepparrotsskum. Variation på ekologisk oxe med varm gräddfilsgelé, pistagenöt och timjankål samt karljohanssvamp, bräserad purjolök med potatissenap och citron- och oxsvanssky. Övriga finalister Christian Fredriksson, Strix Lunch & Catering, Solna Tobias Millqvist, Era 10:3 Gastronomistudio, Båstad Martin Hansen, Skanörs Gästgifvaregård, Skanör Berättelsen om Bong
Boken om Bong
Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.
|