Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.










Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.















Årets kock

F.d. Bong om kocktävlingen 2008


Årets kock är ett slags SM för restaurangkockar. Juryn består i huvudsak av tidigare vinnare och andra framstående kockar, samt några ansedda matkunniga — och näringsministern. Det borde väl vara några krogrecensenter också, kan man tycka — men det är en svår sak att åstadkomma eftersom de flesta av nödvändighet är anonyma.

     Mejerierna står för arrangemanget och kräver att det ska vara mycket mejeriprodukter i anrättningarna — så mycket som tre olika i en och samma anrättning, vilket är besynnerligt i en tid när olivolja och smalmat är på modet. Dessutom har vi en växande andel veganer, som är förtjänta av krogupplevelser, de också — speciellt när ekologi är temat.

     Det finns numera alla möjliga tävlingar och jippon, som pressen tyvärr rapporterar alldeles för okritiskt om. Det mesta är PR, förstås. Media borde därför förhålla sig sansat till dylikt, granska det ingående och redovisa de bakomliggande intressena tydligt. Årets kock må vara en ganska oskyldig tillställning, men jag tycker ändå att det är pinsamt hur slappt och fogligt massmedia rapporterar om den.

     Här är 2008 års jury och resultat, som avgjordes på Stadshuset i Stockholm den 30 januari 2008.

Jury 2008


Ordförande (sitter med i båda smakjurygrupperna)
Fredrik Eriksson, årets Kock 1987
Juryns ordförande, ordförande Föreningen årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö

Metodjury
Torsten Kjörling, årets Kock 1984, Hotell Tylösand, Halmstad
Magnus Lindström, årets Kock 2003 , Swedish Taste, Göteborg

Råvarukorg
Henrik Norström, Lux Stockholm, Stockholm
Krister Dahl, Kocklandslaget
Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg
Lina Wallentinson, journalist, Buffé
Fredrik Eriksson, årets Kock 1987
Juryns ordförande, ordförande Föreningen årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö
Camilla Thulin, Kreatör och Kostymtecknare, Stockholm
Melker Andersson, hedersmedlem Föreningen årets Kock, F12, Stockholm
Elisabeth Johansson, Mediamat, Stockholm
Danyel Couet, F12-gruppen, Stockholm
Stefan Karlsson, årets Kock 1995, Fond, Göteborg

Nutida ekologiskt
Magnus Ek, Oaxen, Mörkö
Nils Axing, Grand Hôtel, Stockholm
Mathias Dahlgren, Hedersmedlem, Grand Hôtel, Stockholm
Magdalena Gerger, Nordisk marknads- och utvecklingsdirektör, Arla Foods
Fredrik Eriksson, årets Kock 1987
Juryns ordförande, ordförande Föreningen årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö
Maud Olofsson, Näringsminister
Thomas Drejing, Kronovalls Vinslott, Österlen
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland
Rene Redzepi, Noma, Köpenhamn
Markus Aujalay, årets Kock 2004


Resultat 2008


1   Tom Sjöstedt   Från Pontus (catering) och Selleri (matkonsult), Stockholm
Anrättningar: Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong. Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör.
Juryns motivering: En framtida klassiker, sa juryn! Utmanande siklöja från Norrland i god samklang med mästerligt tillagade ekogrönsaker. Samma höga yrkesskicklighet uppnåddes i den naturligt eleganta huvudrätten, där skönhet och teknik gav en mycket värdig segrare.


2   Håkan Olsson   Vendel at Sturehof, Malmö
Anrättningar: Halstrad siklöja med rosenkål, svampgnocchi, brynt dillsmör och pepparrotsskum. Glaserad oxfilé och korv med rökt smör i oxsvans- och dillbuljong. Jordärtskockspuré fylld med toppmurklor, sallad på rostade korngryn, aprikos och röd amaranth med pepparrotsskum.

3   Alexander Sjögren   Mötesplats Österlen, Löderup
Anrättningar: Senapssiklöja med löjrom, rosenkålskompott, äppel- och olivoljepuré, sallad på äpple, dill, fänkål och russin, potatis i fänkåls- och citronbuljong samt pepparrotsskum. Variation på ekologisk oxe med varm gräddfilsgelé, pistagenöt och timjankål samt karljohanssvamp, bräserad purjolök med potatissenap och citron- och oxsvanssky.

Övriga finalister
Christian Fredriksson, Strix Lunch & Catering, Solna
Tobias Millqvist, Era 10:3 Gastronomistudio, Båstad
Martin Hansen, Skanörs Gästgifvaregård, Skanör

Mer om årets kock


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong




Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.