Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.årstiderna

Maj 2000
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Årstiderna i Kockska huset
Stortorget, Malmö
BETYG: 5
PRISVÄRDE: -
MAT: UPP
DRYCK: UPP
SERVICE: -
MILJÖ: UPP
TOALETTER: UPP


Naturligtvis är det på kvällen med den både omfattande och sofistikerade menyn, som årstiderna ger sin paradföreställning, men också på luncherna lägger krogen en hel del energi — och då går det, om än med nöd och näppe, att komma undan med ganska små pengar. Denna gång prövar vi alltså den välrenommerade restaurangen mitt på dagen.

     Snart ska de väl öppna på gården, som utgör en skön variation på uteplatser med de pittoreska gamla husväggarna runtom, behäftade med prång och balkonger som leder tankarna till elisabetansk teater. Men också om man håller sig inomhus är miljön fascinerande. De uråldriga källarvalvens ärrade tegelstenar är som konstverk, likaså de vackra stolarna med sina närmast slottsmässigt mönstrade tygryggar och de självklara vita dukarna på borden. Ända in på toaletterna råder den oantastliga elegansen och exklusiviteten.

     Kanske att atmosfären är lite väl förnämlig, rentav med en underliggande ton av snorkighet, så att man som gäst undrar om man någonsin kan vara tillräckligt märkvärdig för att passa in här — men man kan ju försöka.

     Hos serveringspersonalen lägger vi märke till variationer. En är så arrogant och avmätt att vi inte kan känna oss annat än utdömda, en annan i stället både kunnig och behagligt tjänstvillig. Vi bestämmer oss för att det är den senares omdöme som är det överlägsna.

     Lunchmenyn är näranog så omfattande att den också skulle imponera på kvällstid. Dagens rätt för 75 kronor är vid vårt besök en marinerad tupp med vårprimörer och dragonsås. Sedan följer, med drastiskt stigande prisnivå, nykokt sparris med rökt skinka och gräslökssmörsås, "specialen" sesamstekt lax med citronsås och tomattagliatelle, samt "fina fisken" ångad sjötungsfilé med stekta havskräftstjärtar, sparris och hummersås. Exklusivast på lunchen är tvårättersmenyerna för 235 respektive 240 — den ena sparrissoppa med laxtartar samt örtbakat lamm med gratäng på nypotatis och getost, den andra Toast Skagen samt halstrad gösfilé med nässelcremesås, sparrisragu och Parmaskinka.

     Den stora vinlistan är förstås tillgänglig även på lunchen, och där finns att välja på för alla smaker eller plånböcker, men även husets för modesta 60 kronor glaset är välvalt och riktigt angenämt. I lunchen ingår annars blott isvatten, samt det utmärkta hembakade brödet — ett hårt och ett mjukt — och salladsbuffén.

     Det är mycket frukt i salladsbuffén, vilket är både friskt och roligt. Där finns också till exempel bönor och strimlad morot för dem som måste äta mer kärvt.

     Från menyn väljer vi just dagens rätt, en honungs- och yoghurtmarinerad tupp med vårprimörer och dragonsås. Det är en skön tallrik. Av köttet är det rikligt serverat — såväl en rejäl bit med vackert marinerad yta, som några snygga skivor likt ödmjuka tjänare vid dess sida. Primörernas mängd är rimligt behärskad och deras nätta smakregister stör inte upplevelsen av den delikata tuppen. Det gör inte heller såsen, som snarare försiktigt framhäver såväl marinad som kött.

     Det går kanske med avancerad köksteknologi att göra tuppköttet ännu saftigare än i det skick vi får det, men inte med någon bred marginal. Vi njuter av varje tugga — fast det är så mycket kött på tallriken att vi aldrig skulle ha fått det i oss om smaken inte varit så pockande.

     Med övrigt på sin meny kan årstiderna verkligen ta ganska blodigt betalt, men 75 kronor för denna lunch är riktigt bussigt.

     Fast notan lär inte landa där. Något måste man ju dricka till maten — isvatten vore ett snålare alternativ än maten förtjänar — och kaffet efter måltiden kostar 25. Vill man dessutom ha en dessert — och om man inte blivit alldeles proppmätt innan dess så vill man nog det — då kan det lätt bli ytterligare en hundralapp på priset.

     Frestelsen är svår att stå emot, för man får den mat som priserna signalerar.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.