Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Bengtsons ost och vinhus

November 2000
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Bengtsons ost och vinhus
Klostergatan 9, Lund
BETYG: 4
PRISVÄRDE: UPP
MAT: UPP
DRYCK: UPP
SERVICE: UPP
MILJÖ: -
TOALETTER: -


Kopplingen till Bengtsons ostbutik ligger inte blott i namnet, utan även läget: den nyligen öppnade krogen befinner sig på gården invid butiken. Gården är ren och öppen — vi gissar att den kommer att fyllas med härliga utomhusplatser när nästa sommarsäsong kommer. Nu hålls vintermörkret stången genom att gårdshusets klassiskt eleganta vita fasad är upplyst.

     Utanför entrédörren står en bastant askkopp, för det är rökfritt i hela lokalen. Innanför entrén finns några enklare bord till vänster och till höger det helt öppna köket, där kocken snitsigt och hängivet arbetar med maträtterna. Den huvudsakliga matsalen är en trappa ner, med fräsch och ljus inredning, många bord täckta med sobra dukar, vita väggar, oxblodsrött klinkergolv och ett tak som täckts in med ljust träplank. Fast vi befinner oss i källaren känns det nästan lika luftigt och öppet som på en terrass.

     I matsalens mitt finns en vinkällare med generös inblick, och där ligger mängder av flaskor och frestar — en betagande syn. Vinlistan är också imponerande, i högsta grad, såväl vad gäller det breda och intelligent komponerade urvalet, som den uppenbara ansträngningen för att kunna erbjuda viner med en ålder som är i alla fall acceptabel.

     Menyn har en handfull rätter av varje sort, till synnerligen rimliga priser. Förrätterna kostar långt under de hundra, varmrätterna aldrig mer än 220 kronor, i de flesta fallen betydligt mindre. Såsom en liten promenad i ostarnas rike erbjuds osttallrik och ett glas vin för blyga 98 kronor.

     Servitören är ett under av omsorg och hjälper kunnigt till med rekommendationer från såväl menyn som vinlistan.

     Förrätten pumpasoppa med spröd svamprulle för 65 kronor är en både djärv och elegant avrundad skapelse, där det inte är pumpans sötma som dominerar utan en vuxen, nästan barsk smak som vi möter med förtjust förvåning. Svampbakverket i soppan är ett inslag som i och för sig inte behövs, men som bidrar till det myndiga intrycket.

     Sallad på ankbröst, örtsallad, citrusfiléer och valnötsdressing för 70 har stora skivor av rumstempererat ankbröst, med en skön smak och konsistens. Salladen är pepprig, kanske inte så roande, men dressingen lyckas vara både krämig och lätt.

     Varmrätten kalvfilé med en puck gjord på krabba, potatis och Västerbottenost, med en sky av salvia och oliver, kostar 185. Det är en mycket enkelt presenterad rätt — perfektion behöver inget effektmakeri — med potatiskaka, sås och filé. Förstnämnda är frasig med ett krämigt innanmäte, där inget märks av krabban men osten är markant. Såsen är vacker med mjuka bitar oliver, smaken är mild och samarbetar perfekt med köttet. Och det är köttet som är höjdpunkten — helt lysande. Så mört att man verkligen inte behöver använda kniven, härlig rodnad inuti och näst intill en kolsvart yta, samt en riktigt kraftig smak som gör varje tugga till en njutning.

     Stekt renfilé på lingontagliatelle och kvällens svamp med kanel- och kardemummasås kostar 210 och är en storslagen portion med två rejäla köttbitar, vilka får det att vattnas i munnen vid blotta anblicken och smakar härligt grillat. Någon lingonsmak i pastan går inte att spåra — och kanske lika så gott det — medan såsen, som inte går av för hackor, gör andra smakkompletteringar överflödiga. Rätten tävlar värdigt med kalvfilén om att bli kvällens clou.

     Märkligt nog, med tanke på krogens namn, är det osten som imponerar minst på oss. Vi prövar osttallriken för 75 kronor, som erbjuder ett generöst antal ostar i lagom stora bitar. Men ostarna är nu inte de mest spännande eller aromatiska vi har upplevt, ej heller befinner sig alla i sina ideala tillstånd. Ej heller creme brûlé för 69 är utan anmärkning, fast den har fin smak. Dess yta har blivit lite väl bränd för vår smak och fått ett onödigt tjockt skal.

     Men vad gör det när vi hittat så mycket annat att förtjusas över? För oss är det solklart att Lund fått tillökning inom den snäva grupp krogar som verkligen kan konsten. Vore det inte för det där med osten, och några andra småsaker, skulle högsta betyget vara en självklarhet.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.