Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Bloom

November 2004
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Bloom
Engelbrektsgatan 16, Malmö
BETYG: 5
PRISVÄRDE: -
MAT: UPP
DRYCK: UPP
SERVICE: UPP
Rökförbud i matsalen
Här serveras lunch och middag


Vi gissar att det är stolarnas olivgröna klädsel som är utgångspunkt för hela Blooms raffinerade design. De makalöst bekväma stolarna följer en stolt och konstfull stil från sisådär mitten på förra seklet. Den olivgröna färgtonen är välfunnen med sin stillsamhet och ändå eleganta precision. Väggarnas vita färg har också ett nästan omärkligt stänk åt det olivgröna hållet.

     I detta lugn finns blott en vildsinthet — den brinnande röda och gula tavlan, vid alkoven med skinnmöbler som är för avecer och cigarrer. I själva matsalen råder rökförbud.

     Matsedeln meddelar sturskt att här avstår man från de brukliga filéerna på nöt eller fisk, för att i stället göra en vandring i det kulinariska europeiska landskapet, som leder en bit bort från de mest bekanta stråken.

     Priserna är tilltagna — ända upp till 1.495 kronor för en specialmeny med en lång rad rätter, som måste beställas 48 timmar i förväg och tillagas av tre kockar. Även i övrigt är det kännbart, med förrätter som lätt halkar över hundralappen, desserter strax under den, och varmrätter för ett gott stycke över 200.

     Vinlistan visar dock en viss behärskning. De omsorgsfullt valda buteljerna i ett anständigt men inte överväldigande sortiment, håller mestadels rimliga priser. Också vad gäller avecer är utbudet hyfsat och urvalet lovvärt. Dessutom finns en räcka kaffe- och tesorter.

     Servicen är utmärkt. Servitrisen tar väl hand om oss och hinner även med att vara konversabel, fast det ibland blir mycket att göra vid de andra borden.

     Då vi satt oss till bords serveras läckert morotsbröd, oliver och diverse röror att leka med — som ett slags amuse. De tas med tesked, vilket också gäller smöret.

     Bland förrätterna prövar vi pumpatortellini med parmesan och salvia, samt sauce smaksatt med parmaskinka, för 95 kronor. Pastan är precis lagom, med den rätta al dente-spänsten, och hela anrättningen smakrik. Pumpamoussen känner vi igen från amusen, där den också serverades.

     Karamelliserad foie gras med passionsfrukt och söta kryddor för 145 serveras mellan två lövtunna rostade bröd, samt en röra med hackad passionsfrukt. Det är alldeles förträfflig gåslever, stekt på sekunden till sitt idealtillstånd. Den smälter i munnen och lämnar den skönaste känsla efter sig på tungan. Ypperligt! Möjligen förtar de skarpa smakerna runtom något av gåsleverns air — men de är å andra sidan spännande.

     Varmrätterna gör oss inte fullt lika hänförda, även om de också imponerar.

     Rödvinsbrässerade oxkinder serveras med ett berg av trattkantareller, persiljesallad och en underbart smörig och fin potatispuré för 265 kronor. Köttet är härligt mört och myndigt i smaken, med en sky som fördjupar denna upplevelse. Kantarellerna därtill har dock en konsistens och färgton som ligger för nära köttets och därför blir lite enahanda. Anrättningen hade vunnit på någon markant smakbrytning. Ändock, det är en både behaglig och ovanlig upplevelse.

     Variation på lamm kostar blott femman från 300, men det är en fin symfoni: filé som kombineras med persiljesallad och trattkantareller, baconlindad bräss med svamprisotto och parmesanflan, samt en underbar lägg med couscous, koriander och torkad frukt som ger en afrikansk touche. Brässen är en aning utstuderad och inte så aptitlig om man lyfter på baconförlåten, men övriga köttbitar är förträffliga.

     Av desserterna ger vi oss i kast med "Five spice" soufflé med honung och apelsin för 85 i en lagom liten skål, som kyparen fulländar genom att försiktigt gröpa ett hål att hälla lite honung i. Honungen sugs girigt upp av suffléns innandöme, som därav får en aromatisk sötma men ändå behåller sin lustiga fluffighet — och en ton av pepparkaka.

     Varm chokladbakelse med bourbon-vaniljglass för 95 är lika glädjande som soufflén, fastän detta bakverk är ideligen förekommande på krogar numera. En nätt bakelse med rinnigt innehåll av fin choklad, som glassen med sin antydda spritsmak passar alldeles ypperligt till.

     Förutom några helt förlåtliga svagheter förmår Bloom allt man kan begära, dock ibland för lite väl saftiga pengar.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.