Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.BoA

Maj 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
BoA
Fersens väg 4, Malmö
BETYG: två stjärnor


Fönstren till restaurang BoA är väldiga och släpper in hur mycket ljus som helst. Man får en känsla av att sitta utomhus, även när man inte begagnar något av borden ute på den breda trottoaren. Väggarna är ockrafärgade med gröna träpaneler, golvet av plank, borden och stolarna är rejäla trämöbler i enkel stil. Ett par stora, färggranna oljemålningar pryder väggarna.

     Sammantaget är miljön öppen och ledig, vilket också kännetecknar kyparna. De är skickliga och hjälpsamma, utan att vara det minsta stela i uppträdandet. Med andra ord känner man sig hyfsat nöjd redan innan maten kommer.

     När så sker blir man långt ifrån besviken. Köket kan sin sak, bättre än den ganska behärskade prisbilden utlovar. De fyra förrätterna kostar runt 70 kronor, de sex varmrätterna sträcker sig i pris från spenat- och nässelsuffléns 90 till hälleflundrans 180 kronor, och desserterna ligger strax över femtiolappen.

     Vinlistan är begränsad men omsorgsfullt komponerad, med fyra vita och fyra röda viner. Dyrast är en italiensk Lungarotti från 1988 för måttliga 325 kronor och billigast karaffvinerna för 195 kronor per helliter.

     "Inte bara fisk" har restaurangen som ett slags motto, men det är de marina anrättningarna som överväldigar allra mest.

     Musselsoppan med queneller för 65 kronor är utsökt och len som en smekning. Musselsmaken framträder tydligt och köket har hållit sig ifrån någon ansträngd kryddning.

     Ännu mer imponerande är den dyraste rätten på menyn, hälleflundra med grönsparris och lime/karamellsky. Den tjocka och vackra fiskbiten är vit som snö, mjuk och saftig — helt enkelt mästerligt utvald och hanterad. Den gröna sparrisen är vild och spänstig, just som sig bör. Karamellskyn är en djärv lustighet som inte på minsta sätt tar ner upplevelsen av fisken. Den kokta potatisen är marinerad i vitvin med mera, och bildar med sin beska en intressant brytning mot den stillsamma fisksmaken, utan att krossa den.

     Kötträtterna är också förträffliga, om än inte fullt lika svindlande. Förrätten honungsglacerat gödtuppsbröst med marinerad löksallad för 65 kronor är välsmakande med läckra köttbitar och en syrlig marinerad rödlök. Åter är det en mjuk smak som får samsas på tallriken med en ingrediens som drar åt det sura.

     Varmrätten grillat bröst och lår av unganka med madeirabrässerade majrovor för 175 kronor är också utmärkt. Ankan är på samma gång mjuk och lätt knaprig i köttet, så att den framträder i sin bästa tänkbara gestalt.

     Lungarottivinet, Miralduolo, är också det en upplevelse värd pengarna. Färgen är imponerande dunkel, smaken såväl kärv som fruktig, rik och myndig utan att bli tung.

     Vid desserterna hejdar sig superlativen. Pannkakstårtan för 55 kronor, fylld med äpple- och citronmos, serverad med citrusmarmelad, gör en överdriven repris av konceptet milt mot surt. Här har det sura alldeles tagit över — dessutom har det redan exploaterats i tidigare rätter. Man kan gott hålla tillgodo med delikata tryffelbitar för 15 kronor i stället.

     Med undantag för det sorgliga missödet med pannkakstårtan förmådde BoA en ypperlig middag, som notans summa om 929 kronor inte behövde skämmas för. Notan är förresten märkligt uppställd, eftersom samtliga maträtter adderats ihop och presenterats i klumpsumma. Det förbryllar. På så vis blir det väldigt komplicerat för kroggästen att kontrollräkna.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Toalettens väggar och golv är täckta med kakel. Det är snyggt men lite sterilt, och ingen som helst dekoration att lätta upp atmosfären med.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.