Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Burger King

Maj 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Burger King
Gustav Adolfs Torg, Malmö
BETYG: en stjärna


Det är större skillnad på de amerikanska hamburgerkedjorna än man skulle förmoda. MacDonalds är ett sprakande Disneyland, Clock en lågbudgetversion av detsamma och Burger King den kultiverade, pretentiösa varianten.

     Det märks på många sätt i Burger Kings restaurang på Gustav Adolfs Torg. Bottenvåningen med kassor och kök är i och för sig dekorerad med starka färger och stora menyer som omringas av glänsande reklambilder på hamburgarna, men där råder ändå en viss förfining och behärskning. Och en trappa upp, där alla sittplatser finns, är inredningen överraskande elegant.

     Möblemanget och mycket mer är gjort i trä, vilket ger en dämpad och varm stämning. På väggarna hänger diverse affischkonst, samt några stora bilder från amerikansk fotboll. Det är rikligt med växter, som dock allihop är av plast. Miljön är prydlig och välstädad, på gränsen till pedantisk. Här prasslar och slaskar man behärskat med snabbmaten.

     Hela restaurangen är rökfri, precis som den främsta konkurrenten plägar ordna det — måhända för att understryka propagandanumret att detta är hälsosam mat. Personalen är vältrimmad och flitig — ibland glatt leende, ibland en tydlig smula uttråkad. Diskplockarna rensar med hög frekvens bland borden.

     Hamburgare är inte så värst billiga — en Whopper kostar 29:50, fyra kronor extra om man vill ha ost på den, en läsk av mellanformat går på 11 och pommes frites 15. Man kan dock köpa kombinerade måltider till rabatterat pris. Den ovanstående kombinationen heter Whopper Meal och kostar 39 kronor, alltså 16:50 billigare än med ingredienserna var för sig.

     Vill man därefter ha kaffe blir det nio kronor till.

     Det finns fler kombinationer. Whopper Junior Meal för 35 kronor är till för barnen och inkluderar en leksak. Double Garlic Deluxe Meal är spetsad med vitlök och kostar 49. Dyrast är Double Whopper Meal för 55 kronor, eller 59 om man vill ha ost på.

     Särskilt många alternativ till hamburgerköttet erbjuds inte, men Chicken Royal Meal för 49 kronor är ett slags burgare gjord på kycklingkött. Den är inte alltför tokig. Själva burgaren är saftig, isbergssalladen är spröd, frisk och riklig, majonnäsen därtill helt acceptabel. Det spänstiga brödet har viss smak. Man tuggar i sig anrättningen utan minsta plåga, och känner sig därefter ganska belåten.

     Om det finns mer rum i magen kan man gott smaska på deras nya version av äppelpaj, för 12 kronor, som är riktigt god.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Toaletterna är välskötta och eleganta med beigemelerat kakel. Man kunde äta sin burgare här också.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.