Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Caramello

Oktober 2005
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Caramello
Stortorget 25, Malmö
BETYG: 4
PRISVÄRDE: NER
MAT: UPP
DRYCK: -
SERVICE: -
Rökning i rökrummen
Här serveras lunch och middag


Med sitt läge på Stortorget borde Caramello kunna bli något av en pärleport till centrala Malmös nöjesliv, men det finns också risk att den glöms när folk skyndar förbi antingen åt höger till Lilla Torg eller vänster mot gågatan.

     Krogens glada namn rimmar väl med den skinande inredningen av bland annat metall och djärv ljussättning. Här finns de kala ytor som länge varit standard på nya krogar, men de är flitigt uppbrutna och ordnade i listiga perspektiv. Dessutom ser det hela redan ut att vara så att säga inkört, fast krogen bara har funnits några månader.

     Lokalerna är spatiösa och sträcker sig långt innanför de storslagna skyltfönstren mot torget. Här finns även ett stort dansgolv, för sena nätters yra — och två behagligt inredda rökrum med utsikt över all prakten.

     Menyn har diverse frestelser i intrikata sammansättningar. Priserna är därefter. De fyra förrätterna kostar mellan 95 för variation på pumpa och 125 för halstrade pilgrimsmusslor med vårrulle, wasabiärtor och thaishot. Fem varmrätter erbjuds, från 165 för en vegetarisk lasagne med rotfruktsjulienne till 235 för kafferostad hjortrygg med friterad chokladganach och balsamicokanderad Cox orange. Bara desserterna håller sig allihop under hundralappen. Man kan också ta sig an en femrätters avsmakningsmeny för 495 kronor, som består av idel rätter från matsedeln.

     Vinlistan har buteljer i sensibla prislägen. Vi förvånas över att det inte finns några riktigt dyra flaskor, fast maten har ett rätt tilltaget prisläge.

     Servicen är snabb och snitsig, dessutom vänlig på den där skickliga gränsen där det känns kamratligt utan att vara påfluget.

     Förrätten variation på pumpa för 95 kan vi inte motstå. Pumpa är en delikat råvara, när den hanteras rätt. Här uppträder den i form av en gräddig soppa, en tjusig tatin och en granité i ett litet glas. Snygg och lagom trio, där dock ingen av dem riktigt lyckas framhäva pumpans egen kvalitet. Dessutom gör sötman i tatin och granité att det är bra nära att kännas som en dessert. Gott är det ändå.

     Toast med dragonsmörstekta kantareller, serranochips och peccorino kostar tilltagna 105 kronor men påminner ändå lite väl mycket om en cafémacka. Dock, de smörstekta kantarellerna är delikata, dragonen är balanserat närvarande och osten ger trivsam sälta — men serranochipsen borde vara krispigare.

     Varmrätterna är allihop aptitligt kombinerade. Ballotine på vildandsbröst serveras med foisgrasfylld potatisfondant, confiterat vildandslår och kanelsås för 195. Ballotinen är välgjord och inte alls så torr i köttet som det fanns risk för i denna form — ändå är det låret som är ojämförligt läckrast att sätta tänderna i. Potatisfondantens inslag av gåslever kan verka som en överdriven lyx men har en tydlig smakpoäng. Kanelsåsen låter vildsintare än den smakar — köket har varit återhållsamt med kanelen, så att den blott bildar en djupklang åt den fina reduktionen.

     Grillad hängmörad entrecote är mindre exotisk mat, men här serveras den skojsamt med hummersmör, samt potatiscroquetter smaksatta med jalapenos och sidfläsk, för sturska 215 kronor. Köttet kunde ha fått stekas vildare i en hetare panna och hummersmörets mängd är överdriven. Croquetterna är delikata, om än med för snål närvaro av fläsket. Såsen är en reduktion, vilket här känns konventionellt.

     Desserten Rika riddare kallas så för att brödet doppats i en fylligare smet än vad som sker med fattiga riddare. Därutöver innehåller fatet kanel- och muscovadostekta äpplen, samt kastanjepuré. Det kostar behärskade 65 kronor. En skojig sak, där kompotten på tärnade stekta äpplen utgör ett pricksäkert möte med riddarna. Kastanjepurén landar lite vid sidan om.

     Tryffeltarte med jordnötter och tjinuski för 85 är inte så underhållande. Tarten är hård, såsen inte alls söt och nötterna försvunna.

     Maten har sina definitiva poänger, men miljön är ändå mer raffinerad än matlagningen.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.