Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Dekadens

Mars 2006
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Dekadens
Storgatan 22 A, Malmö
BETYG: 4
PRISVÄRDE: NER
MAT: UPP
DRYCK: -
SERVICE: UPP
Rökning utomhus
Här serveras lunch och middag


Lokalen som tidigare innehöll Kycklingköket har lyft flera våningar i ambitionsnivå, i och med att Dekadens har öppnat här. Namnet är härligt på en krog som inte räds lyx och frosseri. Den håller inte heller igen på priserna, vilket må vara förståeligt i sammanhanget men ändå på sina ställen lite väl tilltaget.

     Lokalen är stor med både en spatiös lounge och en mängd matbord, som i sin enkla form med nakna träytor och standardstorlek tyvärr minner lite om snabbmatsrestauranger. Det är också något med inredningen som inte riktigt tydligt skvallrar om kökets finess. Nakna väggytor och ett stengolv med geometriskt välordnat mönster är inga särskilt upplyftande dekorationer. Blott de snitsigt formgivna stolarna antyder krogens nivå.

     Matsedeln är däremot mycket klarspråkig om saken. Här är det njutningsfullt sammansatta anrättningar till sturska priser, ända upp till Tournedos Rossini för 270 kronor. Förrätterna — där det finns sådana exklusiviteter som ostron och Iransk kaviar — börjar på 120 kronor, varmrätterna kostar det dubbla, desserterna mellan 70 och 90. Det finns även en fyrarättersmeny för 410.

     Loungen har en intressant gourmetmeny med raffinerade smakkombinationer av delikatesser med speciellt utvalda viner, där priserna ändå håller sig städat mellan 90 och 145. Kaviaren är det dock dagspris på.

     Vinlistan är inte särdeles omfattande men ett snyggt collage av flaskor från olika håll i världen, de flesta i måttlig prisklass. Också ölsortimentet är genomtänkt.

     Servicen är angelägen och ytterst vänskaplig, dessutom gediget kunnig.

     Bland förrätterna prövar vi rosmarinbakad hjortfilé med knaperstekt Ventrechebacon, rosa schalottenlök och grönpepparcreme double för 120 kronor. De vackert dunkla filéskivorna är rakt igenom möra, som pasta al dente i konsistensen, och har en smak svår att tröttna på. Löken är ett enda hölje, som står i givakt på fatet och med sin skärpa kompletterar köttet utmärkt. Inslaget av fransk bacon är så fintärnat att dess smak inte riktigt får utrymme, vilket är synd men ändå rimligt i denna komposition.

     Krogens dyraste rätt, Tournedos Rossini med anklever, madeirasky, haricots verts och potatisgratäng för 270, är en ståtlig sak, stilfullt presenterad, och med en rejäl köttbit.

     Potatisgratängen har puréats, en skön idé som kombinerar det bästa av två goda ting — gratängens smakrikedom och puréns smeksamma konsistens. Riktigt smaskigt. Köttet kvalitet är märkbart hög till att börja med och det har stekts föredömligt, så att det fått såväl en markant stekyta som ett blodigt innehåll. Det vilar på en matta av fina haricots verts, som utgör ett diskret smakkompliment och ett lika diskret färginslag.

     Mest imponerar ändå Madeiraskyn på oss. Den serveras i en särskild liten bytta på tallriken och har en smak som är komplex, rik, förförisk. Den passar också som hand i handske till köttbiten.

     Lättsaltad bakad slätvar för 230 serveras med knaperstekt kalvbräss och sidfläsk, puré på palsternacka, rostad vitlök och blåmussel-beurre blanc. Också till fisken serveras den sköna puréade potatisgratängen. Fisken imponerar såväl ögat som tungan. Dess skinn är nästan kolmörkt, dess kött synnerligen smakrikt och angenämt i konsistensen. Sådan fisk behöver inte många tillbehör — men med kalvbrässen är det ändå synd att den är i så små bitar. Dess undersköna konsistens går aningen förlorad. Köket syns ha en fäbless för det småskurna.

     Krogens creme brulée för 70 kronor är lika vacker som den är välsmakande, dessutom perfekt tempererad från det krispiga skalets nätta värme till bottnens relativa svalka. En sensuell upplevelse. Till den bjuds äppelsorbet, som kransats av lite rostad och hackad hasselnöt. Elegant.

     Krogens espresso är inte gratis — 28 kronor för en enkel svider till, men å andra sidan är det ett ljuvligt aromatiskt och fylligt kaffe med lagom crema. Därmed kan man lämna krogen med ett leende, fast notan svider i börsen.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.