Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Elverket

September 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Elverket
Winstrupsgatan 1, Lund
BETYG: två stjärnor


Industrimiljöer och rock & roll visar ofta en anmärkningsvärd närhet till varandra, såväl vad gäller bullernivån som den råa estetiken. Elverket serverar luncher på dagarna, men utan att dölja sin hemvist i dessa båda miljöer. Ändå tar de sin lunchservering på allvar och man äter med belåtenhet.

     Inredningen har lyft fram det industriella, med stora öppna ytor, järnräcken och stängsel, kakel på väggarna och en del tekniska attiraljer här och där. Stolar och bord är av plank och järn. Såväl den tilltagna takhöjden som den hårda inredningen gör förstås akustiken skarp och bullrig, men det hör till.

     Mängder av attiraljer avslöjar att nattliv med dundrande musik prioriteras högre än matgästers komfort. Därför överraskar det helhjärtade bemödandet med lunchmenyn. Huvudattraktionen är en stor buffé för endast 50 kronor — och då ingår såväl måltidsdryck som kaffe. De erbjuder också veckans special för 65, den här gången en smörstekt bergtunga, samt dagens pasta för 48, idag med fläsk och sötsur sås.

     Det är utan tvekan buffén man ska koncentrera sig på. Där bjuds soppa och ett högst anständigt salladsbord, smör och bröd, förutom de två varmrätterna. Eftersom det är torsdag när vi gör vårt besök står ärtsoppa och pannkaka att finna på buffén, dessutom pocherad lax med vitvinssås.

     Man tar för sig ur plåtkantiner, där maten hålls ordentligt varm. Det kan vara lite bökigt, då kantinernas heta lock saknar ordentliga handtag. Det blir ett väldigt skramlande innan man fått sin tallrik fylld, dessutom vill några av serveringsbesticken gärna trilla ner i maten.

     Man får lön för besväret. Maten är inte förfuskad. Ärtsoppan är visserligen återhållet kryddad med förvånande ont om fläskbitar, den pocherade laxen blir med tiden grå och torr där den står på värmning, den kokta potatisen har av samma skäl förlorat något av sin karaktär, men alltihop är ändå aptitligt.

     Till pannkakorna, som klarat förvaringen bättre, bjuds en imponerande rik björnbärssylt — en lyx som få lunchrestauranger kostar på sig. Den här sylten är sprängfylld med bär, vilket ger en glädjande avslutning åt lunchen.

     Personalen är rar och tycks engagera sig mer än vad som kunde förväntas på en lunchbuffé. Tillsammans med den roliga miljön som är ett uppiggande avbrott från traditionell restauranginredning, blir Elverket en positiv upplevelse — till billig penning.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


De många toaletterna saknar könsuppdelning, men det behöver inte avskräcka någon eftersom de är komplett utrustade och ganska välskötta.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.