Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Falafel N.1

September 2002
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Falafel N.1
Österportsgatan, Malmö
BETYG: 4
PRISVÄRDE: UPP
MAT: -
DRYCK: NER
SERVICE: UPP
MILJÖ: -
TOALETTER: -


Man kan ibland bli duktigt förvånad vid restaurangbesök — ungefär enligt samma princip som det heter att man inte ska döma boken efter omslaget.

     Österportsgatan är varken central eller särskilt lång, dessutom långt ifrån en genomfartsled, så den är lätt att gå förbi. Dess falafelrestaurang är inte heller särskilt iögonenfallande. Denna tid på året finns ett par ytterst enkla bord på trottoaren, som jämte den bullriga typografin i skyltningen snarast ger intryck av en grillkiosk — men inomhus är det överraskande spatiöst och ombonat.

     I första rummet, med serveringsdisken, är både möblemanget och inredningen av alldaglig karaktär, näst intill anonym. Den inre matsalen är dock riktigt vällustigt inredd. Här sitter man i bulliga soffor med grönskimrande klädsel, borden täcks av dukar med orientaliskt mönster under glasskivor, golvet är marmor, väggarna målade i en gulton som med sin mönstring minner om förgyllning.

     På väggarna finns dekorationer stinna med arabisk kultur, men mesta blickfång är den tilltagna fiskdammen i lokalens mitt, av samma marmor som täcker golvet. I kanten på den står en liten palm, och ur vattenytan reser sig en minimal fontän, porlande diskret och musikaliskt. Ur högtalarna kommer arabisk musik med en volym som är ganska tydlig.

     Toaletten visar sig vara två, och riktigt rymliga, dessutom med ett förmak som inte heller är snålt tilltaget. Däremot är dessa utrymmen lite slitna, i jämförelse med den övriga inredningen.

     Som restaurangens okonstlade namn indikerar, är sortimentet falafel, kebab och liknande, till försvinnande låga priser. En stor falafel kostar 15 kronor, dito med kycklingkebab 25, och extra stor 35. Olika varianter och kombinationer på detta tema erbjuds i priser upp till 40. Sedan finns också lite mer tilltagna rätter på tallrik, såsom grillspett, shishkebab på spett eller lammkotlett — samtliga med enhetspriset 70 kronor.

     Några alkoholhaltiga drycker finns inte — ej ens lättöl, vilket är en närmast alarmerande brist. I stället erbjuds ett rikt sortiment av läskedrycker i två stora kylar vid disken. Coca-Cola i halvliters plastflaska kostar 10. Varken glas eller muggar för måltidsdryckerna ser vi till, så här ska förmodligen drickas direkt ur flaskan. Kaffe kostar 10 kronor.

     Servicen är förträfflig, fast här inte förekommer bordsservering. Personalen är vänlig och ytterst tillmötesgående. Det gör förstås att aptiten är i topp redan innan maten serveras.

     Vi prövar den stora falafeln med kebab för 25 kronor, som vi kan berika med hur många pepperoni vi önskar från skålen på disken. Den enkla maträtten är förutom tunnbrödet också inslagen i både papper och en liten plastpåse, som gör att man har goda chanser att förtära maten utan att den ska läcka på händer eller kläder.

     Visst är det samma kategori av mat som de evinnerliga hamburgarna — men en skön variation ändå. Inte precis en kulinarisk upplevelse, men snabbmat på ett angenämt sätt och med en kryddning som är så mycket mer distinkt än på den amerikanska motsvarigheten. Själva falafelbullarna är i sig smakrika, så också den strimlade kebaben, och dessutom erbjuds tre såsen — en stark, en svag och en med vitlök. Förstnämnda har verkligen ett tydligt sting, men inte mer än att det väcker gommen, utan att chocka den.

     Brödet som omger portionen har värmts, vilket gör mycket för smaken, och grönsakerna som trängs med falafel och kebab är synnerligen friska. Pricken över i är den generösa mängd av färsk hackad persilja, som skänker blandningen en myndighet, en sturskhet, som persilja i mindre mängd inte alls ger intrycket av att förmå.

     Det här är förstås nyttig mat, också, dessutom inte särskilt fet eller svårsmält. En bättre snabblunch är därför svår att föreställa sig, och en billigare torde vara alldeles omöjlig att uppbringa.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.