Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Gazpacho

April 2005
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Gazpacho
Västergatan 16, Malmö
BETYG: 5
PRISVÄRDE: UPP
MAT: UPP
DRYCK: -
SERVICE: UPP
Rökförbud
Här serveras endast middag


Gamla Väster har både en pittoresk arkitektur och ett antal sevärda konstgallerier. I detta smälter Gazpacho in alldeles utmärkt, med sin långa lista av läckra delikatesser, serverade i en stillsam och sober krogmiljö, vars franska färgkombinationer av rött, blått och vitt vi dock inte är helt tillfreds med. Annars hittar vi inte mycket att klaga på.

     Här är just delikatessen i centrum, framför allt genom menyns långa lista på tapas, bussigt prissatta från 25 kronor för vitlöksbröd till 75 för antipastitallrik. De flesta ligger på runt 40 kronor, såsom aubergineroulad med getostcreme för 42, tryffelsalami och kaprisbär för 48, avocado- och tomatbruschetta för 38, eller rostad paprika med basilika och pinjenötter för 45. Man kan välja fritt från menyn eller satsa på kockens lilla eller stora val, för 135 respektive 165.

     Dessutom finns en sexrätters italiensk avsmakningsmeny för 285, till vilken man även kan få en särskild vinmeny för 235. Varje kväll erbjuds också några varmrätter, som sannerligen ser läckra ut — men först och främst ska man absolut passa på att botanisera bland krogens många tapas. De är gjorda med omsorg och konstnärlighet, på förträffliga råvaror.

     Servicen är lika omsorgsfull och engagerad som matlagningen. Vinlistan är kortfattad, med blott en handfull flaskor av varje sort. De är i stället valda med omsorg och serveras såväl på glas, som i den för vin ovanliga tilldelningen en halv liter.

     Krogen har även take-away, men det är synd att lämna den trivsamma lokalen, som känns impregnerad med den förtjusning de små faten ger. Rökning är bara tillåten i ett hörn av bardisken, visserligen inte särskilt långt från matborden på detta lilla hak men ändå nog för att de många smakerna inte ska distraheras.

     Hit söker sig nog framför allt en ganska ung publik med stort matintresse. Särskilt bemedlad måste man inte vara, det ska till ett väldigt frosseri på tapas för att komma upp i vad en trerättersmiddag kostar på krogar med likvärdiga kök.

     Vi prövar vitlöks- och sherrysauterad svamp för 43, som har en försiktig thailändsk ton i sin örtkryddning och serveras ljummen. Den fina svampen har sin spänst i behåll och trivs utmärkt i det aromatiska spadet.

     Anklever med päronkompott och fikonmarmelad för 58 är i själva verket en gräddig, nästa skummig paté, vilket nog borde ha sagts i menyn. Den är hur som helst ljuv och fruktackompanjemanget förträffligt förhöjande utan att ta över.

     Halstrad citrusmarinerad torskrygg kostar 55 och är en ljuvligt mjäll fiskbit, lika försiktigt halstrad som marinerad. Den serveras med en hemlighetsfull grön örtsås, som bildar en lågmäld inramning åt torsken.

     Potatistortilla med lök och spenat för 38 är en prydlig tårtbit med en näst intill gräddig tortilla, så snäll i smaken att den nog lämpar sig bäst tillsammans med annan tapas, såsom lambracks med rödvinssås för 62 — några praktfulla och saftiga racks i en mycket raffinerad sås, som verkligen förhöjer deras smak och aptitlighet.

     Marinerat ankbröst med pumpapesto för 52 är några riktigt vackra skivor anka, redan i sig allt man kunde önska. Saftiga, perfekt tillredda, en njutning att tugga på. Den finurliga pumpapeston har en ton som passar dem lysande, och åstadkommer märkligt nog åt köttet ungefär vad en reduktion brukar göra — skapar botten och myndighet, lyfter fram köttets egen smak.

     Den karaktärsfulla osten Monte Enebro serveras i en generös och mogen skiva i korrekt temperatur, bestänkt med honungs- och nötsås för 48. Det är återhållet med honungen, så att ostens egen karaktär inte blir ett dugg beslöjad.

     En enkel espresso, i fint skick, kostar blott 15 kronor. Man mår bra efter en sådan middag — möjligen blott lite skamsen för att man kommer undan med så lite pengar för den.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.