Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.










Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.















Årets glassar

Recension av Bong, April 2006


årets nya glassar

När man ska testa fabriksframställda glassar måste man allt börja med att glömma den sköna hemgjorda glass i olika förföriska smaker, som en del caféer erbjuder. Där känns råvarorna på doften och på tungan. Sådana smaker smeker hela vägen ner till magen.

     De glasspinnar, strutar och bägare som skyndar fram i tusental från löpande band spelar i en betydligt lägre division. Det måste väl inte vara så, egentligen, men det är ofrånkomligt när stora pengar ska tjänas. Många glassar vi prövar verkar ha varit så snåla med råvarorna att deras färgsprakande förpackningar förmodligen kostade mer att producera — för att inte tala om pengarna som plöjs ner i reklamen för dem.

     Om tillverkarna bara haft den goda smaken att ägna lite mer av pengarna åt en rikare sammansättning av glassarnas innehåll, skulle de kunna bli riktiga läckerheter fast de spottats fram på fabrik.

     Annars märks bland årets nya glassar såväl några festligt knasiga idéer, som en del klassiska koncept i retur — och en viss satsning på lågfettsalternativ, med blandat resultat. Om bara solen skiner — alla glassars bästa krydda — ska man nog kunna hitta en och annan njutbar pinne.

Diplom Royal Bananasplit, Diplom-IS
Betyg: 1

Den gyllenfärgade förpackningen hävdar att chokladöverdraget är extra tjockt, men det är att ta i. Blandningen av vanilj och banan smakar artificiellt, så glassen blir rätt tråkig.

Gigant choco shake, Diplom-IS
Betyg: 3

Den stora bägaren innehåller en mängd glass med mild och trevlig chokladsmak, samt en passande chokladsträng i mitten som kunde vara tjockare och rikare på kakao.

Sans — röda bär, Diplom-IS
Betyg 2

Den här bägaren innehåller blott 4% fett och måttligt med socker — men också med smak. Konsistensen är som mjukglass, bären är i form av sylt, som det dessutom är snålt med.

Apelsinbåt, SIA-glass
Betyg: 2

Våffelformen är blek och seg, apelsinsmaken i gräddglassen inte särskilt distinkt, chokladen i det alltför tunna överdraget och kärnan verkar det inte vara mycket kakao i.

Lirare, SIA-glass
Betyg: 2

Isglassen är i form av en fotbollsspelare, som det känns udda att bita huvudet av. Smakerna persika, citron och tutti-frutti är knappt igenkännbara, men kul är det.

Oatly jordgubbspinne, SIA-glass
Betyg 3

Den här glassen innehåller varken mjölk eller sojaprodukter, utan är baserad på havre, smaksatt med jordgubb. Trevligt för allergiker och inte så pjåkigt i smaken.

Zaap fruktis, SIA-glass
Betyg: 3

Isglassen har en festlig spiralform med sprakande röd och gul färg. Det är friskt, läskande och syrligt, även om smultronsmaken skuggas av apelsin, som mest smakar citron.

Zorro, SIA-glass
Betyg 4

Glasspinnen har såväl ett hölje som en kärna av en mild men ändå markant lakrits, vars smak och sälta bryter fint mot gräddglassen. En säker kombination med trevlig eftersmak.

Ahlgrens bilar, GB Glace
Betyg: 1

Den fluffiga skummjölksglassens egen smak och strösslet på den är hämtad från de tidlösa bilarna — men här smakar det påträngande plastigt och konstgjort. Hellre bilarna själva.

Banama, GB Glace
Betyg: 3

Glassen har smaksatts med Chiquita-banan och fått ett chokladöverdrag, som är lite väl tunt. En kul kombination annars, men banasmaken känns inte riktigt naturlig.

Magnum yoghurt fresh, GB Glace
Betyg: 5

Äntligen ett tillräckligt tjockt chokladöverdrag med märkbar kakaosmak. Yoghurten i glassen ger en pigg syrlighet och strimmorna av hallonsylt en kul liten brytning.

Solero exotic, GB Glace
Betyg: 5

Trots att det är enbart 4% fett känns glassen gräddig och fyllig. Överdraget av exotisk frukt har en trevlig syrlighet och bildar skön kontrast till glassen. Riktigt lyckat.

Vaniljpuck, GB Glace
Betyg: 3

Den enkla klassikern i retur: vaniljgräddglass och inget mer. En rejäl klump av trivsam gräddglass, som möjligen hade vunnit på lite mer vanilj men är skön som den är.

Ananas splitt, åhus glass
Betyg: 4

En smäcker variant på den gamla klassikern, kanske lite väl snål i formatet — men det är frisk smak och en skön kombination med glass, ananasis och chokladöverdrag.

Gammaldags storstrut, åhus glass
Betyg 4

Det kunde vara mer vaniljsmak på den skönt gräddiga glassen, men struten är frasig och karaktärsfull, likaså är glassens jordgubbsrippel passande och distinkt.

Gammaldags vaniljpinne, åhus glass
Betyg 3

Gammaldags förpliktigar, men här är det inte tillräckligt generöst med vanilj i smaken och ett lite väl tunt chokladöverdrag. Annars är det en rätt mysig glass.

Cheesecake, Nestlé
Betyg: 2

Idén att göra lite cheesecake av en glasspinne är rolig, men resultatet är nästan vämjeligt — en överdriven sötma och smaker som man behöver skölja bort med en espresso.

Donald, Nestlé
Betyg: 4

Ur denna plastcylinder pressar man fram glassen, som kommer i maskformer. Skojig leksak, dessutom markant jordgubbssmak i den nödvändigt fluffiga och mjuka glassen.

Extreme, Nestlé
Betyg: 3

Namnet förvirrar. Dess egenhet är ett inslag av hasselnöt — inte särskilt extremt. Karaktärsfull frasig våffla, dock, och en behaglig glass i all blygsamhet.

Frisky, Engelholms glass
Betyg: 3

Det är en behaglig om än ganska vag smak på såväl päron- som hallonisglassen. En elegant isglass, men det kunde vara mer av kanderade rispuffar på den chokladdoppade toppen.

Hawaii, Engelholms glass
Betyg: 3

Den fylliga vaniljglassen har ripplats med kolasås, vilket känns överflödigt, men att chokladöverdraget kanderats med kokos sitter mitt i prick. Gärna ännu mer kokos.

Lätt, Engelholms glass
Betyg: 1

Bara 5,5% fett — dessutom artificiell sockerersättning — må gynna figuren men inte gommen. Vaniljglassens smak är olustig. Också chokladöverdraget känns konstigt på tungan.

Bong



© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong




Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.