Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Godset

November 2004
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Godset
Bangatan 3-5, Lund
BETYG: 3
PRISVÄRDE: -
MAT: -
DRYCK: UPP
SERVICE: UPP
Rökfri matsal
Här serveras lunch och middag


Godset har en uppenbar tillgång i det hus som krogen besitter. Det är en lustig byggnad, vars struktur och konstruktion har blottlagts. Dessutom är det en smula udda att den är placerad invid spåren.

     Inredningen är så lagom spännande, speciellt i den stora matsalen på bottenvåningen, som är lite slätstruken vad gäller väggfärg, möblemang och utsmyckning. Mest charmerande skulle det nog vara att sitta på loftet, men där verkar det endast dukas upp för hela sällskap. Likaså är entreutrymmet med den pampiga bardisken och de ytterligt bekväma sittplatserna på sätt och vis mer inbjudande än matsalen. Där hänger också den ståtliga gamla klocka som utgör krogens mesta blickfång.

     Var man än befinner sig är servicen oklanderlig — kvick, uppmärksam och kunnig. Man kan luta sig tillbaka, trygg i personalens vård.

     Vinlistan är berömvärd. Den är ganska omfattande och rakt igenom omsorgsfullt vald, dessutom med behärskade priser även på stolta buteljer. Och så hittar vi faktiskt några flaskor som har nått vuxen ålder, vilket är ack så sällsynt på krogarna numera.

     Matsedeln är kontinental så det förslår, inte bara vad gäller anrättningarnas natur. Priserna anges både i kronor och euro. De fyra förrätterna kostar — i svenska pengar — från 67 för endivesallad till 110 för avocadoterrin med kingcrab. Varmrätterna löper mellan 160 för det vegetariska alternativet, som skiljer från dag till dag, och 230 för oxfilé med svampen shiitake. Billigaste desserten är tryffel med tobak för 35, som man måste vara 18 år för att beställa, och dyrast är ostarna för 85.

     Förrätten rökt harfilé med syltade hyllebär och kantarellskum för 76 kronor serveras nästan lite väl nätt i ett smalt glas för svampskummet, en miniskål med fläderbären och de små skivorna av harfilé sammanhållna på sitt eget hörn av fatet. Den sortens dockskåpsarrangemang har de flesta krogar lämnat bakom sig. Harköttet är i alla fall spänstigt och smakrikt. Bären har en sansad sötma som passar till, men kantarellerna hade vi hellre tuggat på än druckit i detta i och för sig mustiga skum.

     Skaldjursconsommé smaksatt med tonkabönor, samt rökta räkor och chevre för 95, har den skummiga och smakrika consommén i en egen kopp, samt osten rullad i mörkt ströbröd. Det är chevren och den nästan söta smak den fått av brödsmulorna, som är höjdpunkten.

     Varmrätten på rådjur för 195 kronor har grillad kotlett och ryggfilé, samt balsamicoinkokt päron och alsacepotatis. Det är en lite snål portion. Två ynka filébitar och en pytteliten kotlett — men utmärkt tillagade. Lite snällt är det i smaken, dock, även för att vara rådjur. Päronet går fint samman med köttet.

     Marulken för 210 kronor är confiterad i olja, med oliver och kapris, serverad tillsammans med risotto och en beurre-blanc med rosmarin. Det svarta hölje som fiskbitens ovansida fått av de hackade oliverna ser inte precis aptitligt ut — här har nog köket glömt att själva ta en titt. Vi tycker också att smakblandningen är så pass brysk att fisken har svårt att hävda sig. Den är annars förträfflig, under den svarta täckelsen.

     Risotton, formad till en cylinder på tallriken, fick gärna vara ännu gräddigare, men den är ändå en välfunnen ledsagare till fisken.

     Desserten tre variationer på pumpa för 78 har en paj, en sorbet och en klick syltad pumpa som kröner ett stycke tryffel. Sorbeten visar sig vara vad vi ivrigast tar för oss av, men också de övriga ingredienserna är ganska glada — dock ej särskilt märkvärdiga. Det fattas raffinemang.

     Inte heller kombinationen äpplemazarin, te på äpple och mascarponecreme för 80 gör särskilt starkt intryck på oss. Teet är lite väl beskt, för att inte säga surt, men den smöriga mazarinen är trevlig.

     Krogen är behaglig att befinna sig i, servicen är vänlig och maten vällagad — men det säger liksom inte pling. Ett mått av artisteri fattas. Nå, prissättningen gör inte heller några exceptionella utfästelser.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.