Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Gräddhyllan

Mars 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Café Gräddhyllan
Bytaregatan 14, Lund
BETYG: en stjärna


Gräddhyllans inredning är förrädisk, för att inte säga schizofren. Entrégemaket med beställningsdisken ser ut som ett parisiskt gatucafé med små runda bord och korgstolar. Fönsterväggarna gör att man sitter så gott som mitt i gågatan. Innanför är däremot miljön sekelskiftesmässig med små gamla möbler av allehanda sorter, gulnade tavlor på de ålderdomligt målade och tapetserade väggarna.

     Det är mörkt, mysigt och ytterst pratvänligt, så det gör inget alls att möblemanget inte är särskilt funktionellt för en matservering.

     Detta är i första hand ett café, med hyfsat urval på bakelser och sötsaker. Kaffet kostar 15 kronor och capuchino 20. Några varmrätter finns med mest som komplement, men det hindrar inte att de är gott och väl ätbara.

     Två dagens rätt erbjuds till samma pris om 49 kronor, denna gång dels fiskfärsbullar med mustig sås och ris, och dels marinerad kyckling med stekt potatis. I priset ingår ett välsmakande bröd och smör, dessutom vatten eller lingondricka. Men såväl lättöl som kaffe kostar extra — 15 respektive 5 kronor. Då går lunchen på 69 kronor.

     Utöver dagens rätt kan man välja mellan fyra sorters pajer för 50 kronor, baguetter eller croissanter med olika pålägg för 32 till 37 kronor, samt sallader för dryga femtiolappen — varav en som man själv får kombinera ihop.

     Fiskfärsbullarna visar sig vara en ganska kul rätt. Riset är smak- och färgsatt med saffran, en liten detalj som är extra glädjande då man inte skrutit med det i menyn. På tallriken finns också den amerikanska kålsalladen cole slaw, frisk men en smula ordinär i smaken. Den mustiga såsen visar sig vara en hyfsat kryddstark tomatsås, som rimmar väl med fiskfärsbullarnas tydliga stekyta och markanta smak.

     Visst är det ett bullrigt sätt att servera fisk, men under dessa enkla omständigheter välfunnet.

     Kaffet tar man själv från en bänk i restaurangens inre. En förmaningsskylt betonar att man blott har rätt till en påtår, och inte ens det om man druckit espresso. Om än fullt drickbart har inte kaffet den arom och kvalitet som man har rätt att förvänta sig — speciellt i denna miljö.

     Gräddhyllan får alltså minus för det mediokra kaffet och för att lunchen sammantaget kostar sådär en tia mer än den smakar, å andra sidan ett stort förgyllt plus för den charmerande miljön.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Toaletterna är pyttesmå, fast den ena är handikapputrustad. Fastän måttligt komfortabla, smälter de väl in i miljön. De har också fått plats med den nödvändiga utrustningen.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.