Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Grand

Februari 1996
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Grand hotel
Bantorget 1, Lund
BETYG: två stjärnor


Även om matsalen på Grand hotel är stilfull, mäter den sig inte med byggnadens pampiga fasad. Kanske är det därför som ett visst lugn kännetecknar inredningen, som om den hukade sig för husets arkitektur — utan att ge upp inför den.

     Borddukar, sittmöblernas överdrag, gardiner, till och med färgen på rubrikerna i de tryckta menyerna, håller sig inom samma färgfält — en varm beige i närheten av aprikos. De eleganta stolarna med kupade ryggstöd visar sig vara härligt bekväma att sitta i, hur länge som helst. De formar sig lika ömt och vänligt som famntag — bakifrån — om sina besökare.

     Borden är många och stora nog att rymma vilken paradmiddag som helst. Ändå är matsalen stor nog att ge ordentligt utrymme mellan varje bord. Det enda som lämnar inredningens stilrena behärskning är de enkelt humoristiska målningar med kända lokala gestalter, som hänger här och där.

     Serveringspersonalen är ytterligt tjänstvillig och duglig. De förstår till och med att genom hela middagen underhålla vinglasen, så att man aldrig behöver sitta med dem tömda — innan flaskan tagit slut. De vågar också samtala avspänt, ändå respektfullt, inför menyval och annat.

     Menyn är inte anmärkningsvärt omfattande, inte heller ruinerande. Bland varmrätterna finns fyra kötträtter, från entrecôte för 168 kronor till tournedos för 230. På fisksidan finns dels tre olika torskrätter för en bit över 150, samt iskällarsaltad lax för 165 och sjötunga Walewska för 245 kronor. Det går också att komma undan riktigt billigt — de fyra smårätterna kostar alla under hundalappen, från Croque Monsieur för 55. Barnrätter kostar 45 kronor, och det finns en handfull att välja på.

     Riktigt omfattande är i stället vinlistan, som i ett litet förord berättar om restaurangens vinkällare — öppen för besök. Här listas mängder av viner i pris från några hundra upp till några tusenlappar, och det går att göra riktigt ljuvliga upptäckter för finsmakaren utan ekonomisk behärskning. De flesta vinerna av god klass kostar runt 500 kronor. Vi rekommenderas ett amerikanskt vin i denna prisklass, som förvisso har smak och doft men inte i samma grad den sofistikerade balans och botten man kunde hoppas på.

     Förutom menyns måttliga urval rätter erbjuds två komponerade menyer — dels veckans festmeny för 355 kronor och dels en svensk meny som är en tia billigare. De är inga omfattande arrangemang, blott förrätt, varmrätt och dessert, vilket i denna miljö känns en smula korttänkt. Åtminstone en fjärde tallrik, om än aldrig så blygsam, hade varit glädjande.

     Veckans festmeny består av vininskyad sjötungsrulad, ankbröst med portvinssås, samt hallonsoufflé. Det är en mild triptyk, som inte sprängfyller magen. Sjötungsruladerna är som minimala rulltårtsskivor med markant fisksmak, men de har en temperatur som kommer alltför nära kylskåps. Ankbröstet har garnerats med lite allt möjligt, såsom syltad papaya och grönsakspärlor, såsen har spetsats med lavendelhonung och Pommes Gaufrette, ett slags perforerade potatischips. Rätten har förstås en hel del sötma i sig. Köttet är tillfyllest, utan att vara någon överväldigande njutning.

     Mera minnesvärt är definitivt köttet i den svenska menyns huvudrätt — renkalvfilé med timjansky, gräddstuvade murklor, lättkokta färska legymer, rönnbärsgelé och potatiskroketter. Den helstekta renfilén har kryddats mästerligt till en pepparsmak som passar köttet ypperligt. Grönsakerna är verkligen kokta med den lättaste hand och inte heller på kroketterna finns något att anmärka. Med en sådan rätt ångrar man inte under en endaste tugga sitt val.

     Den svenska menyns förrätt — gravlaxtoast, serverad på smörstekt brödskiva och med hovmästarsås — är inte lika framträdande. Laxen är lite karaktärslös, så att säga som om den vore utspädd, om det går att tänka sig. Desserten varma norrlandshjortron med hemlagad vaniljglass och rullrån är i stället en munter bekantskap.

     Festmenyns dessert, hallonsoufflé fylld med delikat överraskning, är än mer imponerande. En doftande, smaklig efterrätt i all sin synbara enkelhet. Överraskningen är en bit förträfflig choklad i dess inre, som ett slags hjärta åt bakverket. Så finurligt ska en middag rundas av.

Bong


På MUGGEN
BETYG: två rullar


Toaletterna är välskötta, välutrustade, till och med väldoftande — kanske bara lite konventionella.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.