Grand

Februari 1999
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Grand Hotel
Bantorget, Lund
BETYG: 5
PRISVÄRDE: -
MAT: UPP
DRYCK: UPP
SERVICE: UPP
MILJÖ: UPP
TOALETTER: -


Att heta Grand är fordrande, och de många hotellen världen över med detta namn brukar göra sig ansträngningar att leva upp till det. I Lund är fasaden en mycket god start och det som gömmer sig innanför den är inget Västgötaklimax - varken vad gäller miljö eller det som trakteras.

     Inredningen är grandios nog att fylla namnet. Högt i tak, pampiga pelare, möblemang som inte skäms för sig. Här har nyligen skett förändringar, såsom en veranda med generös utsikt mot torget. Möblemanget här skiljer sig från matsalens, bland annat så att här saknas dukar på borden - i stället dekoreras de delikat med snittblommor i smäcker vas. Det ska vara lite lättillgängligare här, det är själva idén, och det fungerar. Om man inte kommit för att imponera på såväl andra som sig själv, sitter man nog mysigast på verandan, som också har sin egen, anspråkslösare meny.

     Verandamenyn har en stil som känns igen från alltför många trendkänsliga krogar, med lite lagom priser, lite lagom crossover i kryddning och komposition, och så vidare. Hellre då den riktiga menyn när man nu ändå sitter så galant till. Här är förrätterna runtom hundralappen, varmrätterna näranog det dubbla och efterrätterna strax under samma sedel. Och de är värda varenda krona, fast man måste läsa små uppsatser för att få någorlunda klart för sig vad som erbjuds på faten. Dylika ordkaskader i menyn är särdeles tröttande eftersom de bland alla överord missar att åskådliggöra rätterna. Detta står å andra sidan den tjänstvilliga och kunniga personalen till tjänst med.

     De vet också mer än man kunde begära om den än mer imponerande vinlistan. Grand har en proppad källare, som vårdats i decennier och därför visar upp många klassiska skönheter på listan. Man kan hitta viner som numera även Systembolaget bara kan drömma om, men också gudagåvor i så pass behärskade prisnivåer som runt femhundra. Flera fina viner säljs också på glas, enligt en egen liten lista.

     Bland förrätterna prövar vi portvinsmarinerad ankleverterrine för 135 kronor - förvisso en rejäl slant, men de fyra lagom tunna skivorna terrine med insprängda äppelbitar är ljuvliga, dessutom serverade med fagert klara och genomskinliga klickar av en utsökt gelé på sauternes, som passar förträffligt. Pilgrimsmusslor inlindade i parmaskinka med gräddkokt champinjonpuré och smörsvängd bladspenat för 95 är en originell anrättning. Den läckra kombinationen av musslor och skinka förhöjdes ytterligare av att befinna sig i perfekt konsistens - musslorna spänstiga och saftiga, skinkan lagom krispig. Purén är len i smaken, kunde kanske fått några korn peppar, spenaten formad till ett litet torn är också något händelsefattig - men delikat är det ändå.

     Varmrätten tournedos kostar 195 kronor och serveras här med en lätt gratinerad skiva fransk getost ovanpå. På tallriken finns också en ljummen tomat som skivats och varvats likt spelkort med zucchini. Köttet är fint och tillrett helt enligt önskemål, även om det finns mörare - och mer högrest - tournedos. Till detta serveras en bakad potatis med skön smak och perfekt grad av fasthet, smaksatt endast med smör.

     En lustig tradition bland rätterna är Sten Bromans köttbullar för 125, whiskeysmaksatta och serverade med en härlig potatispuré, samt en skysås som i sin enkelhet ändå är bedårande. Köttbullarna är små och nätta med en smak som gör dem smått narkotiskt lockande. Vi hade blott önskat oss en mer markerad stekyta på dem. Det är ändå en festlighet för både gommen och spjuverögat.

     Desserten varma hjortron med spettkaka och vaniljglass för 95 är en rikligt tilltagen portion med lätt sockrade bär av fin form. Glassen är härligt tjock och gräddig medan spettkakan har hunnit bli en liten aning seg. Pur Caraibes Mousse kostar 85 och serveras på en bädd av kokos, draperad med kakaogelé. Caraibes är en exklusiv chokladsort med stor - men inte överdriven - andel kakao, som gör moussen till en särdeles angenäm, silkeslen erfarenhet.

     Efter den omfattande middagen överskuggar de många njutningarna våra få små invändningar. Då gör det ju inte så mycket att plånboken fått släppa till rejält - fast långtifrån några rekordsummor. Grand har med sin nyordning lyckats bli än mer indbjudande.

Bong



© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong











Boken om Bong

Bong - tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong - Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud - för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.