Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Grand

Mars 2005
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Grand
Bantorget 1, Lund
BETYG: 4
PRISVÄRDE: NER
MAT: UPP
DRYCK: UPP
SERVICE: UPP
Rökförbud
Här serveras lunch och middag


Det är ytterst få krogar som mäktar vara heltäckande — med en rik meny, en bamsig vinkällare, en lång lista avecer, påpasslig och kunnig service och så vidare. I Skåne intar Grand med detta en särställning. Denna klassiker i Lund fortsätter att erbjuda hela konkarongen, dessutom i förgylld finess, som om det övriga samhällets föränderlighet inte kan ta sig in genom de mäktiga portarna.

     Det kostar på, förstås, vilket visar sig i priserna. Inget är billigt här, ibland blir det riktigt löjligt — som att en 33 cl flaska Ramlösa kostar 27 kronor och en dubbel espresso 32. Å andra sidan måste dessa priser förstås ihop med det breda och digra utbud som krogen håller. Man betalar extra för det man får, för att det finns så mycket att få.

     Mest finns på vinlistan, en svindlande läsning sida upp och sida ner av de stora buteljerna från de stora åren, men även flaskor som är lite mer överkomliga och ändå behagliga upplevelser. Övriga drycker är det också gott ställt med, såsom ett trevligt utbud av fina ölsorter, och en imponerande lista whiskysorter.

     Servicen är rapp och genomgjutet kompetent. Ändå förnimmer vi att Grand envisas med att göra skillnad på sina gäster. De flesta är myndiga herrar i mörka kostymer, och andra betraktas åtminstone inledningsvis nästan med misstänksamhet. Som sagt, tidens vindar når inte in hit. Krogen skulle nog tjäna på en anstormning av yngre generationer med ett matintresse som inte är en statuspryl.

     På en punkt är Grand före sin tid. Här råder rökförbud och den som vill ta ett bloss får gå till cigarrummet, som ligger i ena tornet och säkert uppfyller den lag som ska gälla från och med juni.

     Inredningen delar upp salongen i två delar, där det egentliga Grand är sobert med vita dukar på borden och allt det där, medan den enklare avdelningen kallas Gambrinus och har en särskild meny av någorlunda prisdämpade rätter — ja, någorlunda. Billigaste varmrätten är pytt i panna för 110 kronor, dyrast är stekt fredrikshamnsspätta för 245.

     Även på lunchen får man räkna med en nota som känns av. I och för sig ingår salladsbuffén, och den är riktigt vräkig, med många marinader och sallader på exemplariska ingredienser, dessutom en handfull läckra dressingar. Varje dag erbjuds en husmanskost för 110, vid vårt besök Tockafarmens kycklinglår i citronblanquette. För övrigt är det Gambrinus ordinarie meny som gäller.

     Det finns två färdiga menyer — en tvårätters grön dito för 160 och trerätters Lundamenyn för 340. Sistnämnda börjar med en stramt vacker tallriksmarinerad färskrökt lax med chili, lime och bruschetta. Det är en härligt frisk inledning på måltiden. Laxen är utmärkt, limeinslaget perfekt och dessutom assisterat av en klyfta av frukten. Chilin, som inte alls bits, är hackad och strödd över fisken. Den rostade bruschettan är också trevlig.

     Till varmrätt får man välja mellan färserad regnbåge med mjuk polenta, savoykål, skummig vitvinssås och palsternacka, eller harfilé med kalopskryddad sky, pepparrotspotatis och rödbeta. Vi prövar haren, som serveras elegant i två smäckra filéer bredvid en cylinder av potatispuré som krönts med en halv rödbeta. Enkelt och inbjudande.

     Vilt är svårt att få riktigt saftigt, förstås, men harfilén är mör och mustig i smaken, vilket förstärks av den lågmälda men ändå förtjänstfullt aptitliga skyn. Purén är len, vi märker inte mycket av pepparrot i den och saknar det inte heller. Det är ingen fabulös måltid, men absolut välsmakande och berömvärt rak, så att säga pang på rödbetan.

     Desserten är en exotisk sallad med kryddig parfait och biscotti. Strimlad passionsfrukt dominerar fruktsalladen, och det är alldeles utmärkt. Biscottin, konstfullt bakad, är lustfull att sätta tänderna i men allramest imponerar parfaiten, som smaksatts med pepparkaka. Det är väldigt lyckat.

     Också espresso fixar de förtjänstfullt, så magen är nöjd när man riktar blicken mot notan. Nå, det kostar nog i alla fall några kronor mer än det borde.

Bong


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.