Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Grönafisken

Mars 1998
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Grönafisken
Engelbrektsgatan 16, Malmö
BETYG: tre stjärnor


Restauranglokalen på hotell Temperance har bytt skepnad ett antal gånger genom åren, varje gång med högre ambitioner än blott markanteri som gemensam nämnare. Nuvarande inkarnation är nog ändå något av ett rekord. Allt vad den smått pretentiösa lokalen och dess förflutna må kräva — och mer — lever Grönafisken upp till.

     Själva konceptet är välfunnet och i sin genomfördhet mera originellt än det i förstone kan tyckas — om än förvisso inte otrendigt. Här bjuds i synnerhet fisk och grönt precis som namnet utlovar. Kötträtter finns i och för sig också på menyn — en komplettering, för att inte säga en gardering, som känns onödig — men de många fiskrätterna och den ståtliga vegetariska buffén är avgjort huvudaktörer.

     Även om kvällsöppet förekommer och ser ut att gradvis utökas är det än så länge med luncherna som den nyöppnade krogen hunnit bli mest varm i kläderna. Kanske är det också så att gästerna är mer lockade av dessa nyttigheter under dygnets ljusa timmar, medan vi under natten frestas att uppfylla mörkare aptiter.

     Lokalen är indelad i två. I den mindre, där rökning är tillåten, har inredningen en rustikare prägel med svartvitt kakelgolv och enkla träbord utan duk, som inte på alla sidor har bekväm plats för de vackra stolarna med korgrygg och dito sits. Den rökfria avdelningen är både större och stilfullare — en raritet i krogsvängen. Här finns parkettgolv, en smått pampig pelarrad, sobra gardiner i de höga fönstren, högryggat stolta stolar, mörk träpanel längs väggarna — men samma sorts bord som i den mindre salen.

     Till höger om ingången säljs en del av framför allt fiskråvarorna över disk.

     Menyn är god läsning och priserna glädjande. Den överdådiga vegetariska buffén, med såväl varmt som kallt av alla de slag, kostar blott 65 kronor, medan de övriga rätterna löper från 45 för en örtmarinerad sill på kavring till 125 för svärdfisk respektive lammkotletter, båda grillade. Förutom de två nyss nämnda rätterna håller sig all övrig mat i skiktet upp till 75 kronor. Stekt sillflundra med currysmör, en smått komisk kombination, kostar 55, fiskgryta 65 och pestoöverbakad fjordlax 75. Bland kötträtterna hittar man den här dagen hjortfärsbiffar med shitakesvamp för 55 och örtmarinerad kycklingfilé för 75. Något för varje smak, alltså.

     Man betalar inget extra för smör, bröd och en sallad som med tanke på den vegetariska ambitionen i övrigt gjorts lite väl enkel — blott en alldaglig blandning av grönsallad, tomat och gurka. Måltidsdryck kommer dock till, såsom lättöl för 15, likaså kaffe för 10 kronor. Eftersom fisk satts på piedestal här förvånar det att blott ett vitvin erbjuds i mindre mängd än helflaskan — glasvis för 35 kronor, vilket onekligen är ett vänligt pris för det helt anständiga märke det gäller.

     Eftersom det vid tidigare besök visat sig att Grönafisken inte sparar på ansträngningen vad gäller de billigaste lunchrätterna, väljer vi denna gång det dyraste — den grillade svärdfisken med örtcreme. Den utmärkt grillade fisken i fin bit serveras på en bädd av väl valda och behandlade grönsaker med karaktär, och örtcremen har precis den lena följsamhet som ger fisken både inramning och utrymme. I stället för potatis serveras på tallriken en rödbetskaka som är delikat och genom sin tillagning rundat av den stickiga sötma som annars kunde få rödbetor att bråka med övriga ingredienser. Man kan inte annat än trivas med sådan mat, och fast priset är betydligt högre än för övriga lunchrätter är måltiden synnerligen prisvärd.

     Grönafisken skämmer bort sina lunchgäster på ett sätt som man gärna faller till föga för. Dessutom är miljön charmig och angenämt avspänd, vare sig man röker eller ej.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


De två toaletterna, varav en för handikappade, är i tämligen snyggt skick men varken bekväma eller ett dugg extravaganta.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.