Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.IKEA

Januari 1996
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
IKEA
Bulltofta, Malmö
BETYG: en stjärna


I det väldiga möbelvaruhuset med så pass omfattande sortiment, kunde man tro att dess restaurang skulle inredas iögonfallande. Så har inte precis skett. Inte mycket har gjorts för att dölja den industrifastigheters arkitektur som råder, snarare verkar man ha gjort sak av att framhäva den.

     Väggarna är gulmålade, golvet blekt och diskret mönstrat, genom det gallerförsedda innertaket skymtar tydligt ventilationstrummorna, som också målats gula. Själva möblemanget är i behärskat stram stil, av ljust trä. Trots att restaurangens yta är ordentligt tilltagen och borden närmast oräkneliga, syns ingen vidare variation i möbleringen.

     Det är nog Ikeas profilering av stor omsättning med måttliga priser som varit tongivande också här. Däremot är det där med prisvärdet inte så sant som det först verkar — åtminstone inte vad gäller dagens rätt.

     Dagens, som serveras på vardagar mellan 11 och 15, kostar blott 39 kronor — men då ingår ingenting utöver själva varmrättstallriken. Vill man ha lättöl, smör och bröd, lite grönt från salladsbordet, samt kaffe, då kommer man upp i 71 kronor för lunchen. Det känns snopet.

     Förutom dagens rätt har menyn en handfull alternativ från salladstallrik för 34 till den så kallade festmenyn med dessert för 59 — en tia billigare för Familymedlemmar. Den här dagen består festmåltiden av fläskschnitzel, samt en glassbakelse till efterrätt. Köttbullar med gräddsås och rårörda lingon kostar 44, gravlax med hovmästarsås inte mer än 42. Dessutom finns diverse smörgåsar.

     Maträtterna ligger fullt synliga för inspektion vid kökets disk, och de ser aptitliga ut. För dagen består 39-kronorslunchen av pytt i panna med stekt ägg och rödbetor, vilket inte är så lockande, men på fyraveckorsmatsedeln syns att luncherna ofta är betydligt mer fantasieggande.

     Pytten är i och för sig inte något misslyckande, om än inte särskilt välsmakande heller. Faktiskt smakar den inte mycket alls. Man kan förstå att köket inte känt sig särskilt inspirerat — de gör ofta betydligt bättre ifrån sig.

     Som bröd till maten kan man välja mellan flera olika sorter av såväl hårt som mjukt, den minibaguette vi prövar är frasigt färsk och smaskig. Lättölen får man på flaska — det vore besynnerligt annars, med tanke på att den kostar 13 kronor. Kaffet, som kostar en femma på maten, kommer i förutbestämd portion ur en stor maskin och är beskt och trist. Man skyndar sig tillbaka till shoppandet — kan det vara avsikten?

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Toaletterna vid restaurangens entré är rymliga och ganska välskötta, men inte precis några blickfång.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.