Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.India

April 1996
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
India
Amiralsgatan 13, Malmö
BETYG: två stjärnor


Denna redan i namnet hängivet indiska restaurang på Amiralsgatan har förstås en matsal med diverse indiska insignier — om än ganska fåtaliga. Man nöjer sig med några bilder med indiska motiv på de grönmålade väggarna, som annars täcks en bit upp av mörka träpaneler i den ganska dunkelt upplysta lokalen. Men en betydligt angenämare och mer uppiggande vy finns i den väldiga ljusgård, som tillhör kontorshuset restaurangen lånat en ficka i.

     I denna tilltagna öppna inomhusyta har India placerat några bord, som visserligen inte skiljer sig alls från vanligt kontorsmöblemang, men vad gör det? Den öppna rymden, det flödande dagsljuset genom glastaket högt däruppe, de storvuxna växterna och de betydligt blygsammare parasollen — allt ger en stark känsla av att befinna sig ute i det fria, men som i en oas, en lugn vrå av världen. Det är en smula overkligt, om inte som en dröm så i alla fall som ett hypnagogt tillstånd.

     Också över maten vilar något drömskt, utan att det är fråga om stora kulinariska prestationer. Så gott som varje ingrediens visar prov på den ljuvt lockande och finurliga sötma, som bildar en hörnsten i indisk matlagning. Salladsdressingen är lika gul och tjock i konsistensen som bearnaisesås, men med en smak av skön förening mellan sött och syrligt. Det indiska brödet, som kostar en femma extra, är stort som en pannkaka, tunt och fluffigt, och passar förträffligt till ovannämnda dressing. Bara på dessa två ingredienser kunde man äta sig mätt.

     Dagens rätt kostar 45 kronor, inklusive sallad — som förutom dressingen inte är särskilt uppseendeväckande, måltidsdryck och kaffe. Man erbjuds fyra olika luncher till samma pris, varav en vegetarisk.

     Ett av dagens erbjudanden är Tandoori-kyckling, en standard på indiska menyer, som här är en kycklinghalva marinerad i kryddad yoghurt och grillad i lerugn, serverad på risbädd. Köttet är klarrött av sin marinad, dessutom grillat med oräddhet, så det ser nog så uppkäftigt ut mot det vita riset. Smaken är förträfflig, återigen med sötma och viss syrlighet, men på ett sätt som sammansmälter väl med köttet, varför det inte stör att det blivit en aning torrt av den omilda hanteringen.

     Restaurangen har också kvällsöppet och att döma av lunchen torde man våga besök även då, för att närmare botanisera i den omfattande menyn med synnerligen behärskad prisbild. Bara två av de 83 rätterna kostar över 100 kronor.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Den enda toaletten är handikapputrustad och i gott skick — men knappast något mål för sightseeing.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.