Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Indian Side

Juni 2002
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Indian Side
Lilla Torg 7, Malmö
BETYG: 2
PRISVÄRDE: NER
MAT: NER
DRYCK: -
SERVICE: NER
MILJÖ: -
TOALETTER: -


Av de många uteserveringar som denna tid på året späckar Lilla Torg, är nog Indian Side den minst lockande till sitt utseende. Övriga lyckas med små medel skapa något slags personlighet och inbjudande värme, men den indiska krogens uteplatser är tämligen kalla.

     Först ska man passera en inhägnad av svartmålad plåt, må vara perforerad, för att sedan ta plats i aluminiumstolar vid släta bord i samma material. Inte så lockande. Metall har dessutom den egenskapen att stjäla värme och ge tillbaka kyla. Det är en viss nåd att stolarna har dynor i naturfärg, men helheten blir ändå hård och kall.

     Bardisken vid husväggen är i och för sig en lättnad, med sitt snygga trä och de snidade figurerna som pryder dess framsida.

     Inomhus är man helt enkelt inte välkommen. Där ska vara tomt under sommaren, tänker de sig, även om vädret ibland blir kärvt. Varför då? Säkert för personalens bekvämlighet. Den syns prioritera sålunda. Servicen är måttligt engagerad — men framför allt är det köket som tar mer än lovlig tid på sig. Man får vänta på allt — riktigt länge.

     Det är särskilt svårt att förstå kökets fördröjning, eftersom restaurangen ända fram till klockan 17 har en minimal meny om blott fyra rätter, och dessa är sannerligen inga överdådigt komplicerade saker. Det är ett mysterium att köket tar sådan tid på sig, även när det är glest med gäster bland borden.

     Kvällstid finns en omfattande meny av indiska för- och varmrätter, men dagtid är det endast följande fyra, som dessutom är desamma ständligen, vad vi har kunnat se: grillad kycklingfilé med sallad, ris och masalasås för 60 kronor, grillad lammfilé med samma övriga ingredienser för 65, två små rätter — en köttgryta och en vegetarisk gryta, samt sallad och ris — för 59, och slutligen tre små rätter, samma som föregående men med ytterligare en sorts köttgryta för 69.

     Vi prövar den grillade lammfilén med sallad, ris och masalasås för 65.

     Vi får också komplettera med det indiska brödet naan, som erbjuds i tre varianter — vitlök, naturellt eller med russin och andra söta ingredienser. Sistnämnda kostar 26 kronor, vilket är rätt tilltaget för ett bröd, hur det än är beskaffat. Det är i själva verket inte så märkvärdigt. Sötman i brödet är påträngande men inte särskilt raffinerad. Det är ett fluffigt bröd i tallriksstorlek, men ett bröd. Slanten borde ge något mer.

     Varmrätten ser lite trist ut, vid första anblicken. Standardmässigt har tallriken bemängts med en cylinder av ris, lite grönsallad, lövtunna små skivor av lammfilén, samt den nästan ilsket röda masalasåsen. Redan före första tuggan känner man sig utsatt för ett närmast fabriksmässigt matmakande.

     Smakerna ger inte särskilt mycket mer. Såsen har en färg som lovar mer än den håller — det är inte mycket till varken smak eller arom i såsen. Den känns förflackad, orkeslös, slentrianmässig. Riset duger, inte mer, och grönsalladsblandingen är väl så lågbudget det går att bli. Inget att yvas över.

     Köttbitarna är inte så mycket roligare. Visst har de en markant marinadyta med mer smak och sting än såsen, som de delar den röda färgen med — men de är så tunna att köttets natur försvinner, här finns för lite att tugga på. Det påminner mest om gyros, som åtminstone brukar serveras i sammanhang lämpade för dylikt tillskuret kött. Det hade varit så mycket mer njutbart om köttet serverats i en hel filébit i stället för dessa tunna slantar.

     Ändå ska medges att köttet givits en smak som attraherar. Marinaden är fin, och kvaliteten på köttet — så långt den går att spåra i detta tillstånd — är helt acceptabel. Inte är det en lustfylld måltid, men man får väl ungefär vad man betalar för — nästan.

     Det må vara billigt på Indian Side — för att vara Lilla Torg — men prisvärt är det ändå inte. Och för en kopp indiskt te — med mjölk samt kardemumma och andra örter — tar de saftiga 29 kronor.

Bong


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.