Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Interpool

November 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Interpool, Stora Nygatan 19, Malmö
BETYG: tre stjärnor


Biljardhallen Interpool på Stora Nygatan är med sin omsorgsfullt inredda miljö, sin bar och retaurang en oas för fler än dem som svingar sina köer. Lokalen är så trivsam att man inte alls måste gilla biljard för att söka sig hit. Om man ändå har ett sådant intresse, erbjuds tillsammans med lunchen en fri timmas spel.

     Det kan låta som ett desperat sätt att beckna dagens rätt, som för övrigt inte kostar mer än 55 kronor inklusive sallad, smör och bröd, måltidsdryck och kaffe, men maten som serveras här behöver sannerligen inga extraerbjudanden.

     Redan salladsbordet är en fröjd för både öga och gom. Urvalet är inte överdådigt, men ingredienserna noga utvalda och fint skurna, vårdade som konstverk på en utställning. De olika sorterna med dressing har kryddats både lagom originellt och smakfullt.

     Till och med lättölen är så god och uppfriskande att man undrar om de råkat tappa den ur fel kran.

     Förutom dagens rätt finns dagens pasta för 50 kronor, den här gången med salami, kassler, oliver och purjo, vidare veckans mexikanska för 70 och den lovprisade Interburgaren för 75 kronor.

     Dagens rätt är vid vårt besök chiliglaserad fläskkarré med skysås och stekt potatis. Den är ytterligt kärleksfullt anrättad. Karrén är en fin köttbit, läckert glaserad med smak av festlig barbeque, den stekta potatisen i skivor är också den ömt och noga tillagad — inte en enda bit är trist eller bränd. Sådan omsorg tar sig inte många kök tid med.

     Restaurangdelen består dels av en ymnig bar, vid vars disk man gärna slår sig ner också för att äta, dels en matsalsavdelning i en dunklare del av lokalen, på ett förhöjt golv där en gammaldags parkeringsautomat står uppställd ungefär som en vaktpost.

     På varje bord står små buketter med eterneller, i krukor som givits en närmast arkeologisk patina. Taklamporna är ordnade så att deras smala ljuskäglor riktas rakt mot dessa buketter. Bordsskivorna är bordeauxröda, väggarna spräckligt blå. Varken stolarna eller bänkarna är dock särskilt bekväma, även om de bidrar till miljöns charm.

     Charmen lever också hos personalen, som är angelägen och älskvärd och verkar trivas på Interpool som fisken i vattnet. Det är lätt att förstå dem, även om man inte hör till det fåtal lunchgäster som gör bruk av den biljardtimma som ingår i lunchpriset — och med eller utan biljard får man utmärkt valuta för pengarna.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


En handikapputrustad och en vanlig toalett, båda i bästa skick men en smula stela. Hit ut räckte inte fantasin.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.