Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Interpool

Februari 1998
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Interpool
Stora Nygatan 19, Malmö
BETYG: överkorsad stjärna


Vid vårt förra besök på biljardhallen, krogen och baren Interpool, som skedde hösten -95, blev bedömningen så förtjust att alla stjärnor delades ut. Det var för lunchen, som numera över huvud taget inte erbjuds. Och det kan slås fast med en gång, att det som nu erbjuds till middag inte tänder några stjärnor.

     Lokalen är fortfarande festlig så det förslår. Kombinationen bar, förtäring och de många sobra biljardborden känns stimulerande, som om man i denna oas verkligen var tillåten att ha det helgjutet mysigt. Dekorationerna är också muntra, såsom parkeringsmätaren invid trappsteget upp till matsalsbordens något högre golvplan. Väggarna har fyllts med cowboyattiraljer — en hel sadel av snirkligt dekorerat läder, många piskor i olika utformning, stora indianporträtt och så vidare — men borden är nakna och de lustiga små stolarna, närmast i barnstorlek, går det inte att sitta bekvämt i — ej heller i träbänkarna. De levande ljusen på varje bord är gentemot detta en måttlig ljusning.

     Personalen är trevlig och duktig, inte tu tal om det, men deras och hela ställets gemytliga stil skulle passa bättre i en prisklass några pinnhål längre ner.

     Det är dyrt här. En middag för två slinker upp i 800 kronor, vilket är mer än på flera riktigt förträffliga krogar i staden. Här är maten inte förträfflig.

     Menyn är måttlig. Förrätterna är blott tre — varav en är något så enkelt som vitlöksbröd för tilltagna 39 kronor. De andra kostar ännu mer — 78 kronor för lätthalstrad oxfilé och 62 för gratinerade grönmusslor. Varmrätterna är en dryg handfull där de flesta hamnar runt 150 kronor men det kan bli så dyrt som 260 för 400 gram T-bone steak. Desserterna är blott två med pris satt lite över 50. Det känns lite väl snävt, i synnerhet som detta är den fasta menyn.

     Vinlistan har en kul profil med i princip enbart amerikanska flaskor, inte bara från Kalifornien, de flesta för omkring 200 kronor. Dessutom finns förstås ett antal olika ölsorter, drinkar och annat på olika sätt läskande.

     Bland förrätterna prövar vi de asiatiskt gratinerade grönmusslorna för 62 och vitlöksbrödet med basilikaaioli för 39. Båda portionerna är anmärkningsvärt tilltagna. De två baguettebitarna vitlöksbröd är nästan stora som underarmar men någon smak som fyller upp dessa volymer erfar vi inte. Aiolin är däremot ganska krämigt läcker och hade förtjänat ett bättre sällskap. Musslorna är många och stora, med en aptitlig gratinering som också vågats en hetsig och lyckad currykryddning.

     Storformatet blir än mer accentuerat med Barbeque spareribs i stor portion för 165 — den mindre portionen ligger några tior därunder. Detta berg av vackert marinerade och grillade revben reser sig högt på tallriken och kan mätta redan vid anblicken. Det är onekligen läckra revben, dessutom vackra att titta på — men denna mängd är nästan hånfull. Klyftpotatisen till är ganska tråkig, likaså den cole slaw som skiljer föga från pizzasallad, medan den halva majskolven är helt på sin plats.

     Den sotade laxen med chillifrästa sockerärtsgroddar, fylld potatis och honungs- och vitlökscreme för 140 kronor har rätt ord först i sitt namn. Ena sidan är kolsvart och har kanske just därför vänts nedåt. Den ackompanjeras av en både smaklig och trevligt presenterad formation med potatismos i ett potatisskal, samt en cremesås som inte verkar veta riktigt vad den vill. Nå, ingen sås i världen hade hjälpt upp det faktum att laxen är tämligen trist. Inteheller grönsakerna på tallriken är med sin för långt gångna tillredning någon särskild frestelse.

     De båda desserterna skapar också betänklighet. Cheesecake med blandning på ingefära och ananas för 59 kronor visar sig vara så sur och rentav salt i smaken att den är riktigt svår att svälja — till det hade behövts betydligt mer sylt än den sträng som finns på fatet. Fruktsalladen som gratinerats med vit choklad i en glascoupe kostar 56 men det är svårt att känna att varenda av dessa kronor uppvägs av innehållet i coupen. Det går ner men det plägar ju frukt kunna göra även om man inte gjort något med den.

     Det fortfar att vara så att matgästen får speltid på biljardborden inkluderat, men det skulle ges mer omfattande privilegier för att priset på en middag här hade känts berättigat.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


De två toaletterna, en av dem handikapputrustad, är propra och försedda — men inte precis pyntade.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.