Lunch:
Izakaya Koi
Lilla Torg, Malmö
BETYG: en stjärna
Ett framstående inslag på Lilla Torg såhär sommartid när restaurangerna breder ut sig över torget, är den japanska sushibaren Izakaya Koi. Inomhus är det föga mer än en bar med några rustika träbord. Utomhus breder däremot restaurangen ut sig desto mer, med ett antal spartanskt utformade bord och ack så obekväma pinnstolar. Till skydd mot vädret har väldiga rektangulära parasoll spänts upp.
Lunchmatsedeln är begränsad till en handfull rätter, allihop under hundralappen. De varierar så smått från dag till dag, men i en begränsad rundgång. Den här dagen erbjuds stekta nudlar för 55 kronor, grillad lax för 58, kycklingspett för 62, samt tre varianter på sushi och sashimi för 65 upp till 98 kronor. Varken måltidsdryck eller kaffe ingår, men lättöl och kaffe håller det behärskade priset om 10 kronor styck. En stor stark får man för 36.
Man äter med fingrarna och med engångspinnar, som är lite väl enkla och en smula stickiga.
Kycklingspetten är nätta men i gengäld fyra till antalet, serverade i skål på en bädd av ris, med böngroddar och inlagd gurka. Kycklingbitarna är marinerade och saftiga men inte särskilt distinkta i smaken. Inte heller den inlagda gurkan utmärker sig särskilt. Sådan försiktighet är närmast kutym på lunchborden, men här borde man våga dra slutsatsen att folk som uppsöker en japansk restaurang gott kan tänka sig mera karaktär på maten.
Riset är inte heller fullt så tjockt och fylligt som annars japanska krogar vinnlägger sig om. Dessutom är sojan ganska trist, den smakar mest bara salt.
Nå, maten är måhända inte så karaktärsstark men ändå njutbar. Man rensar utan problem de fyra spetten och gräver sig djupt ner i serveringsskålen, även om man skulle ha problem med pinnarna. Kaffet, som serveras i skönt blåmålade lermuggar, är ytterst välsmakande.
Izakaya Koi är en trendriktig restaurang. I högtalarna spelas inte japanska tongångar, utan instrumental jazz. De unga servitörerna är klädda i distinkt pastellfärgade skjortor och har en ledigt munter stil, som om de ständigt hade ett särdeles lyckat skämt i huvudet. Det hindrar inte att de sköter sitt jobb snitsigt.
Det är just den glada och avspända atmosfären bland personalen som gör mest för besöket på Izakaya Koi. Hur mycket de än har att göra, verkar de ha så kul att det oemotståndligt smittar av sig på gästerna.
Bong
På MUGGEN
BETYG: en rulle
De två små toaletterna är lite punk med sin barska inredning och lustiga affischer, men fullt dugliga. Den ena saknar dock tvål.
Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.