Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Izakaya Koi

Juli 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Izakaya Koi
Lilla Torg, Malmö
BETYG: en stjärna


Ett framstående inslag på Lilla Torg såhär sommartid när restaurangerna breder ut sig över torget, är den japanska sushibaren Izakaya Koi. Inomhus är det föga mer än en bar med några rustika träbord. Utomhus breder däremot restaurangen ut sig desto mer, med ett antal spartanskt utformade bord och ack så obekväma pinnstolar. Till skydd mot vädret har väldiga rektangulära parasoll spänts upp.

     Lunchmatsedeln är begränsad till en handfull rätter, allihop under hundralappen. De varierar så smått från dag till dag, men i en begränsad rundgång. Den här dagen erbjuds stekta nudlar för 55 kronor, grillad lax för 58, kycklingspett för 62, samt tre varianter på sushi och sashimi för 65 upp till 98 kronor. Varken måltidsdryck eller kaffe ingår, men lättöl och kaffe håller det behärskade priset om 10 kronor styck. En stor stark får man för 36.

     Man äter med fingrarna och med engångspinnar, som är lite väl enkla och en smula stickiga.

     Kycklingspetten är nätta men i gengäld fyra till antalet, serverade i skål på en bädd av ris, med böngroddar och inlagd gurka. Kycklingbitarna är marinerade och saftiga men inte särskilt distinkta i smaken. Inte heller den inlagda gurkan utmärker sig särskilt. Sådan försiktighet är närmast kutym på lunchborden, men här borde man våga dra slutsatsen att folk som uppsöker en japansk restaurang gott kan tänka sig mera karaktär på maten.

     Riset är inte heller fullt så tjockt och fylligt som annars japanska krogar vinnlägger sig om. Dessutom är sojan ganska trist, den smakar mest bara salt.

     Nå, maten är måhända inte så karaktärsstark men ändå njutbar. Man rensar utan problem de fyra spetten och gräver sig djupt ner i serveringsskålen, även om man skulle ha problem med pinnarna. Kaffet, som serveras i skönt blåmålade lermuggar, är ytterst välsmakande.

     Izakaya Koi är en trendriktig restaurang. I högtalarna spelas inte japanska tongångar, utan instrumental jazz. De unga servitörerna är klädda i distinkt pastellfärgade skjortor och har en ledigt munter stil, som om de ständigt hade ett särdeles lyckat skämt i huvudet. Det hindrar inte att de sköter sitt jobb snitsigt.

     Det är just den glada och avspända atmosfären bland personalen som gör mest för besöket på Izakaya Koi. Hur mycket de än har att göra, verkar de ha så kul att det oemotståndligt smittar av sig på gästerna.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


De två små toaletterna är lite punk med sin barska inredning och lustiga affischer, men fullt dugliga. Den ena saknar dock tvål.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.