Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Johan P

Juni 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Johan P
Saluhallen, Malmö
BETYG: två stjärnor


Restaurang Johan P i Saluhallen serverar uteslutande fiskrätter. Det hindrar inte menyn från att vara både varierad och imponerande. Den ymnighet som all världens fisksorter och -recept innehåller, kräver nog sin egen restaurang för att utforskas.

     Johan P stannar dock i stort sett vid det europeiska kökets urval och tillredningar — även då är mångfalden överväldigande. Priserna varierar också. Dagens rätt, den här gången en stekt, lättgravad sejfilé, kostar 63 kronor. Dyrast är pocherad helgeflundra med smör och pepparrot för 215. Mellan dem ryms tiotalet rätter, såsom ångkokt nordsjötorsk i rosmarinsås med stekt fänkål för 98, Bouillabaisse för 82 och Skagensallad i hel- eller halvportion för 112 respektive 80 kronor.

     Man har förstås även öl och vin, men inte till reapris. Månadens vin, en Alsace, kostar 55 kronor per glas. En stor stark går lös på 45.

     Det går inte att komma undan billigt på Johan P. Även om man tar dagens rätt kostar dryck extra, inte mindre än 20 kronor för en liten lättöl. Bara smör och bröd ingår. Med 16 för kaffet landar notan på 99 kronor.

     Man får ändå god valuta för pengarna. Den stekta lättgravade sejfilén med pasta i dragonsås är en ren delikatess, där fisken behandlats alldeles oklanderligt och smaken är så balanserad att varje ingrediens umgås likvärdigt i gommen. Generösa bitar av röd paprika, aubergine och andra grönsaker pryder tallriken och adderar såväl till smaken som näringsintaget. Allt är färskt och av hög kvalitet.

     Miljön är ren, på gränsen till klinisk, med vitt kakel på väggarna, vita dukar och svarta stolar, svart-vitrutigt stengolv. Akustiken är en smula skramlig. Det är lite grann som att sitta i ett kök, men det skänker en god stämning åt restaurangen. Maten har huvudrollen, och allt omkring den blir anspråkslöst funktionellt.

     Serveringspersonalen är ung men ändå rutinerad och sköter sitt jobb med viss snits. De har den sorts professionella vänlighet som skapar trivsel men aldrig tar steget över i familjära tongångar.

     Naturligtvis är det just priset som reser den enda stora invändingen mot Johan P. Det svider att betala 20 kronor för en lättöl och 16 för kaffet — speciellt som det är själva maten som motiverar den extra kostnaden. Å andra sidan — maten motiverar verkligen kostnaden.

Bong


På MUGGEN
BETYG: två rullar


Eleganta små toaletter med frottéhandduk till varje besökare. Dessutom renoveras de just nu, och ser ut att kunna aspirera på en tredje rulle.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.