Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Johan P

September 1997
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Johan P
Saluhallen, Malmö
BETYG: en stjärna


Det sker en del förändringar vad gäller krogarna i Saluhallen och på Landbygatan, men den exklusiva fiskrestaurangen Johan P ligger där den ligger. Sådan kontinuitet har förstås sin charm men om det vill sig illa också ett mått av tristess.

     Inredningen är densamma som alltid med kakeltäckt golv och vackra vita dukar, såväl som sobra heltäckande papperstabletter på borden, samt lågmälda dekorationer i sparsmakat antal. Det är inte så lite som att sitta i ett välstädat kök. Utomhus är möblemanget enklare och ännu stramare med stål och plåt. Borden, som inte sällan vickar irriterande, saknar duk. Stolarnas sittdynor är alldeles för tunna för att skydda rumpan mot den underliggande plåtens hårdhet — det kan för Johan P vara lika så gott att sommaren är över.

     Servitörerna är kunniga och talföra. Dock händer det inte sällan att de är alldeles uppslukade av jorden, men har man väl gjort sin beställning blir den expedierad på ögonblicket — med undantag för maten, som tar närmast demonstrativt lång tid att leverera, vilken rätt det än är.

     Menyn har ett par rätter i rimligt pris — för dagen är ångkokt kummel och fjordlax med grov ratatouille smaksatt med balsamicovinäger billigast med 65 kronor i pris. Därnäst kommer stekt strömming med gratinerad potatistimbal och lingonsky för 78. De flesta övriga rätterna stiger en bra bit över hundra kronor, upp till 219 för ångad helgeflundra med smör och pepparrot. Några sallader med marina ingredienser erbjuds också, som helportion för 95 till 115 eller halv för 70 till 85. De halva får vara bra rågade portioner för att motivera prisnivån, måste påpekas.

     Husets vin kostar 40 kronor glaset och 175 för en helflaska. En stor starköl drämmer till med 46 kronor, lättöl 30 eller 20 beroende på formatet och Ramlösa 20. Man dricker inte billigt här, men för den som saknar monetära bekymmer finns några välvalda viner att glädjas åt — alltid på glas eller helflaska.

     Vi prövar bräckt gäddfilé med varm mussel- och räktimbal i sardellsky för 156 kronor. Gäddan är skuren i små avlånga bitar, vilket är att beklaga. Det tillför inget alls, i stället ger det ett visuellt intryck som — speciellt tillsammans med den lilla anhopningen av räkor, musslor och lök som är timbalen — liknar en pyttipanna. Gäddan hade förtjänat en ståtligare presentation.

     Det finns också invändningar att göra mot smaken, såsom att gäddan är en smula torr och sardellskyn märkligt nog sötaktig, på ett sätt som i längden känns ganska vulgärt. Den kokta potatisen är det lite väl snålt med, men det är ett slags policy i detta — och andra — kök. Inte heller musslorna och räkorna i timbalen visar upp havets rikedomar på överväldigande sätt — räkorna är små och trista, musslorna små och sega.

     Visst är det ändå en anrättning som skänker behag — men för att kosta denna summa pengar och serveras på en krog som är hängiven fiskrätter, blir det nästan en ren besvikelse. Eftersom Johan P hanterar de få billigare alternativen på menyn med varken större eller mindre omsorg, rekommenderar vi varje gäst att helst välja bland dessa. Då får man valuta för pengarna.

Bong


På MUGGEN
BETYG: två rullar


På så propra toaletter, klädda i kakel, med väldiga speglar och en liten frottéhandduk för varje gäst, kan man bara må bra.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.