Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.










Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.















Kaféer

April 2006


SMÖRGåSCAFEER

Wayne's Coffee
Hamngatan 4, Malmö
BETYG: 3
PRISVÄRDE: NER
MAT: -
DRYCK: -
SERVICE: -
Rökning vid utomhusborden
Här serveras enbart lunch

Subway
Hamngatan 4, Malmö
BETYG: 3
PRISVÄRDE: UPP
MAT: -
DRYCK: -
SERVICE: -
Rökning utomhus
Här serveras enbart lunch

Espresso House
Skomakaregatan 2, Malmö
BETYG: 3
PRISVÄRDE: -
MAT: NER
DRYCK: UPP
SERVICE: -
Rökning vid utomhusborden
Här serveras enbart lunch


Det dräller av caféer i Malmö och de förökar sig som lämlar. Vi prövar en lunchsmörgås på två nyöppnade och ett som redan måste räknas som en veteran.

     Nyöppnade Wayne's Coffee ligger i Hamngatans hörn mot Stortorget, med merdelen av sin utsikt dit, dessutom några utomhusbord invid husväggen. Inomhus finns det också närmast en balkong, dit en trång spiraltrappa leder.

     Disken är belamrad med frestelser — framför allt söta bakverk, men också några olika pajer. Smörgåsarna görs på beställning. Även till exempel lasagne och soppa går att få.

     Här finns det mesta man kan tänka sig av varianter på espresso, samt ett bryggkaffe som skiftas med jämna intervaller. Även av tesorter är utbudet intressant och av hög kvalitet. Priserna är helt rimliga, såsom 15 kronor för en enkel espresso och 28 för en dubbel cappuccino.

     Smörgåsarna är i huvudsak amerikanska bagels. De kostar upp till stöddiga 59 kronor för laxvarianten, som är vad vi prövar.

     Här råder gör-det-själv. På tallriken ligger ingredienserna för sig, med lätt rostade brödhalvor över dem. Några generösa skivor av en helt anständig lax, lite standardmässiga grönsaker, samt cream cheese i en egen liten plastbytta.

     Det känns som en lite väl bekväm lösning för köket. Dessutom har övriga ingredienser inte något särskilt intressant förhållande till laxen — möjligen den kalorisnåla varianten på cream cheese undantaget. Inget smör, för här gäller dietlagarna. Mest imponerar brödet på oss. Det är en fin, fluffig och lagom frasig bagel.

     Vi prövar också en rabarberpaj med vaniljsås för 35. Pajen är av enklaste sort, med smuldeg och förvånande mild rabarber. Såsen är i gengäld rätt vattnig — kanske ett resultat av att beröva den så mycket kalorier som möjligt.

     Kaffet är helt Ok — men fick man drömma så kunde det lyfta mer i arom och kännas tjockare i smaken.

     Ungefär lika ny som Wayne's är Subway några meter därifrån. De har skapat luft och rymd fast det inte är så många kvadratmeter att leka på, varken i gatuplanet eller på ovanvåningen — och ändå har de fått plats med en rejäl trappa. Halvvägs upp till övervåningen finns en liten avsats med de bästa platserna, i fönstret mot Hamngatans folkliv.

     Mackorna plockas ihop av personalen bakom disken. Man får välja mellan fem olika brödsorter, som har samma långsmala form. Ett helt bröd är 30 cm, vilket blir en riktigt tilltagen macka, men man kan också få halva.

     Det är ganska snälla priser här. En halv "sub" kostar mellan 29 och 39 kronor — 49 till 59 för en hel. Nästan 30 olika varianter, däribland varma, rostade och några med minimal fetthalt. Dessutom några sallader, för den som inte vill ha bröd alls. Man får välja vilka grönsaker som ska läggas in i mackans gap — för de modigaste gommarna finns även jalapeno. Och så finns tio olika sorters dressing.

     Även dryckerna är snällt prissatta. Läsken ur sprutmoj kostar från 10 kronor för 30 cl till 18 för hela 80 cl. Det lilla urvalet espresso börjar med en enkel för 13, medan en stor latte eller cappuccino kostar 24.

     Vi prövar en varm sub med Chicken Teriyaki för 39 — eller 49 för dubbla längden. Sådär väldigt mycket känner vi inte av teriyakin, men en bakomliggande ton är det allt — dessutom riktigt hyfsad kyckling. Vi har valt dressingen sweet onion, som är mager och ändå gjuter ihop det hela snyggt. Brödet — mörkt med honey oat — är lagom mjukt och frasigt, trevligt både att tugga och svälja. Förvisso inga kulinariska sensationer men en god macka ändå.

     Espresson är på samma sätt varken märkvärdig eller någon besvikelse. Lite åt det blaskiga hållet, men inte så att man kvider.

     Espresso House på Skomakaregatan har varit med betydligt längre än de båda ovanstående, och har en talrik publik. Det är så trångt i den lilla lokalen att man får snirkla sig fram, fast det även finns bord ute på gågatan.

     Som namnet lovar är kaffet deras styrka. De direktimporterar ett särskilt utvalt kaffe från Italien, och vet hur de ska hantera det. Den enkla espresson för 17 kronor är utmärkt — med fyllighet, doft, arom och fin crema. En rik smak, som man känner länge i gommen. Och så får man en liten bit mörk choklad till. De serverar förstås alla möjliga former av espresso. Vidare har de förutom den vanliga läsken ett eget mineralvatten på plastflaska för 20, från en svensk källa.

     Här serveras en handfull olika smörgåsar för runt omkring femtiolappen. Vi prövar en grillad macka med mozzarella och chilipesto för 43 kronor.

     Mackan är alldeles tillplattad. De har tryckt ner smörgåsgrillens lock med kraft. Det fluffiga brödet har blivit hårt och trist. Innehållet är så gott som massakrerat, så till den grad att det är svårt att urskilja ingredienserna. Chilipeston ger en ganska skojig smak åt det hela, men i övrigt är det bara sorgligt.

     De har nog lite bråttom för att hinna med alla gäster.

     De smörgåsar som vi lockas allra mest att sätta tänderna i finns på Kronströms, Hamngatan 3. Här görs danska smörrebröd med stort artisteri, över dussinet sorter för blott mellan 20 och 35 kronor — men bara som take away. Nog kunde de väl klämma in några stolar i ett hörn?

Bong



© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong




Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.