Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.










Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.















Klostergatan

Augusti 2006
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Klostergatans vin & delikatess
Klostergatan 3, Lund
BETYG: 4
PRISVÄRDE: -
MAT: UPP
DRYCK: -
SERVICE: UPP
Rökning på utomhusserveringen
Här serveras lunch och middag


Den snirkliga typografi som krogens namn är skrivet med passar perfekt på de välvda skyltfönstren och vyn som syns innanför dem. Detta skulle kunna vara en parisisk bistro från förra seklets barndom. Hur som helst skiner det av patina fast krogen är ung — om än själva fastigheten har varit med i många år.

     Det är inte mycket plats på trottoaren för utomhusborden, som blott är några stycken runda och nätta saker. Inte heller inomhus är det så värst gott om plats, eftersom en stor del av lokalen fylls av en disk, bakom vilken delikatesser finns till försäljning. Trångt är det ändå inte mellan de snygga borden av oborstat stål med infälld träskiva, och man ser en hel del av det schackrutiga golvet. Det är riktigt trivsamt och betjäningen är lika kunnig som skicklig.

     Krogen specificerar vin & delikatess i sitt namn, vilket förpliktigar. Vinlistan är inte så väldigt lång men i gengäld smakfullt sammansatt, med värdiga representanter för diverse distrikt, druvor och så vidare. Vi hade nog ändå sett att listan berikats med några majestäter till buteljer och fler röda som åldrats lite till.

     Delikatesser är inga överord för den aptitliga sammansättning av sköna råvaror i respektfulla anrättningar, som erbjuds på kvällsmenyn. Det är sex förrätter från 85 till 145 kronor, sistnämnda för en halv hummer med toast och aioli. De fem varmrätterna kostar mellan 145 för Caesarsallad med majskyckling och 215 för halstrad hälleflundra. Desserterna är lika många och kostar mestadels 65. Här råder en ganska traditionell kokkonst, med koncentration på råvarornas kvalitet och hur de bärs fram. Det märks redan på brödet av två sorter, som redan det är en fröjd för smaklökarna, utan att för den skull ha någon spretig eller exotisk kryddning.

     Bland förrätterna prövar vi hummersoppan med lax- och kräftstjärtstartar för 85, som i och för sig är behaglig men för vår del gärna fick ha en större koncentration av hummersmaken. Det är roligt med lax- och kräftstjärtsbitarna men bitar av själva hummern hade känts mer på sin plats.

     Rårakor med löjrom, creme fraiche och rödlök för 110 är en traditionell tallrik med undantag för inslaget av ruccolasallad, som också är helt överflödigt för att inte säga störande. Rårakan är riktigt läcker med sin balanserade örtkryddning. Löjrommen är det måhända lite snålt med — men får man någonsin nog av den?

     Huvudrätten lammentrecote med ramslökssky och rostad sparris för 190 beledsagas i god enlighet med traditionen av en potatisgratäng, som är finstämt mild och gräddig. Köttet är i två stora och sturska bitar, vilket är lite udda men också en festlighet. Dessutom gör det att upplevelsen av köttet blir sammansatt, om än det inte rakt igenom är så lättuggat. Den gröna sparrisen passar särskilt bra till dessa udda och kanske något för försiktigt tillredda köttbitar.

     Den halstrade hälleflundran för 215 serveras med en lite väl tilltagen mängd brynt smör, samt rödbetor, kapris och pepparrot. Också detta en tämligen klassisk komposition — möjligen rödbetorna undantagna, men de är också tveksamma här med sin kärvhet på gränsen till beska. Den i och för sig fina fiskbiten har svårt att hävda sig bland alla distinkta smaker.

     Desserten chokladmousse med rårörda hallon kostar 65 och är en lika enkel som förtjusande avslutning. Moussen är föredömligt krämig medan hallonen gärna hade fått vara något mer råa än rörda.

     Krogens creme brulee för 65 serveras med samma rårörda hallon och de fungerar förvisso även i denna kombination. Bruleens skal är ovanligt tjockt och hårt, medan innanmätet är lite mjukare än vårt ideal. Den kontrasten är lite väl tilltagen, men annars är smakerna som de ska.

     Det är fin mat här, och vi uppskattar den traditionellt förankrade kokkonsten — men vi önskar en än större omsorg om detaljerna, för krogen har säkert den kapaciteten.

Bong



© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong




Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.