Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Kniv & Gaffel

Januari 2006
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Kniv & Gaffel
Caroli city, Malmö
BETYG: 3
PRISVÄRDE: UPP
MAT: -
DRYCK: -
SERVICE: -
Rökning utomhus
Här serveras enbart lunch


Den som trots julhandel och mellandagsrea inte tröttnat på shoppingrundor, har en god chans att stöta på Kniv & Gaffel. Restaurangen finns på Mobilia, Caroli City och Jägersro Center, med samma meny av välbekant husmanskost och luncher, som serveras till stängningsdags.

     Vi prövar deras restaurang på Caroli. Den fyller hela shoppingcentrets ovanvåning med en väldig mängd bord — sommartid även en utomhusterrass, som det dock inte är att tänka på i nuvarande väderlek.

     Det är självservering, med två köriktingar till kassan — en för mat och en för fika med tuggbart tillbehör. Det är fri sikt åt alla möjliga håll, även nedåt mot butiksplanet. Väggarna dekoreras av inramade grafiska blad som en konstförening har hängt upp. De är inte större än sådär A4 och blir därför ganska futtiga på dessa stora väggytor, näst intill osynliga. På cafédelen hänger en fotoutställning över kvarteren runt Caroli, som de såg ut för hundra år sedan.

     Toaletterna är inte blott restaurangens, utan hela shoppingcentrets, vilket märks i hur slitna de är — och det faktum att de kostar ett par kronor att besöka. Olustiga miljöer som man ska ha riktigt bråttom för att besöka, men vi antar att restaurangen inte kan göra mycket åt den saken.

     Menyn har en dagens rätt för 60 kronor, som vid vårt besök är kassler med champinjonsås och stekt potatis. För samma pris finns också dagens pasta och dagens vegetariska anrättning, medan dagens sallad varierar i pris mellan 45 och 60. Dessutom finns en handfull fasta rätter på menyn, såsom friterad rödspätta med remoulade för 65, hemgravad norsk fjordlax som fås antingen med dillstuvad potatis eller kokt dito och hovmästarsås för 65. Dyrast är lövbiff med persiljesmör och pommes för 95.

     Salladsbuffén har ett eget långbord till sitt förfogande. Dock är ingredienserna mest bekanta ting, huvudsakligen råkost i stor mängd. De grönsaker som fått dressing eller annan kryddning är ändå inte särskilt festliga eller djärva i smaken. De örtkryddade champinjonskivorna smakar burk, de gröna ärtorna är rätt bleka, tomatsalladen ganska tam. Här finns också blomkål i bitar — men den är helt rå och därför inte särskilt aptitlig. Rädisorna är nog i all enkelhet det mest lockande inslaget.

     En pärla är brödet på salladsbordets ena kortände. Det är hembakt och varierar från dag till dag, med olika recept och kryddningar. Synd att det inte erbjuds riktigt smör därtill, blott ett lätt och ett vanligt margarin.

     Vi prövar en av rätterna från den fasta menyn, dansk fläskstek för 65 kronor. Steken är en vällustig skönhet, där den ligger i sin helhet på skärbrädan bakom glas. Det syns tydligt hur saftig den är i köttet och hur knaprig svålen är. Kocken skär några skivor inför våra lystna ögon.

     Det övriga på tallriken är inte lika imponerande, men hur skulle det kunna vara det? Skysåsen är ändå passande mörk och mustig, klicken av äpplemos lagom sötsyrlig — men den kokta potatisen är ganska blöt och rödkålen rent vissen. Tristare rödkål får man leta efter, dessutom är den knappt ens ljummen.

     De sköna nyskurna skivorna av fläskstek förlåter dock det mesta. Hur härliga som helst att sätta tänderna i.

     I lunchen ingår bryggkaffe, som man hämtar på en särskild skänk och dricker hur mycket man vill av. Restaurangen har också fullständiga rättigheter, med ett minimalt sortiment av starköl och viner.

     Kniv & Gaffel serverar onekligen rejäl mat, till sansade lunchpriser, i en miljö som är mer funktionell än gemytlig. Men nog känner man att det är stordrift över det hela, och omsättningen har en tendens att spä ut smaken. Det är inte lätt med volym, när det gäller matlagning. Med tanke på denna svårighet har de ändå lyckats hyfsat här, till och med åstadkommit en smått familjär karaktär.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.