Stefan Stenudd![]() Om mig
BONGVäldigt hemlig krogrecensent
Hela historien
Krogrecensioner
Högst och lägst
Samtliga
Boken om Bong
Mina fackböckerKlicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Mina romanerKlicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
|
SkånerundaPåsken 1995
Konstrundan:
Branteviks Bykrog, Brantevik BETYG: * Brummers krog, Skåne Tranås BETYG: * Måns Byckare, Simrishamn BETYG: * Brösarps Gästgifveri, Brösarp BETYG: ** När man tar paus i Konstrundan för en stärkande måltid, bör ögonfägnaden ges samma betydelse som smaklökarnas upplevelse. En betagande utsikt har Branteviks bykrog, där havets böljor skummar praktiskt taget utanför fönstret. Tavlorna har matchande marina motiv. Maten har också tydliga visuella ingredienser. Förrätten tuppterrine med tomatcreme, ristad bacon och vintersallad för 65 kronor, är med sin färgprakt en lika stor fröjd för ögat som för gommen. Med varmrätten ugnsbakad griljerad gös i paprikacreme med pilgrimsmusslor, för 180 kronor, har kocken varit synnerligen lekfull: gösen är sprängd med såväl laxmousse som enstaka musslor, till detta en röra på spenat och zucchini i urholkad gurka, bladspenat och paprikasås. Trots att rätten gör sin entré under lock är den inte riktigt varm.
På menyn finns också sjötunga, oxfilé och fläskfilé, alla i pris runt 200 kronor. De fyra välvalda desserterna kostar runt 60. Creme caramel är lite slätstruken, men portionen generös. Menyn är också ganska liten. Förrätterna tomatsallad, lantpaté och sniglar kostar mellan 40 och 62 kronor. Av de tre varmrätterna är entrecote för 165 kronor dyrast.
Tomatsalladen med rödlök och timjan har en överdrivet oljig dressing. Kalvlever Bercy för 125 kronor trängs på en liten tallrik med stora, vackra salladsblad och en läcker sky av kapris, vitvin och mycket mera. Den största upplevelsen åstadkommer vinet, en Navarra för 35 kronor glaset. Det stiliga dricksglaset är handgjort. Café au lait för 18 kronor visar sig bestå av vanligt bryggkaffe. Smått och gott från skafferiet är med sina 65 kronor den dyraste förrätten, bestående av diverse kött- och korvskivor, paté och torkade, kryddigt marinerade tomater. Patén är kylskåpskall. Till menyns klassiker hör skånsk äggakaka för 90 kronor. Den brer ut sig väldeliga på fatet, som sig bör, med bacon och rårörda lingon. En vardagsrätt för den stora aptiten.
Såväl festlig som fager är desserten vaniljyoghurtparfait med grenadinkokt äppel- och päronaladåb för 55 kronor. Den röda aladåben glänser och ett artistisk band av pudersocker löper tvärs över fatet. Smaken är inte lika imponerande. Förrätten gravad oxfilé med skivor av grevé och örtolivoljedressing är lika vacker att betrakta som den är delikat. Den kostar, liksom de övriga utstuderade förrätterna, 75 kronor. Den helstekta harfilén med champignonmousse och svartsås för 165 kronor är också ytterst stilfull. Härligt frasig är den rivna stekpotatisen till. Inte heller desserten, för enhetspriset 55 kronor, blir någon besvikelse. Det är en vaniljglassmousse med varm murkel- och nötsås, en skön skapelse med ljuvlig, mild smak. Dryg förstås, men värd att krossa dieter för.
Vid denna tid på året saknas vildsvinet, som annars är omtalat här, men man kan få till exempel lammsadel för 175 eller piggvar för 190 kronor. Man får valuta för pengarna. Den som under konstrundan tar sin matrast i Brösarp, löper en allvarlig risk att avbryta utflykten och förbli där. Bong På MUGGEN Branteviks Bykrog BETYG: 2 rullar Brummers krog BETYG: 1 rulle Måns Byckare BETYG: 1 rulle Brösarps Gästgifveri BETYG: överkorsad rulle Branteviks bykrog har två oklanderliga toaletter, dessutom frottéhanddukar. På Brummers krog är fönstret nödtorftigt skymt. Måns Byckares toalett har pyntig blomstertapet och en 50-talistisk tvålbehållare. På Brösarps Gästgifveris toalett är pappershanddukarna slut, och det går inte för sig. Berättelsen om Bong
Boken om Bong
Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.
|