Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Konsthallen, Malmö

Mars 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
CAFÉ KONSTHALLEN
Konsthallen, Malmö
BETYG: två stjärnor


Det måste betraktas som falsk blygsamhet av Konsthallens restaurang att kalla sig café, så mycket omsorg och kunnande som de ägnar åt sin matservering. Visserligen har de mindre än en handfull rätter på sin meny, men dessa är absolut inga standardlösningar.

     Vad sägs om till exempel falukorv med svartrötter för 55 kronor? För samma pris serveras en vegetarisk rätt, dessutom finns en specialkomponerad baguette för 37 kronor, och en dessert för dryga tjugo. Allt varierar från dag till dag.

     Varje dag erbjuds också en fiskrätt, som oftast inte fastställs förrän samma morgon. Dagens tillgång på färsk fisk får avgöra. Denna dag är det torskfisken lubb, som grillats och serverats med pestosås. Det kostar 64 kronor, inklusive smör, bröd, sallad och kaffe. För en flaska lättöl tillkommer 16 kronor, vilket svider.

     Om man vågar sig på en starköl till lunchen finns flera exotiska sorter på flaska, från 33 till 45 kronor.

     Brödet är hembakt och salladen en fyndig kombination av grönsaker skurna i stora bitar, med pikant dressing. Man kan också ta för sig av en röra på svartbönor, som ser synnerligen oaptitlig ut men smakar både gott och nyttigt.

     Lubben är kraftigt grillad, lagd på en bädd av försiktigt kokta morötter och haricots verts. Fisken är spänstig i köttet och har bara vunnit på grillningen. Pestosåsen, som innehåller vitlök och basilika, är välsmakande och ändå mild nog för fisken. Den behärskade mängden vitlök framträder mer i eftersmaken än i själva förtäringen — ett insiktsfullt sätt att hantera denna så missbrukade ingrediens.

     Den enda svagheten är den ugnsstekta potatisen, som blivit en aning för segtuggad. Potatisen är också mången krogs akilleshäl.

     Sedan konsthallens ombyggnad har restaurangens inredning måhända blivit mera chic, med svarta stolar, militärgröna soffor och bord med nakna träskivor — men den nya interiören är ganska kall. Eftersom väggen på ena sidan är tegel och på den andra betong, blir helhetsintrycket hårdhänt. Dessutom är taket täckt med perforerad plåt.

     I skarp kontrast till denna miljö är personalen älskligheten själv — engagerad och hjärtlig, som om de befann sig där för sitt eget höga nöjes skull. Med till exempel dukar på borden skulle inredningen ta ett behövligt steg närmare personalens anda.

Bong


På MUGGEN
BETYG: två rullar

Toaletterna saknar uppdelning efter kön. De är städade och välutrustade. Den flytande tvålen har en diskret väldoft. Bara en anmärkning kan göras — där är, kanske som uttryck för inredningsidealet, en aning kyligt.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.