Lunch:
Korvhuset
Gyllenpalmsgatan 2, Malmö
BETYG: 4
PRISVÄRDE: UPP
MAT: UPP
DRYCK: NER
SERVICE: -
Rökförbud
Här serveras lunch och middag
På sistone har korv blivit något av en chic grej på finkrogarna. Då handlar det om små rackare på hjort eller dylikt exklusivare kött, ofta i kombination med köttbitar på en och samma tallrik. Men Malmö — och Landskrona — har en restaurang med betydligt enklare stil, där korven har den absoluta huvudrollen — ja, fyller hela rollistan.
Korvhuset har 101 sorters korv, med ursprung i ett imponerande antal olika länder. Här finns bratwurst i flera utföranden, ungersk korv, röd pölse, chorizo, ölkorv, falukorv och prinskorv, salsiccia, kabanoss, Bullens, isterband, och en lång rad mer eller mindre bekanta varianter, i priser mellan 12 och 29 med bröd, eller mellan 19 och 38 med mos, potatissallad eller surkål. Exklusivast på den långa menyn är Champagnekorven, som bara serveras minst 10 och på beställning, för 69 respektive 78 kronor.
Det finns förstås också en del tillbehör att fritt välja mellan, såsom räksallad, cornichons, rösti, remouladsås med mera, för några kronor. Vad gäller drycker, dock, begränsar det sig till alkoholfritt. Visst är det klassiskt med en Pucko till korven, för 15 kronor, men en stor starköl vore inte dumt. Korvhuset ger i alla fall rekommendationer, såväl med vin — vitt eller rött — som öl. Vad gäller sistnämnda föreslås Pripps 1828, vilket kan diskuteras.
Detta är inte i första hand en restaurang, även om det finns några sittplatser, utan snarare försäljning över disk för gående förtäring eller för att ta hem. Man kan också köpa korvarna kalla, för tillagning hemma, till kraftig rabatt. Lokalen har inte utrymme för särskilt många sittplatser, men en expansion lär vara på gång.
Vi hoppas att Korvhuset ska utveckla sig till en riktig restaurang — utan att priserna ska behöva galoppera iväg. Konceptet är i allra högsta grad värdigt en sådan ordning. Korv kan vara riktigt läckert, även i så enkla sammanhang som med bröd eller mos. Här är moset hemlagat med den äran. Fylligt och gräddigt, så att det bildar en utmärkt lågmäld bakgrund till korvarna. Det är fint och jämnt i konsistensen, vilket i och för sig inte är vår favorit.
Senapen som ingår är också egen tillverkning. Den är förvånande snäll, med mer av sötma än senapsskärpa. Det är nog rätt tänkt, eftersom den därmed har en smak som varken döljer eller tävlar med korvarnas.
Vi är mäkta frestade att göra detta till en maratonresa och försöka pröva majoriteten av de 101 sorterna, men det vore säkert med livet som insats. Vi väljer i stället med möda fyra korvar som verkar lockande.
Trollkorv på 140 gram för 25 med bröd eller 34 med mos, är myndig både i format och smak, med ståtligt, närmast blodrött skinn, ett saftigt och rikt innanmäte med klädsamt rodnad färg och en stursk cayennepepprig kryddighet, som hänger kvar länge i gommen.
Salsiccia Don Persson för 26 eller 34, i italiensk stil, har ett ljust, skrynkligt skinn och ett synnerligen saftigt innanmäte, även det ganska blekt till färgen. Här finns en örtkryddning av viss komplexitet, som ändå inte alls skapar någon dimridå över det faktum att detta är en korv — en ljuv sådan, som det skulle ta tid att tröttna på.
Algerisk Mergues för 26 eller 34 har både på skinn och innanmäte en salamiröd färgton, samt ett tilltaget och vackert rundat format. Den här korven är ganska kompakt till karaktären, verkligen något att bita i, men ändå aptitligt saftig. Även om inslaget av vitlök är påträngande och smaken i övrigt förvisso har karaktär, är denna korv diskret återhållen med pepprigheten.
Sjöbo stark för 20 eller 28 är en av de populäraste korvarna. Skinnet är tillbucklat och dunkelt i färgen, innanmätet nästan ilsket rött och grynigt till konsistensen. Smaken är udda — här finns en styrka som känns såväl chili- som pepperoniartad, dessutom en kryddpeppardoft som jämte andra underliggande toner minner om fläskkorv (en av de få sorter som saknas i menyn). Det är lustiga motsägelser, som gör att denna korv inte känns lika fullgången som de övriga.
Vi blir ordentligt mätta av de präktiga korvarna, men känner oss knappast färdiga med utforskandet av detta magnifika sortiment. Detta förtjänar många återbesök.
Bong
Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.