Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Krua Thai

Juni 1998
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Krua Thai
Möllevångstorget 12-14, Malmö
BETYG: två stjärnor


Den blygsamma thailändska restaurangen på Möllevångstorget inleder med ett illusionstrick: utifrån ser den inte mycket ut för världen men visar sig inuti bestå av två matsalar med inalles sådär tio bord — ja, ingen hangar förstås, men inte heller en skokartong.

     Inredningen är enkel men ändå mycket inbjudande. De stora fönstren släpper in gott om ljus, dessutom är tak och väggar vitmålade, sistnämnda med mönstrad yta, smala paneler av trä och dekorerade med några thailändska tavlor i smått naivistisk stil. Några manshöga speglar finns också på vissa av väggarna, kanske för att göra lokalen större, fast det inte känns ett dugg nödvändigt.

     Utanför fönstren skymmer en byggnadsställning vid husfasaden utsikten mot torget något vid vårt besök, men när det arbetet är undanröjt får vi hoppas att denna krog likt så många andra på den livaktiga Möllevången ska sätta upp utomhusplatser på den breda trottoaren. För vår del får gärna varenda krog i staden flytta ut på gatan sommartid.

     Nå, inne i matsalen har borden vita dukar, dessutom mönstrade tabletter samt glasunderlägg i samma utförande. Golvet är täckt av stora kakelplattor, vilket i denna miljö gör ett något för kallt intryck.

     Krua Thai har öppet hela dagen och serverar såväl billig lunch som middag från en mycket omfattande meny, med hur många thailändska rätter som helst. Den stora menyn kan man också dagtid beställa ifrån, om lunchen med sina två ingående rätter för 50 kronor inte skulle falla i smaken. De har en fast lunchmeny som är så ordnad att varje dag i veckan har sin lunchkombination, alltid med två ingående rätter, och i två utföranden — för udda respektive jämna veckor. Saft, juice eller mjölk samt kaffe ingår i lunchpriset, medan lättöl i ynkligt glas kostar 12 kronor.

     Personalen är behagligt vänlig och tillmötesgående, de talar med en accent som ger det svenska språket nya melodiska kvaliteter. När maten är beställd kommer de oombett med en vacker tillbringare citronvatten. Dagens lunch är panäeng nua samt äkta thailändska vårrullar.

     Vårrullarna är nätta i formatet och härligt frasiga, en helt annan historia än de varianter som är vanliga på kinakrogar. Den chilisås som kommer i liten skål bredvid är frisk och distinkt, inte särskilt stark men en aning för söt. På tallriken med vårrullarna finns en ordentlig skopa trevligt ris och lite grönt, medan kötträtten panäeng nua serveras i en liten soppskål med lock — rimligt, med tanke på att den med sin myckna sås har soppkaraktär.

     Anrättningen har en markant och egen smak med sin mixtur av biffbitar, panangcurry, ymnig kokosmjölk och en smula grönt. Nötköttet är inte precis några delikatessbitar, vilket å andra sidan vore överflödigt i denna kryddiga tillagning, men knappast heller undermåligt. Kokosmjölken har ett skönt sätt att linda in och ändå liksom i bakgrunden understryka den markerade kryddningen, som absolut inte är så tilltagen att det skulle kräva något hjältemod av dess konsument.

     Man äter alltså med behag för den rimliga slanten, fast det också måste sägas att två rätter nästan är överord — snarare känns det som två varandra kompletterande delar av en helt måttlig lunchmåltid. Vi känner ändå tillräcklig förtjusning inför den mat vi fått oss till livs, för att gott kunna tänka oss även ett middagsbesök — vilket inte heller kostar belopp som svider.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Den propert kakelklädda toaletten är rymlig och snygg, med en välmående krukväxt.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.